Περιορισμούς στο κυνήγι αγριόχοιρου ζητά ο Δήμος Μεγαλόπολης

0

1402-scrofa.jpg

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Αριθμός Απόφασης 319/2004

Απόσπασμα από το Πρακτικό της αριθμ. 13/2004 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΕΜΑ: Συζήτηση για το ανεξέλεγκτο κυνήγι του αγριογούρουνου στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης.

Στη Μεγαλόπολη και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την εικοστή εβδόμη ( 27η ) του μήνα Οκτωβρίου του έτους 2004 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης μετά την από 7309/22-10-2004 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους χωριστά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 94 & 108 του Π.Δ/τος 410/95 του Δ.Κ.Κ.

Και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 17 μελών ευρέθησαν παρόντα 16, ήτοι :

Παρόντες Απόντες

1. Ανδριανός Θεόδωρος, Πρόεδρος 1. Καλογερόπουλος Αναστάσιος

2. Μανιάτης Χρήστος

3. Τσόπελας Ιωάννης

4. Χριστογιαννόπουλος Αθανάσιος

5. Μαλιφούκα Νίκη

6. Λέφας Θεόδωρος

7. Τσίρμπας Ηλίας

8. Βασιλάκος Ευάγγελος

9. Γεωργακόπουλος Βασίλειος

10. Αρβανίτης Αντώνιος

11. Χρανιώτης Γεώργιος

12. Τζανετόπουλος Ευθύμιος

13. Γαλάνη Γεωργία

14. Μπελδέκας Θεόδωρος

15. Μερζιώτης Βασίλειος

16. Σμυρνής Θεόδωρος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χριστογιαννόπουλος, αποχώρησε κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Αιτήσεις – Έγγραφα» (πριν από τη λήψη της 321 απόφασης).

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σμυρνής, αποχώρησε κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Αιτήσεις – Έγγραφα» (πριν από τη λήψη της 322 απόφασης).

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του κ. Δημάρχου και των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μεγαλόπολης και έδωσε το λόγο στον κ. Τζανετόπουλο, ο οποίος ζήτησε τη συζήτηση του 5ου θέματος εκτός της ημερήσιας διάταξης «Λήψη περιοριστικών μέτρων για το κυνήγι του αγριογούρουνου και διεύρυνση του ελέγχου στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης», και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 97 και 108 του Π.Δ/τος 410/95 του Δ.Κ.Κ., αφού αποφάνθηκε για το κατεπείγον του θέματος, με τη συναίνεση του κ. Δημάρχου, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ να συζητήσει το παραπάνω θέμα που δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη και να πάρει απόφαση γι’ αυτό. Στη συνέχεια ο κ. Τζανετόπουλος εισηγούμενος το 5° εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, εξέθεσε ότι:

Ο Δήμος Μεγαλόπολης τους τελευταίους μήνες έχει γίνει δέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής εξ’ αιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς των οργανωμένων και πολυπληθών ομάδων κυνηγών του αγριογούρουνου που συρρέουν στην περιοχή μας από όλη την Ελλάδα και που στο πέρασμα τους τρομοκρατούν ανθρώπους και κατοικίδια ζώα και γενικά σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή απ’ όπου περνάνε.
Πολυπληθείς ομάδες κυνηγών με τα μεγάλης ιπποδύναμης και παντός εδάφους 4X4 τζιπ οργώνουν κυριολεκτικά και καταστρέφουν τους αγροτικούς δρόμους, που με μεγάλες δυσκολίες προσπαθεί να συντηρήσει ο Δήμος, καταστρέφουν περιφράξεις κτημάτων, αυλάκια όμβριων υδάτων που προστατεύουν τα κτήματα, καλλιέργειες ακόμα και μέσα στα όρια των κατοικημένων περιοχών των δημοτικών διαμερισμάτων.
Έχει διαπιστωθεί ότι το πάλαι ποτέ σπορ του κυνηγίου έχει μετατραπεί σε πραγματικό εμπόριο από πολλούς ασυνείδητους κατ’ ευφημισμό κυνηγούς, κάτι που δεν συνάδει με την νομοθεσία μας . Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, που στην περιοχή μας θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα, εισηγούμεθα τη λήψη απόφασης από .ο Δημοτικό Συμβούλιο για την παρέμβαση της πολιτείας στο ανεξέλεγκτο κυνήγι του αγριογούρουνου στην περιοχή του Δήμου μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση, ΟΜΟΦΩΝΑ:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να σταλεί έντονη διαμαρτυρία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπασιάκο Ευάγγελο με την παράκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανεπίτρεπτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι επιδρομείς των πόλεων, που ονομάζονται κυνηγοί και δεν σέβονται τις περιουσίες και τον ιδρώτα των κατοίκων της υπαίθρου.

Να απαγορευθεί αμέσως ή τουλάχιστον να περιοριστεί σε μία ημέρα την εβδομάδα (Κυριακή) το κυνήγι του αγριογούρουνου και να λήγει στις 30/11/2004, για να μπορούν οι αγρότες να συλλέγουν τον ελαιόκαρπο στα κτήματα τους χωρίς το φόβο να δεχθούν κανένα αδέσποτο βόλι από τους επιδρομείς κατακτητές.

Να περιορισθούν οι άδειες του κυνηγίου από τη νέα κυνηγητική περίοδο σε επίπεδο Νομού και όχι Περιφέρειας και Επικράτειας, γιατί ο τόπος μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτόν τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των κυνηγών.

Να προβλεφθεί και να καταβάλλεται αποζημίωση στους αγρότες για τυχόν ζημιές στις καλλιέργειες τους από τα αγριογούρουνα, που χωρίς μελέτη και περίσκεψη απελευθέρωσαν οι Κυνηγητικές Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι. Να διευρυνθεί και να ανατεθεί ο έλεγχος στις αστυνομικές και δασικές αρχές και όχι μόνο στους θηροφύλακες των ομοσπονδιών, που είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί σε όλες τις συναρμόδιες αρχές και στα Μ.Μ.Ε.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 319/2004. Γι αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως κατωτέρω .

Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Τα Μέλη

Σπύρος Τσιριγώτης Υπ/φή Υπ/φή

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων