Αλλαγή ηγεσίας στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

0

1359-mpasiakos_evaggelos.jpg
Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, από τον απερχόμενο Σάββα Τσιτουρίδη στον νέο υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο. Ο κ Τσιτουρίδης είπε ότι «όσοι ασχολούνται με την πολιτική γνωρίζουν ότι υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή αφού αναλαμβάνει ένας άξιος συνάδελφος μου, φίλος μου, συναγωνιστής μου από πάρα πολλά χρόνια, ο Βαγγέλης ο Μπασιάκος. Αισθάνομαι ότι σε μια εποχή πραγματικά δύσκολη για την ελληνική γεωργία ως κυβέρνηση έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά».
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον κ. Τσιτουρίδη ο υφυπουργός κ. Κοντός, ο οποίος εξέφρασε και την χαρά του για το γεγονός ότι ανέλαβε υπουργός ο Ευάγγελος Μπασιάκος.
Ο νέος υπουργός κ. Μπασιάκος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Τσιτουρίδη και ανέφερε ότι «είναι απώλεια για το υπουργείο η παραίτηση του, χρέος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειές μας, εύχομαι σύντομα ο κ. Τσιτουρίδης να επανέλθει στην κυβέρνηση. Οι προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου ο κ. Τσιτουρίδης είπε:

Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Να ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ. Όσοι επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της πολιτικής, ξέραμε και ξέρουμε ότι στην πολιτική υπάρχουν και καλές και δύσκολες στιγμές. Εγώ σήμερα πέρα απ’ την όποια φόρτιση που μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια στιγμή, θέλω να αισθάνομαι και να αισθάνεστε ότι ζούμε μία καλή στιγμή, διότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει την ηγεσία ένας άξιος συνάδελφός μου, φίλος μου, συναγωνιστής μου από πάρα πολλά χρόνια, ο Βαγγέλης Μπασιάκος.

Αισθάνομαι ότι σε μία εποχή πραγματικά δύσκολη για την ελληνική γεωργία, ως κυβέρνηση έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά. Μετά από μία μακρά περίοδο συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα, ξεκινήσαμε ως νέα διακυβέρνηση την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, σημαντικού ρεαλιστικού προγράμματος, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την ελληνική γεωργία, να τη φέρουμε στη νέα εποχή.

Στόχος μας ήταν και παραμένει, χωρίς να ξεχνούμε τον κοινωνικό στόχο που πρέπει να έχει μια αγροτική πολιτική, που είναι να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιφέρεια, να κάνουμε μία αγροτική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, προϊόντων υψηλής ποιότητας, μια πολιτική η οποία θα αναπτύξει την ελληνική περιφέρεια, θα κρατήσει τον κόσμο της εκεί.

Η πολιτική αυτή συνεχίζεται διότι με τον Βαγγέλη Μπασιάκο και με τον Αλέκο Κοντό πολλά χρόνια δουλέψαμε πάνω στο πρόγραμμα της ΝΔ και στους 6,5 μήνες που ήμασταν εδώ οφείλω να πω σήμερα καλωσορίζοντας ως απερχόμενος Υπουργός το νέο Υπουργό, ότι φεύγω με το πολύ καλό αίσθημα ότι η φιλία μου και η αγάπη μου προς τον Βαγγέλη Μπασιάκο και προς τον Αλέκο Κοντό, επικυρώθηκε στους 6,5 μήνες που ήμασταν εδώ. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και ως κάποια λόγια που κρίνω ότι πρέπει να πω αυτή τη στιγμή και εδώ εκφράζω και τον Βαγγέλη και τον Αλέκο, γιατί μαζί πορευτήκαμε όλους αυτούς τους μήνες, είναι πως στα δύσκολα που έχουμε για την ελληνική γεωργία, απαιτείται συνένωση δυνάμεων, συνεννόηση με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Η ελληνική γεωργία δεν είναι ένας χώρος όπου εύκολα θα μπορεί να υπάρχει κομματισμός, άγονες αντιπαραθέσεις. Εμείς επιδιώξαμε όλο αυτό τον καιρό να ενώσουμε δυνάμεις, να συνεννοηθούμε με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, πάνω σε στόχους οι οποίοι πρέπει να είναι κοινοί.

Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των φορέων που μας συμπαραστάθηκαν όλο αυτό τον καιρό, ανεξάρτητα με το αν διαφωνούσαν και σε πτυχές πολιτικής, έτσι γίνεται στην πολιτική. Το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων, των φορέων του συνεταιριστικού και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλη τη διοίκηση και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχετε μία σημαντική αποστολή στους δύσκολους καιρούς για την ελληνική γεωργία και είμαι βέβαιος εκφράζοντας ως απερχόμενος Υπουργός και τη νέα πολιτική ηγεσία, γιατί επαναλαμβάνω, μαζί πορευτήκαμε στις ίδιες γραμμές, με τις ίδιες αξίες, με τους ίδιους στόχους, είμαι βέβαιος ότι η αξιοποίηση όλου του ικανού, γιατί υπάρχει πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό εδώ, θα συνεχίσει να είναι με μόνο κριτήριο την αξιοσύνη του καθενός.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Να σας πω ότι πέρα της αυτονόητης φόρτισης, αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα που δύο καλοί φίλοι και άξιοι άνθρωποι και συνάδελφοι, θα συνεχίσουν το έργο το οποίο ξεκινήσαμε μαζί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Κύριοι υπουργοί, κύριοι Γενικοί, κυρίες και κύριοι, οι στιγμές όντως είναι δύσκολες, συγκινησιακά φορτισμένες. Η Εκκλησία μας ξέρετε για τέτοιες στιγμές χρησιμοποιεί έναν όρο που λέγεται «χαρμολύπη». Λύπη διότι ένας άξιος άνθρωπος, ένας έντιμος πολιτικός, ο Σάββας Τσιτουρίδης, εμείς είμαστε σαν αδέρφια με το Σάββα, εγκαταλείπει το Υπουργείο μας.

Ο Σάββας τόλμησε, πήρε δύσκολες αποφάσεις, έδωσε μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας για να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη, την ελληνική περιφέρεια, την ύπαιθρο, η οποία ένα είναι βέβαιον, ότι επί σειρά ετών αφέθηκε στην τύχη της, ότι έκανε βήματα πίσω αντί να πάει μπροστά. Και θεωρώ ότι τα πήγε άριστα, τα πήγε πολύ καλά.

Πετυχημένος υπουργός φεύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σάββας Τσιτουρίδης και θέλω μέσα από την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή, την άριστη συνεργασία που είχαμε, για τη βοήθεια και τη στήριξη που μου παρείχε όλους αυτούς τους 6,5 μήνες που ήμασταν εδώ μαζί.

Χαρά, διότι μία νέα πολιτική ηγεσία αναλαμβάνει στο Υπουργείο. Νέα βέβαια υπό την έννοια ότι ο Βαγγέλης Μπασιάκος γίνεται Υπουργός. Όμως με τον Βαγγέλη πρέπει να σας πω, ότι μας δένουν κοινές προσπάθειες και κοινοί αγώνες. Δώσαμε μάχες σε όλη την Ελλάδα ως αντιπολίτευση, συνεργαστήκαμε άριστα ως δύο υφυπουργοί. Ο Βαγγέλης Μπασιάκος γνωρίζει άριστα τα θέματα της ελληνικής γεωργίας, τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και είμαι βέβαιος, ότι στην πορεία αυτή που σήμερα ξεκινά, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Θέλω να πω στον Βαγγέλη Μπασιάκο, ό,τι όπως μέχρι τώρα μαζί πορευτήκαμε, ότι εγώ θα είμαι δίπλα του, θα είμαι στο πλευρό του, με όλες μου τις δυνάμεις θα στηρίξω την προσπάθειά του. Και βέβαια είμαι βέβαιος, ότι με την πολύ καλή συνεργασία που θα έχουμε, με τους Γενικούς, με όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -και πρέπει να πούμε ότι έχει άξια στελέχη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- στο τέλος αυτής της πορείας που όλοι μαζί διαγράφουμε, τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα θετικά, θα είναι υπέρ της στήριξης των Ελλήνων αγροτών της ελληνικής περιφέρειας. Βαγγέλη σου εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου.

Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Είναι εύλογη νομίζω η συναισθηματική φόρτιση που διακατέχει όλους μας. Είναι μία δύσκολη στιγμή, γιατί από τη μια αισθάνομαι προσωπικά την μεγάλη τιμή της ανάθεσης των ευαίσθητων καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Πρωθυπουργό σε μένα. Και από την άλλη γιατί φεύγει από το Υπουργείο ένας πολύ ικανός πολιτικός, ένας πολύ αγαπητός φίλος, ένας πετυχημένος υπουργός, ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης.

Τον κ. Τσιτουρίδη τον γνωρίζω από το 1992 όταν με άλλες ιδιότητες βρισκόμασταν στο ίδιο Υπουργείο από ανάλογες θέσεις. Έχουμε κοινούς αγώνες έκτοτε και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αγαστή και θα έλεγα υποδειγματική συνεργασία. Χάρη στη συνεργασία αυτή κάναμε πράξη οράματα, στόχους, αρχές.

Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο διάστημα, το έχει δηλώσει ήδη ο αγαπητός Σάββας σε όλους μας, θα σταθεί συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο που συνεχίζουμε, πολύ περισσότερο γιατί οι βάσεις μπήκαν απ’ όλους μας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία από τη συνεργασία, από τη συναντίληψη, από την αμοιβαία προσπάθεια.

Θέλω να πω, ότι φεύγει ο κ. Τσιτουρίδης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως ένας ιδιαίτερα πετυχημένος υπουργός. Αυτό σημαίνει, ότι οι επιλογές οι οποίες χαράχτηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο εξάμηνο μόλις στο οποίο βρισκόμαστε στη νέα διακυβέρνηση, θα μας καθοδηγούν και στο επόμενο διάστημα, γιατί χρέος μας είναι να υλοποιήσουμε πολύ σύντομα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με βάση το οποίο μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι αγρότες.

Οι προτεραιότητες που θα θέσει η νέα πολιτική ηγεσία με άξιους συνεργάτες, άξια στελέχη τα οποία μέχρι τώρα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του έργου, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Θέλω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ευχαριστήσω θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου τον αγαπητό φίλο και ικανό πολιτικό, το Σάββα Τσιτουρίδη. Να του ευχηθώ κάθε επιτυχία από εδώ και πέρα και σύντομα να επανέλθει στην Κυβέρνηση. Κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων