Οριστικό τέλος στο κυνήγι της αλεπούς στη Βρεττανία

0

1404-foxent.jpg
Την απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς αποφάσισε το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Θέτοντας τέλος σε μία μακραίωνη παράδοση και σε μία πολυετή διαμάχη, το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς από το Φεβρουάριο του 2005, προκαλώντας την οργή των κυνηγετικών συλλόγων και τους επαίνους των φιλοζωικών οργανώσεων…
Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων χρειάστηκε να επικαλεστεί την Πράξη του Κοινοβουλίου, προκειμένου να παρακάμψει τις αντιστάσεις της Βουλής των Λόρδων, η οποία νωρίτερα είχαν απορρίψει την απαγόρευση του κυνηγιού με σκύλους. Είναι μόλις η τέταρτη φορά από το 1949 που επικαλείται η Πράξη του Κοινοβουλίου για να «περάσει» ένα νομοσχέδιο στη Βρετανία. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως απαγορεύεται το κυνήγι της αλεπούς, του ελαφιού και του λαγού με τη βοήθεια κυνηγόσκυλων στην Αγγλία και την Ουαλία από το Φεβρουάριο του 2005 -η Σκωτία έχει ήδη προχωρήσει στη σχετική απαγόρευση.
Η απόφαση βέβαια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κυνηγετικούς συλλόγους, αλλά και από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος, Τζέιμς Γκρέι, καταδίκασε την απαγόρευση του κυνηγιού με σκύλους, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «κακό νομοσχέδιο», το οποίο θα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο στέλνει ένα και μοναδικό μήνυμα στην αγγλική ύπαιθρο: «Προκαλέστε όλεθρο και αφήστε ελεύθερα τα σκυλιά του πολέμου!»
Ήδη, οι κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας ετοιμάζονται να προσβάλουν το νέο νόμο στα δικαστήρια, ενώ ταυτόχρονα «απειλούν» όσους βουλευτές τον ψήφισαν με «μαύρισμα» στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα διεξαχθούν πρόωρα, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο.

Ένα θέμα με ιστορία…
Το θέμα της απαγόρευσης του κυνηγιού προκάλεσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα τελευταία 150 χρόνια στη Βρετανία: περισσότερα από 400.000 άτομα συγκεντρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2002 στο κεντρικό Λονδίνο για να διαδηλώσουν υπέρ του κυνηγιού της αλεπούς.
Πριν από δύο μήνες μάλιστα, πέντε ακτιβιστές, υπέρμαχοι του κυνηγιού, εισέβαλαν στη Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν επί του νομοσχεδίου. Την ημέρα εκείνη, τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμη και την Πέμπτη όμως, περίπου 2.000 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κάστρο Ουίνδσορ, την ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολουθούσε παράσταση μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.
Το θέμα τέθηκε ως ερώτηση και από δημοσιογράφο στην κοινή συνέντευξη Τύπου -νωρίτερα- του Τόνι Μπλερ με τον Ζακ Σιράκ, κάνοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κουνάει το κεφάλι του με απογοήτευση και απορία…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων