Δε ζητάμε χρήματα, νοιαζόμαστε για τη λίμνη

0

1380-nekroi_pelekanoi2.jpg
ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
http://www.hunters.gr, e-mail: hunters@hunters.gr

ΠΡΟΣ: κ. Σουφλιά Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Θεσσαλονίκη 28/9/2004

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργό Γεωργίας, κ. Μπασιάκο
• Υπουργό Υγείας, κ. Κακλαμάνη
• Υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Καλογιάννη
• Υφυπουργό Γεωργίας, κ. Κοντό
• Υφυπουργό Υγείας, κ. Γιαννόπουλο
• Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Ψωμιάδη
• Γενικό Διευθυντή ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Βουρνά
• ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Εθελοντική προσφορά και εργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής της λίμνης Κορώνειας

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της έως τώρα ενημέρωσής του Υπουργείου σας Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, αρμόδια κ. Κ. Μαρμάρα (έγγραφα 1346/10-9-2004 και 1357/17-9-2004 της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης) σας πληροφορούμε πως η αιτία που προκάλεσε τη καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια αφενός δεν έχει εντοπισθεί, αφετέρου συνεχίζει να προκαλεί θανάτους πουλιών, όπως στις καθημερινές μας μεταβάσεις διαπιστώνουμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχουν βρεθεί στην πολύπαθη λίμνη χιλιάδες νεκρά πουλιά, από 34 είδη (έχει σταλεί ο αναλυτικός κατάλογος των ειδών)
Το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, μαζί με τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή και παρακολουθεί το φαινόμενο.
Σε πειραματική επιφάνεια που έχουμε επιλέξει στις ανατολικές όχθες της λίμνης, μήκους 1500 μέτρων, παρατηρούμε κάθε μέρα καινούρια νεκρά πουλιά. Ανάμεσά τους εξακολουθούν να βρίσκονται και νεκροί αργυροπελεκάνοι.
Τα νεκρά πουλιά παραμένουν και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Με την εθελοντική εργασία κυνηγών και επιστημόνων από την ΚΟΜΑΘ, και μόνο από αυτούς, 1500 νεκρά πουλιά συγκεντρώθηκαν και κάηκαν.
Από τότε αναμένουμε να δούμε κάποιον άλλο φορέα, που να αναλαμβάνει παρόμοια δράση στην περιοχή.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία είναι σε θέση να αναλάβει:

– τη συνέχιση της εφαρμογής της προληπτικής απομάκρυνσης των πουλιών με τις συσκευές κρότου, μέχρι να ταυτοποιηθεί η αιτία θανάτου και την εναλλαγή των θέσεων στις συσκευές κρότου για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του μέτρου

– τη συνεχή επόπτευση και φύλαξη της περιοχής με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τα οχήματα που διαθέτει

– την συνεχή καταγραφή του φαινομένου με το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

– τη συνεχή συνεργασία και ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών για την καθημερινή κατάσταση της λίμνης

– τη συγγραφή πρωτοκόλλου ενεργειών για παρόμοιες περιπτώσεις περιβαλλοντικών κρίσεων

– να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ενημέρωση των κατοίκων για την προληπτική απαγόρευση της βόσκησης και αλιείας στην περιοχή

– τη συνεχή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που καταγράφει το προσωπικό των κυνηγετικών οργανώσεων, βρισκόμενο καθημερινά στο πεδίο

– τη συλλογή, μεταφορά και αποστολή δειγμάτων από νεκρά πουλιά και ψάρια ή από ημιθανή πουλιά (άλλωστε τα έως τώρα δείγματα έχουν μεταφερθεί με τα οχήματα της Ομοσπονδιακής μας Θηροφυλακής, τα οποία όμως μεταφέρουν και ανθρώπους, αλλά κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για μέτρα προφύλαξης)

– την παρακολούθηση, επόπτευση με το προσωπικό και τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και στους γειτονικούς υγροτόπους της Λίμνης Βόλβης, του ποταμού Ρήχιου, της Λίμνης Κερκίνης, της Επανομής, του Καλοχωρίου, του ποταμού Αξιού, κλπ, για τυχόν εντοπισμό προσβεβλημένων ή νεκρών πουλιών σε αυτές τις περιοχές,.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχει ήδη προβεί στις περισσότερες από τις ενέργειες αυτές, σε άμεση συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τονίζουμε πως με ίδιες δαπάνες εξασφαλίζεται η κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τη συνεχή παρουσία και επόπτευση της λίμνης.

Σας δηλώνουμε πως τόσο με το ειδικευμένο προσωπικό μας, τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, τη δυνατότητα συντονισμού ομάδων εθελοντών από κυνηγούς των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων και τα οχήματα και λοιπά μέσα που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης του υγροτόπου. Δεν ζητούμε χρήματα για αυτή μας τη βοήθεια, καθώς τα έξοδα που προκύπτουν καλύπτονται από χρήματα της Κυνηγετικής μας Ομοσπονδίας. Αυτό άλλωστε σημαίνει εθελοντική συνεισφορά μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης.
Ζητούμε όμως την έγγραφη συναίνεσή σας για τη συνέχιση των δράσεων μας, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα της εθελοντικής μας αυτής προσφοράς.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις εργάζονται με σοβαρότητα, βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή, εφαρμόζουν μέτρα αντιμετώπισης, συνεργάζονται άριστα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ διαθέτουν μέσα και προσωπικό και οικονομικές δυνατότητες για άμεση δράση. Η επιτυχής παρουσία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού που διαθέτει αποδεικνύει την αναγκαιότητα συμμετοχής της στη διαδικασία λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, τόσο της Κορώνειας Βόλβης, όσο και των άλλων Προστατευόμενων Περιοχών, τις εργασίες των οποίων μπορούμε να διευκολύνουμε
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες και οδηγίες σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μαϊλιάνης Ιωάννης Πολυχρόνης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων