Με τη συνδρομή των κυνηγών, μπορούμε!

0

1360-kostakis.jpg
Ο Ευθύμιος Ι. Κτενίδης (Προπονητής Εθνικής Ομάδας Παραολυμπιακών Αγώνων, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων προπονητών ατόμων με αναπηρίες) μιλά στο Κ&Φ

Με τη συνδρομή και των ελλήνων κυνηγών βγήκαμε από το οικονομικό αδιέξοδο και μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε σε όλα τα καλέσματα που είχαμε προς τα έξω. Οι κυνηγοί με αυτό που κάνουν προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποδεικνύουν ότι έχουν αισθήματα, ότι η κοινωνία μπορεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο και ότι υπάρχουν ακόμα πολύ υψηλές αξίες.

Κ&Φ: Πείτε μου πού γεννηθήκατε, πότε και πού μεγαλώσατε;

Ε.Κ.: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965, μεγάλωσα στην Καλλιθέα και η καταγωγή μου είναι από τον Πόντο. Η μητέρα μου από τον Άγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδος και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1981 και μετά ασχολούμαι με τα άτομα με αναπηρίες και ως προπονητής έχουνε περάσει από τα χέρια μου οι περισσότεροι Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Πρωταθλητές Ελλάδος, όπως ο Στέφανος ο Αναργύρου, Χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Θανάσης ο Τσιβίλης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Λουκάς ο Κασκάνης, δεύτερος στον κόσμο με πρόβλημα όρασης, ο Δαμιανός ο Δακτυλίδης, Ολυμπιονίκης, ο Βρυώνης ο Γεράσιμος, Ολυμπιονίκης, ο Νίκος ο Τσιντάρης πρώτος στην Ελλάδα και τόσοι άλλοι.

Κ&Φ: Με τον αθλητισμό πώς ασχοληθήκατε;

Ε.Κ.: Εγώ ήμουν πρωταθλητής Ελλάδας στο Δέκαθλο και με παρότρυνση ενός φίλου ασχολήθηκα και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήμουν αθλητής όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως προπονητής και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κ&Φ: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες; Υπάρχει κάποιου είδους αντίστοιχη ψυχολογική υποστήριξη;

Ε.Κ.: Όχι, όχι. Εμείς κινούμαστε με ένα μήνυμα: υπάρχει ισοτιμία ανάμεσα στα άτομα με αναπηρίες και στους αρτιμελείς αθλητές. Οι ιδιαιτερότητες είναι ότι πολλές φορές έχουμε διάφορους επιπλέον τραυματισμούς, λόγω του ότι έχουμε μέλη τα οποία δεν λειτουργούν. Ή καμία ουρολοίμωξη σε έναν αθλητή με παραπληγία. Αυτές είναι οι ιδιαιτερότητες, δεν έχουμε άλλες.

Κ&Φ: Δηλαδή, είναι καθαρά ιατρικής φύσεως τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ε.Κ.: Ναι. Οι αθλητές δεν χρειάζονται ούτε ψυχολογική υποστήριξη, ούτε τίποτα. Ίσα-ίσα που αυτοί μας ανεβάζουν. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι ανεβάζουμε τους αθλητές γιατί οι συγκεκριμένοι πρωταθλητές ξέρουν για ποιο λόγο κάνουν αθλητισμό, ξέρουν για ποιο λόγο ασχολούνται με το αντικείμενο και έχουν μια τεκμηριωμένη άποψη για το τι κάνουν και πώς το κάνουν.

Κ&Φ: Έχει αναπτυχθεί πλέον κάποιο κρατικό πρόγραμμα πληροφόρησης, θα λέγαμε, των ατόμων με ειδικές ικανότητες ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Ε.Κ.: Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια πολύ δυναμική παρέμβαση του υφυπουργού, του κ. Γιώργου Ορφανού, και του Γ.Γ. Αθλητισμού, κ. Κώστα Κουκοδήμου, έχει ανοιχτεί μία ομπρέλα πολύ μεγάλη πάνω από τον αθλητισμό με αναπηρίες και αρχίζει και νοικοκυρεύεται όλο αυτό το σύστημα που λέγεται αθλητισμός με αναπηρίες. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεκαθαρίσανε τα πράγματα που έχουν σχέση με την προετοιμασία των αθλητών και με τις πληρωμές των Παραολυμπιονικών. Τώρα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο γιατί οι έλληνες προπονητές από το ’99 μέχρι σήμερα ήταν απλήρωτοι. Βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η προσπάθεια να εξοφληθούν οι έλληνες προπονητές. Μας δόθηκε η δυνατότητα, χωρίς να το ζητήσουμε, να υπάρχει γραφείο προπονητών μέσα στη Γ.Γ. Αθλητισμού. Ο Γ.Γ. Αθλητισμού και ο υφυπουργός έχουν δίπλα τους τέσσερα ικανά στελέχη, ως συμβούλους, τα οποία τους συμβουλεύουν για διάφορα θέματα των αθλητών με αναπηρίες. Ενδιαφέρει πάρα πολύ την πολιτεία ο αθλητισμός με αναπηρίες και πιστεύω ότι δείχνει τον πολιτισμό μας, κινούμαστε αξιοκρατικά απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Γίνονται φοβερές προσπάθειες, μπορώ να σας πω ότι γίνονται ακόμα και μελέτες και έρευνες στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί όλο αυτό το σύστημα που λέγεται αθλητισμός με αναπηρίες, από τον ίδιο τον υπουργό και από τον ίδιο το Γ.Γ. Αθλητισμού.

Κ&Φ: Η προσπάθεια εντοπίζεται περισσότερο στην Αθήνα ή γενικά σε όλη την Ελλάδα; Ε.Κ.: Σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν προπονητές, θα ανοίξουν γραφεία ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρίες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, τώρα σε λίγο θα ανοίξει το γραφείο της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχαν αυτά ποτέ. Θα ξεκινήσουμε με τη Θεσσαλονίκη και εγώ, ως ένας από τους τέσσερις συμβούλους του υπουργού, έχουμε προτείνει με τους υπόλοιπους να ανοίξουμε σε όλη την Ελλάδα γραφεία στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση και κατεύθυνση για το πού μπορεί ένας νέος αθλητής -ο οποίος δεν ξέρει καν τι πάει να πει αθλητισμός με αναπηρίες- να απευθυνθεί, και από αυτά τα γραφεία, που θα είναι αρμόδια, να του υποδείξουν και τους συλλόγους και την Ομοσπονδία, για να μπορεί να αθληθεί.

Κ&Φ: Τώρα, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τι μπορούμε να περιμένουμε;

Ε.Κ.: Στους Παραολυμπιακούς, εμείς οι έλληνες προπονητές, αν και απλήρωτοι, έχουμε δώσει όλο μας τον εαυτό, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε και ο χρόνος ο δικός μας είναι πολύ περιορισμένος. Δηλαδή, μόλις τελείωσαν οι Ολυμπιακοί τού Σίδνεϊ, μετά από 15 μέρες άρχισε η προετοιμασία για τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας. Εμείς, από το Σίδνεϊ και μετά, έχουμε ξεκινήσει με τους αθλητές και κάνουμε την πιο σωστή προετοιμασία. Να φανταστείτε, τώρα γίνονται προσπάθειες για να γίνει σωστή η προετοιμασία. Δεν είχαμε βοήθειες μέχρι τώρα.

Κ&Φ: Τα φαβορί έχουν ήδη αναδειχθεί…

Ε.Κ.: Ναι, έχει βγει η Παραολυμπιακή ομάδα. Σε όλα τα αγωνίσματα θα λάβουν μέρος γύρω στους 142 με 143 αθλητές. Θα ήθελα όμως να πω κάτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν χρόνια μαζί μας, τους αφανείς ήρωες που ήταν χρόνια δίπλα μας -και τους λέω αφανείς ήρωες γιατί με τη δική τους συνδρομή εμείς προχωράμε. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι έλληνες κυνηγοί οι οποίοι μέσω του προέδρου τής Δ’ ΚΟΣΕ, του Νίκου Σταθόπουλου και του συμβουλίου της Δ’ ΚΟΣΕ έκαναν κάποτε μία συζήτηση, πριν την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, και μου είχαν δώσει μια διαβεβαίωση για τη δική μου την ομάδα, λέγοντας ότι “εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσουμε εσένα και τους αθλητές σου να πετύχετε το στόχο σας”. Σας πληροφορώ ήταν πολύ δυναμική η παρουσία των κυνηγών τής Δ’ ΚΟΣΕ και έτσι μπορέσαμε και καταφέραμε να βγει ο Δαμιανός ο Δακτυλίδης Παραολυμπιονίκης αλλά και μέσα στα μετάλλια στην Ευρώπη, πέρσι ο Λουκάς ο Κασκάνης να είναι δεύτερος στον κόσμο και έπεται συνέχεια. Κ&Φ: Ήταν ηθική και οικονομική υποστήριξη; Ε.Κ.: Ήταν ηθική και οικονομική υποστήριξη και το λέω αυτό γιατί όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιέβαλαν με αγάπη και σεβασμό αυτούς τους πρωταθλητές και εμένα και στηρίξανε όλο αυτό το οικοδόμημα. Δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένας γι’ αυτούς τους ανθρώπους και εγώ τους οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, γιατί μας βγάλανε από ένα πολύ μεγάλο αδιέξοδο. Υπήρχε περίπτωση ακόμα και να σταματήσουν οι αθλητές γιατί δεν είχαν την οικονομική άνεση. Ο Δαμιανός είναι από τη Μύκονο. Ήρθε από το νησί, νοίκιασε σπίτι. Ο Λουκάς είναι αθλητής με πρόβλημα όρασης, έρχεται κάθε μέρα με ταξί από το Αιγάλεω στην Καλλιθέα για να κάνει προπόνηση, διπλές προπονήσεις, δηλαδή τέσσερις φορές το ταξί πήγαινε-έλα. Όπως καταλαβαίνετε το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όμως με τη συνδρομή και των ελλήνων κυνηγών βγήκαμε από αυτό το αδιέξοδο και μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε σε όλα τα καλέσματα που είχαμε προς τα έξω.

Κ&Φ: Συνεχίζεται αυτή η υποστήριξη;

Ε.Κ.: Συνεχίζεται και τώρα ειδικά με τους Παραολυμπιακούς, και πάλι σας λέω, χωρίς να φαίνεται. Αλλά εγώ έχω υποχρέωση και είναι τιμή μου να το αναφέρω. Εγώ που δεν είμαι κυνηγός, δεν κυνηγώ, όμως αγαπώ τους κυνηγούς. Δεν κυνηγώ γιατί δεν έχω ελεύθερο χρόνο, λόγω των υποχρεώσεων, όμως εκτιμώ τους κυνηγούς και αγαπώ το νοικοκύρεμα που έχουν κάνει στη φύση. Από ό,τι μαθαίνω και με τους θηροφύλακες και με την απελευθέρωση διαφόρων θηραμάτων και με τη φύλαξη δασών, πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο νοικοκύρεμα και το ότι απαγορεύεται η θήρα από παράνομους κυνηγούς, οι οποίοι τιμωρούνται από τους ίδιους τους κυνηγούς, είναι πολύ μεγάλο πράγμα για μένα. Είναι δικαίωμα του καθενός να μπορεί να βγει στη φύση, αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Αυτό το έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ξέρω ότι υπάρχουν μέσα πολύ μεγάλοι επιστήμονες που δουλεύουν συστηματικά, ούτως ώστε να μη χαθεί αυτή η ομορφιά και από την άλλη το κυνήγι να υπάρχει και να συνυπάρχει, γιατί από όσο ξέρουμε από την ιστορία μας και από όσο ξέρουμε από αυτά που μας έχουν μάθει, πάντοτε υπήρχαν κυνηγοί, πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που λάτρευαν τη φύση. Είναι μια παράδοση η οποία δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά να συνεχιστεί.

Κ&Φ: Πώς σας φάνηκε η προσπάθεια των κυνηγών να αποκτήσουν μία δική τους ανεξάρτητη φωνή;

Ε.Κ.: Δεν θέλω να έχω γνώμη για αυτό. Εγώ έχω γνώμη για αυτά τα οποία ξέρω, διότι αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι η σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει προς τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι βλέπεις όλο το σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο ο οποίος είναι άτομο με αναπηρίες και όταν βλέπεις κάτι τέτοιο συμπεραίνεις ότι τον ίδιο σεβασμό θα έχει και προς τη φύση. Άλλοι δεν την προσέχουν τη φύση. Άλλοι την καίνε, άλλοι πετάνε τα σκουπίδια τους… Αυτοί οι άνθρωποι, κρίνοντάς τους από όσα κάνουν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καταλαβαίνουμε ότι έχουν αισθήματα, καταλαβαίνουμε ότι η κοινωνία είναι διαφορετική και με πολύ υψηλές αξίες.

Κ&Φ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να έχετε καλή επιτυχία στο έργο σας και θα τα ξαναπούμε μετά τα αποτελέσματα των Παραολυμπιακών.

Ε.Κ.: Να’ στε καλά. Εμείς περιμένουμε το δυναμισμό των ελλήνων κυνηγών να τον δούμε και μέσα στο στάδιο. Περιμένουμε, δηλαδή, τον κόσμο που ασχολείται με το κυνήγι να τον δούμε δίπλα μας, στους Παραολυμπιακούς. Πιστεύω ότι θα είναι κοντά μας για να χαρούμε μαζί αυτό που έχουμε χτίσει και να χαρούμε μαζί ένα μετάλλιο από τα δικά τους παιδιά. Έτσι αισθάνομαι, ως Πόντιος και έτσι το λέω, ότι χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι πάντα να είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας. Ο Νίκος ο Σταθόπουλος έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για ό,τι έχει κάνει.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων