Στα κόκκινα το διοξείδιο του άνθρακα

0

1375-co2.jpg
Η αύξηση της παρουσίας διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα υπήρξε ραγδαία στο διάστημα 2001-03 σε πολύ ανησυχητικό βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο βρετανικός Τύπος μία ημέρα πριν την ετήσια συνέλευση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εφημερίδες Γκάρντιαν κι Ιντιπέντεντ, είναι η πρώτη φορά που η ποσότητα του CO2–ο κυριότερος παράγοντας για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου–στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί πάνω από τα δύο σωματίδια ανά εκατ. σωματιδίων (ppm) κατά έτος, μέσα σε δύο συνεχόμενα έτη.

Στο διάστημα 2001 και 2002, ο αριθμός των σωματιδίων του διοξειδίου του άνθρακα (σε εκατ. σωματίδια) ανήλθε από τα 371,02 στα 373,10 (αύξηση κατά 2,08 ppm).

Ακολούθως στο 2003 η αύξηση έφθασε στα 375,64, δηλ. σημειώθηκε μία ετήσια αύξηση κατά 2,54 ppm.

Τα στοιχεία αυτά συκεντρώθηκαν στην κορυφή του όρους Μάουνα Λόα, όπου πραγματοποιείται από το 1958 η ίδια μέτρηση από τις υπηρεσίες του αμερικανού ερευνητή Τσαρλς Κίλινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, μόνο σε τέσσερις χρονιές έως σήμερα (το 1973, το 1988, το 1994 και το 1998) έχουν σημειωθεί συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα άνω των 2ppm, κι αυτές είναι χρονιές που σηματοδοτήθηκαν από την εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο, όμως η αύξηση των ποσοτήτων αυτών κατά δύο συνεχόμενες χρονιές είναι “καινούργιο φαινόμενο”.

Το πιό ανησυχητικό όμως για τον 74-χρονο σήμερα αμερικανό ερευνητή, είναι πως σε καμμία από αυτές τις δύο χρονιές δεν εμφανίσθηκε το φαινόμενο Ελ Νίνιο και κανένα από τα δεδομένα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν την αύξηση.

Σύμφωνα με τον Κίλινγκ, μία από τις εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι πως έχει μειωθεί η ικανότητα της Γης να απορροφήσει το πλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα, “μία αποδυνάμωση των ‘νεροχυτών’ του CO2 (δηλ. των ωκεανών και των δασών) σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και με τα αποτελέσματα της αντίδρασης στις κλιματικές μεταβολές”.

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, τα στοιχεία αυτά θα εξετασθούν αύριο κατά την ετήσια συνέλευση της Γκρινπίς, μάλιστα παρουσία του Ντέιβιντ Κινγκ, επιστημονικού συμβούλου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων