Θάνατος στη λίμνη

0

1401-glaros.jpg
Η μέρα ήταν μουντή, υγρασία και ο ήλιος μέσα στα σύννεφα. Μετά από μικρή πορεία με το αυτοκίνητο προσεγγίσαμε την πολύπαθη λίμνη της Κορώνειας. Η αποφορά θανάτου στον αέρα, αμέσως μας προϊδέασε για το τι θα συναντήσουμε. Η εικόνα στις όχθες της λίμνης ανατριχιαστική. Πούπουλα διασκορπισμένα σε μεγάλη ακτίνα, οστά πουλιών παντού, κουφάρια σε αποσύνθεση. Ένας παραλυμένος γλάρος μας επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο συνεχίζεται

Πολλές απορίες προξενεί η στάση των τοπικών αρχών. Εκτός από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης που καθημερινά βρίσκεται στην Κορώνεια, ακόμη και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, που αρχικά είχε βοηθήσει με τα κανονάκια, σιωπά λες και θέλει να ξεχαστεί το θέμα. Το περίεργο είναι ότι κανένας δεν είναι σίγουρος 100% για το τι προκάλεσε την κατάρρευση του οικοσυστήματος της λίμνης. Πιθανολογείται ότι ευθύνεται το Clostridium Botulinum και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό διότι δεν έχει εντοπιστεί αν είναι κάποιος από τους τύπους Α, Β, ή Ε που μεταδίδεται στον άνθρωπο αν καταναλώσει όχι καλά βρασμένα θηράματα ή ψάρια. Στρατηγική και συγκεκριμένη μέθοδος για την αντιστροφή της κατάστασης δεν υπάρχει παρά τις πολλές συνεδριάσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης που έχει το συντονισμό για το θέμα της Κορώνειας. «Η πυρκαγιά σβήνει όταν καεί όλο το δάσος». Αυτό σημαίνει άραγε ότι το φαινόμενο θα εκλείψει όταν εξαφανιστεί η λίμνη; Και μέχρι τότε τι γίνεται; Πως θα προστατευθεί ο πληθυσμός των πουλιών, των ζώων, αλλά και οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τη λίμνη;

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, οι Διευθύνσεις Γεωργίας, Αλιείας, Δασών, Περιβάλλοντος, Υγείας και άλλες που θα έπρεπε να εμπλέκονται και να είναι πρωτοστάτες στην προστασία των κατοίκων πλέον, από τη μολυσμένη λίμνη είναι εκνευριστικά απούσες.

Εκτός από μερικές ανακοινώσεις προτροπής προς τους κατοίκους της περιοχής να μην επισκέπτονται τη λίμνη χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, κανένα μέτρο πραγματικής αστυνόμευσης και εφαρμογής των απαγορεύσεων βόσκησης και χρήσης του νερού δεν έχει ληφθεί.
Στις όχθες της λίμνης οι αγροτικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά, καθώς και οι κτηνοτροφικές ασχολίες. Μάλιστα εντύπωση και ανησυχία προκάλεσε ένα κοπάδι γίδια που έβοσκαν δίπλα στη λίμνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Η μόνη ελπίδα είναι οι τελευταίες βροχοπτώσεις που ίσως αλλάξουν τα δεδομένα και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες, διότι βούληση για ανθρώπινη παρέμβαση δεν υπάρχει.

Τα παραπάνω γεγονότα βγάζουν στην επιφάνεια εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και δημιουργούν εύλογα και λογικά ερωτήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων.

Έχουμε ως κράτος την υποδομή (εξειδικευμένα εργαστήρια και ινστιτούτα) να εντοπίζουμε στον απαραίτητο χρόνο, τα αίτια παρόμοιων βιολογικών καταστροφών;

Έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την προάσπιση της βιολογικής και οικολογικής σταθερότητας; (προστασία των βιοτόπων από μολύνσεις, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ)

Υπάρχουν σχέδια προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού από βιολογικές καταστροφές;

Ελπίζουμε το θέμα της λίμνης Κορώνειας να ευαισθητοποιήσει τους κρατούντες και να δημιουργήσουν εκείνο το πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την έκρηξη παρόμοιων φαινομένων .

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων