Tουριστική ατραξιόν το κυνήγι της φώκιας στη Νορβηγία.

0

1368-seal.jpg
Το Υπουργείο Αλιείας της Νορβηγίας ανακοίνωσε στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ζώων, η φώκια θα μπορεί πλέον ν’αποτελεί το θήραμα στα σαφάρι για ξένους τουρίστες που θα διοργανώνονται από τις αρχές του επόμενου έτους στη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Σβέιν Λούντβιγκσεν, το κυνήγι της φώκιας δε θα εντατικοποιηθεί, ενώ οι επίδοξο κυνηγοί θα μπορούν να πάρουν μέρος στο σαφάι υπό προϋποθέσεις.

Κυνήγι υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λούντβιγκσεν, το κυνήγι της φώκιας θα θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της ανάδειξης αυτής της εμπειρίας στους τουρίστες. Ως προϋπόθεση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει ν’ αποδεικνύουν τις κυνηγετικές τους προθέσεις και ν’ ασκούν το κυνήγι σε ορθώς καθορισμένες συνθήκες, μέσω ειδικευμένων μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Από τον προσεχή Ιανουάριο, οι κυνηγοί που θα καταφθάνουν από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή από αλλού θα μπορούν να μετέχουν επίσης στη σφαγή περίπου 2.100 πτερυγιόποδων, μια καθορισμένη από τις νορβηγικές αρχές ποσόστωση που οι ντόπιοι κυνηγοί δεν συμπληρώνουν.

“Η φώκια συνιστά πραγματική απειλή για τη βιομηχανία της αλιείας. Η παρουσία της στα φιορδ ή κατά μήκος των ακτών φοβίζει τα ψάρια και συχνά (οι φώκιες) πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων και τα καταστρέφουν”, τόνισε ο νορβηγός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας την απόφασή του.

Έντονες αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του κ. Λούντβιγκσεν προκάλεσαν την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Τρουλς Γκουλόουσεν, εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, υπογράμμισε ότι “αντί να προσελκύει τον πελάτη, το μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει τρόμο. Μπορεί να δώσει στη Νορβηγία την εικόνα ενός βάρβαρου έθνους”, καθώς είναι η μόνη χώρα παγκομίως, που επιτρέπει το κυνήγι με (μεγάλο) καμάκι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς, ακόμα και μετά τις πρόσφατες, αιματοβαμμένες εικόνες από το κυνήγι της φώκιας και μάλιστα των νεογέννητών της.

Επιπλέον, ο Ράσμους Χάνσον, πρόεδρος της νορβηγικού δικτύου του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), υπογράμμισε ότι “είναι γελοίο να γίνεται εισαγωγή εργατικού δυναμικού που θα κάνει κάτι, που οι ίδιοι οι νορβηγοί αλιείς δεν κάνουν”.

Όμως και η τουριστική βιομηχανία, αλλά και ο δημόσιος οργανισμός αρμόδιος για την προώθηση της εικόνας της Νορβηγίας στο εξωτερικό αντιδρούν στην κυβερνητική απόφαση, αφού δε θα προτάξουν το κυνήγι της φώκιας στις διαφημίσεις τους.

Για το ίδιο θέμα στη Βρετανία, η Βασιλική Εταιρία Πρόληψης της Σκληρότητας σε βάρος των Ζώων (RSPCA) εισηγήθηκε στον αγγλικανικό κλήρο να προγραμματίσει προσευχή, με την ευκαιρία των εορτασμών του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων, ώστε να ζητήσουν οι πιστοί από τον Θεό “έλεος για τα ζώα που χρησιμοποιούν στη διατροφή τους, στην επιστήμη και την ψυχαγωγία”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την WWF, στη Νορβηγία υπάρχουν 10.000 φώκιες και 5.500 γκρι φώκιες, το δέρμα των οποίων χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή γιλέκων, υποδημάτων και σακιδίων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων