70.000 σκύλοι με «τσιπ»

0

1373-pic2.gif
Τη ζωοφιλική συνείδηση των Ελλήνων φαίνεται ότι ξύπνησε ο νόμος 3170/2003, ο οποίος καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση και την καταγραφή όλων των σκύλων με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (μικροτσίπ). Ηδη έχουν ταυτοποιηθεί 70.000 σκύλοι σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ).

Περισσότερο ευαισθητοποιημένοι φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών αλλά και καθαρόαιμων σκύλων, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των πρώτων 20.000 εγγραφών στη βάση δεδομένων των ζώων συντροφιάς που έχει διαμορφώσει ο ΠΚΣ, ενώ η πλειονότητά τους (55,2%) είναι αρσενικά.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι στην επαρχία, όπου θεωρητικά πρέπει να υπάρχουν περισσότερα ζώα συντροφιάς -λόγω καλύτερων συνθηκών- οι ταυτοποιήσεις θα ήταν πολύ περισσότερες, η συντριπτική πλειονότητα των ταυτοποιήσεων έχει γίνει στην Αθήνα. Τα κτηνιατρεία της πρωτεύουσας έχουν τοποθετήσει μικροτσίπ στο 62% του διερευνούμενου δείγματος, αφήνοντας μόλις 38% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εξαιρετικά ζωόφιλο εμφανίζεται το λεγόμενο ασθενές φύλο, καθώς το 66,67% των ιδιοκτητών που προχώρησαν στην ταυτοποίηση ήταν γυναίκες, με τις ηλικίες 40-50 να έχουν τα πρωτεία (41,67%). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 8,33% των πελατών των κτηνιατρείων ήταν άνδρες, αλλά αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι ελάχιστοι άντρες ανέλαβαν να πάνε το σκύλο τους για ταυτοποίηση, καθώς ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη σύντροφό τους.

ΤΟ 30% των Ελλήνων δεν πάει ποτέ το σκύλο του στον κτηνίατρο

Τη μεγαλύτερη αποχή από το κτηνιατρείο κατέχουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες, καθώς το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πηγαίνει ποτέ το σκύλο του στον κτηνίατρο, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 15%, ποσοστά εξαιρετικά μεγάλα αν συγκριθούν με το 3% της Μεγάλης Βρετανίας. Ισως γι’ αυτό, άλλωστε, ένα ποσοστό 5-10% των κατοικίδιων ζώων φτάνουν παραμελημένα στον κτηνίατρο με χρονίζουσες και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 58% υποβάλλει σε ιατρικές εξετάσεις το τετράποδό του μία έως τρεις φορές το χρόνο, αλλά πάλι το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο στην Ευρώπη των 15.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων