Αφάνισαν τη λίμνη στην Αγιά!

0

1411-agia.jpg
www.haniotika-nea.gr

Χωρίς δισταγμούς, χωρίς έρευνα για τυχόν επιπτώσεις, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, “εγκέφαλοι” της ΔΕΗ διέταξαν το “άδειασμα” της λίμνης στην Αγια, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για σοβαρή οικολογική καταστροφή στο Νομό Χανίων.
Όσοι βρέθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στη λίμνη της Αγιάς αντίκρισαν ένα πρωτοφανές θέαμα. Ο βυθός της λίμνης έχει αποκαλυφθεί και την ίδια στιγμή δεκάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά αναζητούν το λιγοστό νερό που παρέμενε συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό κοιλωμάτων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μικροί και μεγάλοι, περπατούσαν στο… βυθό της λίμνης αφού δεν υπήρχε νερό! Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ αποφάσι­σε το άδειασμα της λίμνης για την απο­μάκρυνση φυκιών, την περασμένη Παρασκευή. Έτσι άνοιξαν το φράγμα και από την περασμένη Κυριακή έως και χθες το νερό έχει εξαφανιστεί. Και αυτό τη στιγ­μή κατά την οποία η Αγια αποτελεί μο­ναδικό υγροβιότοπο με αποτέλεσμα τώρα σπάνια είδη να απειλούνται με εξαφάνι­ση. Έτσι, επιτακτική είναι η ανάγκη… ε­πιστροφής του νερού στη λίμνη.

Η κατάσταση προκάλεσε την άμεση κινητοποίηοη των ανθρώπων του Πανεπι­στημίου Κρήτης αλλά και των οικολογι­κών οργανώσεων του νησιού. Ο βιολόγος – ορνιθολόγος, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μιχάλης Δρετάκης, κατήγγειλε ότι “η εποχή είναι τελείως ακατάλληλη για να γίνει η οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρέμβαση. Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε με το άδει­ασμα, γίνεται μια χαρά με φυσικό τρόπο, καθώς η λίμνη δέχεται όμβρια ύδατα. Μά­λιστα, τα υδρόβια πουλιά τα οποία έρχονται να ξεχειμωνιάσουν τρέφονται στην πλειοψηφία τους με αυτά τα είδη φυκιών που υποτίθεται ότι θέλουμε να απομακρύνουμε. Άρα, εκ των πραγμάτων δεν έχει κανέ­να νόημα αυτή η παρέμβαση”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “το βασικό είδος για το οποίο προστατεύεται η λίμνη της Αγιάς, είναι η βαλτόπαπια, που έχει πληθυσμούς, ειδικά στη λίμνη, πολύ σημαντικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι είδος που απειλείται παγκόσμια με εξαφάνιση και στην Αγιά έχει τους μεγαλύ­τερους πληθυσμούς που έχουν καταγρα­φεί σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα, πριν από δέκα μέρες, μέτρησα 75 άτομα του είδους που είναι έ­νας πολύ μεγάλος αριθμός για ένα τόσο σπάνιο είδος. Είναι από τους μεγαλύτε­ρους αριθμούς που έχουν παρατηρηθεί τέτοια εποχή σε όλη την Ευρώπη. Άρα, για τη διακύμανση του είδους η Αγια εί­ναι μοναδική”.

Ωστόσο, το είδος αυτό τώρα απειλείται με εξαφάνιση, αφού η λίμνη άδειασε! “Το συγκεκριμένο είδος επειδή βουτά­ει και βρίσκει την τροφή σε ένα ορισμένο βάθος, δεν έχει τώρα αυτή τη δυνατότητα. Άρα. θα απομακρυνθεί και θα πάει δυστυχώς στην περίμετρο της λίμνης, σε ρέματα και όπου μπορεί και θα είναι εύκολο θήρα­μα για τους κυνηγούς που δυστυχώς δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν αυτό το εί­δος. Άρα, κινδυνεύει”, είπε ο κ. Δρετάκης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “κινδυνεύουν και άλλα είδη που ξεχειμωνιάζουν στην Αγια και δεν βρίσκουν τροφή”.

Σε ερώτηση αν είμαστε κοντά σε οικολο­γικό έγκλημα στη λίμνη απάντησε: Είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Η λίμνη πρέπει να ξαναγεμίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να προλάβει μήπως ανακάμψει. Σίγουρα, έχουν καταστραφεί κάποιοι πληθυσμοί ψαριών. Δεν ξέρουμε τι γίνεται με τις νεροχελώνες”.

“ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ”
Η υπόθεση σηκώνει μήνυση. Είναι πο­λύ σοβαρή ιστορία. Για την Αγιά έχουν γί­νει ένα σωρό συσκέψεις. Υποτίθεται ότι έχει αποφασιστεί ότι η στάθμη της λίμνης δεν θα χατεβαίνει έτσι ανεξέλεγκτα και ξαφνικά, ότι το καλοκαίρι αν υπάρχει ανάγκη νερού, θα διατηρείται η στάθμη σε ένα επίπεδο και σε καμιά περίπτωση σε μια τέτοια εποχή που είναι πολύ κρίσιμη. Αν πρέπει να γίνουν κά­ποιες εργασίες, όπως καθάρισμα αγωγών, υπάρχουν εποχές για να γίνει αυτό”, τόνισε.

Σε ερώτηση ποιοι έχουν αρμοδιότητα για την απόφαση αδειάσματος της λίμνης, ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε υπηρεσιακά αρμόδιοι. Μπορούμε να τους συμβουλέψουμε. Αρμόδιοι υπηρεσιακά είναι το υπουρ­γείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο ΟΑΔΥΚ και ο Δήμος Θερίσου δεν έ­χουν καμία αρμοδιότητα επί του φυσικού περιβάλλοντος. Και αν συμφώνησαν γιατί είπαν ναι, με ποια αρμοδιότητα; Εγώ είμαι σε μία Επιτροπή που έχει συσταθεί για τη λίμνη της Αγιας με συμμετοχή του ΟΑΔΥΚ. του Δήμου Θερίσου του Δήμου Χανίων, και της ΔΕΗ, η οποία στην ουσία δεν λειτουρ­γεί. Σωστή διαχείριση δεν υπάρχει. Δεν υ­πάρχει κάποια υπευθυνότητα από τους φο­ρείς”. Σε ερώτηση αν είμαστε κοντά σε οικολο­γικό έγκλημα στη λίμνη απάντησε: ‘Είναι πολύ εύκολο να συμβεί”.

Πονάει κεφάλι… κόβει κεφάλι

Πονάει κεφάλι… κόβει κεφάλι, θυμίζει η απόφαση αυτή της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει στο άδειασμα της λίμνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα είδος φυκιού που αναπτύσσονταν ταχύτατα στον πυθμένα της. Η ανάπτυξη αυτή είχε αρχίσει να επηρεάζει τη λίμνη φράζοντας τις διόδους εξόδου του νερού και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής να προ­καλούνταν ο κίνδυνος πλημμύρας. Έτσι από την Παρασκευή ανοίχτηκαν οι βάνες ασφαλείας και το νερό της λίμνης άρχισε vα χύνεται στον Κερίτη και να διοχετεύε­ται στη θάλασσα. Για την πρόθεση της ΔΕΗ ενημερώθηκαν ο ΟΑΔΥΚ και ο Δήμος Θερίσου, από τους συνδιαχειριστές της λίμνης, όχι όμως και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχουν πραγματοποιήσει με­λέτες και έρευνες για την περιοχή.

Η ΔΕΗ επιμένει να αφήνει άδεια τη λίμνη!!! Ο προϊστάμενος Κρήτης της ΔΕΗ Γιώργος Μπαμιεδάκης, μας είπε: “Ξέρετε κανέναν άλλο με τον οποί οθα έπρεπε να παρθεί η απόφαση (για το ά­δειασμα); Η λίμνη θέλει συντήρηση. Υπάρχουν εγκαταστάσεις, υπάρχει επι­στόμιο που θέλουν συντήρηση. Δεν μπο­ρούσε να λειτουργήσει”. Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” απάντησε ο ίδιος ότι οι εργασίες θα τελειώσουν σύ­ντομα” χωρίς να εξηγήσει πότε θα επι­στρέψει το νερό στη λίμνη!

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ζήτησε παρέμβαση του Εισαγγελέα. Εν τω μεταξύ την επιβολή του ανώτατου προστίμου που ορίζει ο νόμος, ύψους 60.000 €, αποφάσισε το κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Ν.Α., για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στο μοναδικό υγροβιότοπο της Αγιάς Χανίων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων