LIFE+ Νέο πρόγραμμα για το περιβάλλον

0

Nέο βελτιωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για το περιβάλλον πρότεινε η Ευρωπαική Επιτροπή, το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, παρέχοντας συγχρόνως ένα απλοποιημένο πλαίσιο χρηματοδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο απλουστευμένο και βελτιωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για το περιβάλλον, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2007, με την έναρξη της νέας δημοσιονομικής περιόδου της ΕΕ. Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «LIFE+», θα αποτελέσει το ενιαίο χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ που θα έχει αποκλειστικό στόχο το περιβάλλον.

Το LIFE+ αποσκοπεί στην κάλυψη των προτεραιοτήτων του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (2002-2012): καταπολέμηση του αλλαγής του κλίματος, προστασία της βιοπικοιλότητας, περιορισμός των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία, διατήρηση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο και διαχείριση των αποβλήτων.

Με το νέο αυτό μέσο, το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές προτεραιότητες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, η Επιτροπή στοχεύει να προωθήσει τα μέτρα βελτίωσης με ταχύτερο ρυθμό προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, πρότεινε τη δέσμευση πιστώσεων ύψους 2,19 δισεκατομμυρίων για το διάστημα:2007- 2013.«Ακόμη και αν τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, μπορούν αναμφισβήτητα να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους» δήλωσε η αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπος Margot Wallstrom. «Το πρόγραμμα LIFE + θα καταστήσει δυνατό για την Επιτροπή να παράσχει ταχύτερη και περισσότερο ευέλικτη στήριξη για τις ενέργειες βελτίωσης του περιβάλλοντος. Αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα μπορούν να γίνουν αισθητά και αντιληπτά από όλους, θα επιτευχθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ελπίζω ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε αληθινή πρόοδο».Ποιος είναι ο στόχος του LIFE+?

Το LIFE+ έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην ανάπτυξη, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, καθώς και στην προβολή της πολιτικής της ΕΕ για το περιβάλλον. Η Επιτροπή προβλέπει δύο άξονες: «Εφαρμογή και διαχείριση» για την παγίωση της βάσης των γνώσεων και την βοήθεια των κρατών μελών να επιτυγχάνουν καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ. Ένα παράδειγμα είναι η στήριξη του δικτύου υπευθύνων για τη διαχείριση των τοποθεσιών προστασίας της φύσης.

Ο δεύτερος άξονας: «Πληροφόρηση και Επικοινωνία» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος και στη διάδοση βέλτιστων πρακτικών, όπως οι επιτυχείς εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Η πρόταση στοχεύει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών χρηματοδότησης, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατό για την Επιτροπή να αντιμετωπίζει με άμεσο τρόπο τις νέες προκλήσεις. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται σε διάφορα διοικητικά επίπεδα, ΜΚΟ, ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα του περιβάλλοντος κλπ.

Περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος LIFE+, θα παρασχεθούν σε ειδικό έγγραφο κατευθύνσεων. Θα υπάρχουν και άλλοι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί πόροι για το περιβάλλον για το διάστημα 2007-2013;Το πρόγραμμα LIFE+ θα συμπληρώσει τα λοιπά προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, τα οποία στοχεύουν στην αύξηση των επενδύσεων στο περιβάλλον, όπως τα κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου, η χρηματοδότηση για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου προστατευόμενων φυσικών ζωνών Natura 2000, καθώς και οι επενδύσεις για τη διαχείριση λυμάτων. Πόροι για τη στήριξη της περιβαλλοντικής καινοτομίας θα διατίθενται μέσω των νέων «Προγραμμάτων Πλαισίων Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας».

Επιπλέον, θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων από τα κονδύλια για την έρευνα.ΙστορικόΕπί του παρόντος, υφίστανται διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης για το περιβάλλον, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το πρόγραμμα LIFE (LIFE Φύση, LIFE Περιβάλλον και LIFE Τρίτες Χώρες).

Ο προϋπολογισμός για τα τρία αυτά προγράμματα ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Ο προϋπολογισμός του LIFE+ θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2013. Η περιορισμένη αυτή αύξηση λαμβάνει υπόψη αφενός την επέκταση του προγράμματος στα δέκα νέα κράτη μέλη και αφετέρου το γεγονός ότι ορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν από άλλα προγράμματα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων