Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ FACE και BIRDLIFE INTERNATIONAL

0

1382-863-facetop.jpg
Η FACE και η Birdlife International υπέγραψαν συμφωνία για την αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών μέσω του κυνηγιού στις Βρυξέλλες, στις 12 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία υπογράφηκε με την επίτροπο περιβάλλοντος M. Wallstrom ως μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής «Πρωτοβουλία για την αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών». Στη συνάντηση της υπογραφής παρευρέθηκαν προσωπικότητες που ασχολούνται με τη διατήρηση της άγριας πανίδας καθώς και οργανισμών ιδιοκτητών γης.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός τριμερούς διαλόγου κατά τα τρία τελευταία χρόνια, που είχε σκοπό να προκύψει μια πραγματική ερμηνεία και εφαρμογή της Οδηγίας 79/409.

Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι, ότι η Birdlife International και η FACE αναγνωρίζουν την αξία της Οδηγίας 79/409 για τη διατήρηση των αγρίων πουλιών (συμπεριλαμβανομένων και των θηρευσίμων ειδών) και των ενδιαιτημάτων τους, σε επιθυμητό επίπεδο στην Ε. Ε., με την εφαρμογή της Οδηγίας η οποία θα βασίζεται στον Ερμηνευτικό Οδηγό της Επιτροπής.

Οι δύο Οργανισμοί επίσης συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για την προώθηση στρατηγικής σημασίας προτεραιοτήτων, όπως η μείωση των απωλειών της βιοποικιλότητας έως το 2010 και η προστασία των σημαντικών για τα πουλιά περιοχών.

Η συμφωνία επίσης ενδυναμώνει την θέση της κυνηγετικής δραστηριότητας εντός του δικτύου NATURA 2000 και θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη της χρήσης των σκαγιών μολύβδου στους υγροβιότοπους.

Στην τελετή υπογραφής, ο πρόεδρος της FACE, Gilbert de Turckheim, δήλωσε πως πεποίθηση της FACE είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να «δουλέψει» η Οδηγία στα πλαίσια του Ερμηνευτικού Οδηγού. Τόνισε με έμφαση ότι ο Ερμηνευτικός Οδηγός δεν πρέπει να μείνει ένα απλό ερμηνευτικό έγγραφο αλλά πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του δώσει μια πιο ισχυρή νομική υπόσταση. Πρόσθεσε επίσης, ότι κανένας Οργανισμός δεν έχει την πρόθεση να λάβει πρωτοβουλίες για τροποποίηση του κειμένου της Οδηγίας, αλλά σε βάθος χρόνου οι Οργανισμοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας ενίσχυσης των νομικών εργαλείων για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Ο Πρόεδρος de Turckheim κατέληξε στο ότι κάθε Συμφωνία είναι καρπός συναίνεσης, αλλά τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για το κυνήγι είναι πιο σημαντικά από τα μειονεκτήματα. Η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας είναι ένα σημαντικό δείγμα της συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών και των προστατών των πουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

signature.jpg

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων