Αρκτούρος και Καλλιστώ, ένα σε δύο

0

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» εξέδωσαν κοινή δήλωση και αναφέρουν τα εξής:
«Μετά από 12 χρόνια λειτουργίας του, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού των στόχων του και των πεδίων στα οποία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον. Στη διαδικασία αυτή, προέκυψαν εσωτερικές διαφωνίες και διάσταση απόψεων, τόσο σε θέματα στρατηγικής, όσο και σε θέματα τελικών στόχων. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε οδήγησε πρώην στελέχη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να ιδρύσουν μια νέα Περιβαλλοντική Οργάνωση, με την επωνυμία «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να ασκεί προς όλες τις κατευθύνσεις πίεση για την προστασία της φύσης, αναπτύσσοντας δράσεις ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εθελοντισμού και οικοτουρισμού. Θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην αρκούδα και την άγρια πανίδα, σχεδιάζει όμως την επέκταση των δραστηριοτήτων του και στη διατήρηση παραδοσιακών φυλών οικόσιτων ζώων, καθώς και σε νέους τομείς αειφόρου ανάπτυξης.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ορίζει ως βασικές της δραστηριότητες την επιστημονική μελέτη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Ήδη αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, εστιάζοντας στη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και της βιοποικιλότητας σε ορεινές περιοχές, καθώς και στην άσκηση πίεσης για τη δημιουργία και λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών και Ευρωπαϊκών Οικολογικών Δικτύων (NATURA 2000, EMERALD).
Όπως είναι προφανές, πέραν των διαφορών τους, οι δύο οργανώσεις διατηρούν σημεία κοινού ενδιαφέροντος. Σε κάποια θέματα θα επιδιωχθεί συνεργασία, ενώ σε άλλα κάθε οργάνωση θα επιδιώξει την εξειδίκευσή της.
Συγκεκριμένα:
# Το Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας είναι δημιούργημα όλων και, ως τέτοιο, υποστηρίζεται από τις δράσεις τόσο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όσο και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
# Οι δύο οργανώσεις συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο στην εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων, όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ. Για το συγκεκριμένο έργο, στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συνεργάζονται με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος «παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά από την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος της Εγνατίας Οδού Παναγία – Γρεβενά». Επιπλέον, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σκοπεύουν να συνεργαστούν και στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος.
# Τόσο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, όσο και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιθυμούν να υποστηρίξουν τη συνέχιση λειτουργίας του «Βαλκανικού Δικτύου για τη Διατήρηση των Μεγάλων Σαρκοφάγων (BALKAN-NET)», που διασυνδέει πολλούς ειδικούς και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σκοπεύει ειδικότερα να συμβάλει στη διασύνδεση Κέντρων Ενημέρωσης για τα Ορεινά Οικοσυστήματα σε Βαλκανικές χώρες, ενώ η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων διαχείρισης των μεγάλων σαρκοφάγων και περιοχών διασυνοριακής σημασίας.
# Τέλος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να στηρίζει την εκπροσώπηση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000 και στους Φορείς Διαχείρισης «Οροσειράς Ροδόπης» και «Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου» από τους Σπύρο Ψαρούδα και Γιώργο Μερτζάνη, στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων