Καταδικάζει τους λαθροθήρες της Στροφιλιάς η Γ’ ΚΟΠ

0

1412-kotixi.jpg
Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου
Αναγνωρισμένο Σωματείο
Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Γεωργίας
Μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
Έδρα: Πάτρα – Κάναρη 22-24
Τηλ.: 2610 361671/72, Fax: 2610 346614, E-mail: kynomp@hol.gr

Πάτρα 23-11-2004

Αριθμ. Πρωτοκ.: 1406

Δελτίο Τύπου

Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε πρόσφατες απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμούς οργανωμένης συμμορίας οπλοφόρων λαθροθηρών σε βάρος του φύλακα της προστατευόμενης περιοχής Στροφυλιάς–Κοτυχίου.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες άνανδρες συμπεριφορές και νοοτροπίες ορισμένων τρομοκρατών της φύσης, που με την ιδιότητα του καμουφλαρισμένου κυνηγού, λυμαίνονται το φυσικό πλούτο και δρουν ανεξέλεγκτα, καταλύοντας τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου αλλά και της προσωπικότητας του ατόμου.
Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για το περιστατικό, που δυστυχώς για μια ακόμα φορά αναδεικνύει την αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης τέτοιων περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας στα πλαίσια της συνθήκης RAMSAR και του δικτύου Φύση 2000. Η θήρα άλλωστε σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διεθνείς οδηγίες δεν απαγορεύεται πουθενά ως ασυμβίβαστη με το περιβάλλον δραστηριότητα.
Επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι καθολικές απαγορεύσεις κυνηγίου σε υγροτοπικές περιοχές με μεγάλη βιοποικιλότητα, δεν λειτουργούν σε όφελος της φύσης και των ενδιαιτημάτων της δεδομένου ότι οι αξίες των υγροτόπων και οι λειτουργίες τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους χρήστες αυτών μεταξύ των οποίων και οι κυνηγοί. Όπωσδήποτε, υγρότοπος που να μη έχει αξία για όλους τους ανθρώπους ή για κάποια ομάδα ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον δεν υπάρχει.
Διεθνείς οργανισμοί για την προστασία της φύσης (π.χ. WWF, IUCN) αλλά και κυβερνήσεις, περιλαμβάνουν στις αξίες των υγροτόπων και την θηραματική. Δέχονται ότι το κυνήγι, όταν ασκείται με αυστηρά εφαρμοζόμενους κανονισμούς που εξασφαλίζουν την αειφορία του συστήματος και την προστασία της μη θηραματικής πανίδας, είναι χρήση επιτρεπτή καθώς και ότι οι νομοταγείς κυνηγοί μπορούν να συμβάλλουν προληπτικά στη διατήρηση όλων των αξιών των υγροτόπων.
Θα πρέπει να σημειώσουν και να γίνει κατανοητό ότι το κυνήγι όχι μόνο δεν είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα των υγροτόπων μας αλλά η υπερβολική προβολή των ζημιών, μπορεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις πολύ επικίνδυνες ζημιές που προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις η γεωργία, ο μαζικός τουρισμός, οι μεταφορές και η βιομηχανία. Η ασύνετη άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων δεν σκοτώνει απλώς λίγα ζώα ή πολλά αλλά είναι δυνατόν να επιφέρει δυσδιάκριτες μεν αλλά βαθύτερες αλλοιώσεις που βαθμιαία πιθανόν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος.
Η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει τη θεωρία «Ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ, το μουσειοποιώ», να αναβάλει επιτέλους τις ευθύνες της και όταν προτείνει μέτρα απαγόρευσης, να είναι σε θέση να εξασφαλίζει και την φύλαξη των περιοχών αυτών από κάθε παράνομη ενέργεια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, με τις συνεχείς και στείρες απαγορεύσεις που είναι η εύκολη λύση για μερικούς, έχει επέλθει η εγκατάλειψη της προστασίας του θηραματικού μας πλούτου. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή επωμίζεται όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος της είναι επικουρικός στο έργο των κρατικών υπηρεσιών (Δασαρχεία, Αστυνομία). Η φύλαξη και η προστασία του θηραματικού μας πλούτου ανήκει Συνταγματικά στην αρμοδιότητα του Κράτους. Καιρός είναι οι αρμόδιοι να καταλάβουν πως δεν μπορεί μονίμως να αδιαφορούν, ούτε εσαεί μπορεί να υποκρίνονται και να υποτιμούν ασύστολα τον πολίτη, που τους θέλει φύλακες του Νόμου και της τάξεως.
Τονίζουμε τέλος ότι η προστασία και διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων και η εξάλειψη παράλογων και παράνομων συμπεριφορών ορισμένων επίδοξων Ταλιμπάν της φύσης, αποτελεί για την κυνηγετική οικογένεια ένα ανέανο αγώνα. Ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μερίδα ψυχοπαθών οπλοφόρων αποτελεί ξένο σώμα για την κυνηγετική οικογένεια και τέτοιου είδους συμπεριφορές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάμψουν το ηθικό μας που θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να λειτουργούμε προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

α.α.
Ο Γ. Γραμματέας
Κανελλόπουλος Νικόλαος

Δελτίο Τύπου Ορνιθολογικής Εταιρείας

ΘΕΜΑ: Οργανωμένη λαθροθηρία στη Στροφυλιά Αχαΐας

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2004, συνεργάτες της Ε.Ο.Ε. (Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) έγιναν μάρτυρες πρωτοφανούς και απροκάλυπτης παραβίασης της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Προστατευόμενο Υγρότοπο Διεθνούς Σημασίας Στροφυλιάς (λιμνοθάλασσα Πρόκοπος). Εκτός από το ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Μια ολόκληρη επιχείρηση οργανωμένης λαθροθηρίας είχε στηθεί στους καλαμιώνες της λιμνοθάλασσας όπου το κυνήγι απαγορεύεται. Ένας καλά συντονισμένος κλοιός από δώδεκα τουλάχιστον βάρκες (!!!), με έναν ή δύο βαρκάρηδες-κυνηγούς η κάθε μία, παγίδευσε τα υδρόβια πουλιά της λιμνοθάλασσας. Οι λαθροθήρες, ορατοί από κάθε σημείο του κεντρικού ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην γνωστή “Ακτή Καλογριά”, είχαν φροντίσει να φορούν ακόμη και� σακούλες στο πρόσωπο προκειμένου να μην καταγραφεί η ταυτότητά τους.

Με ένα σύνθημα, η μεγάλη ομάδα ξεκίνησε μεθοδευμένα έναν πραγματικό καταιγισμό πυροβολισμών. Σε λίγα λεπτά η επιφάνεια του νερού της λιμνοθάλασσας, που μέχρι πριν λίγο έσφυζε από την παρουσία τουλάχιστον 2000 υδρόβιων πουλιών, μετατράπηκε σε ένα απογοητευτικά σιωπηλό τοπίο διάσπαρτο με τα κουφάρια των πιο άτυχων από αυτά.

Εντύπωση προκαλεί, εν τέλει, η μαζική συμμετοχή τόσων λαθροθήρων στην σημαντικότατη και ξεχωριστή περιοχή της Πελοποννήσου. Κατά γενική ομολογία, είναι η πλουσιότερη σε άγρια ζωή παράκτια ζώνη της Αχαΐας ενώ περιλαμβάνει ένα από τα πιο αξιόλογα παραθαλάσσια δάση Κουκουναριάς της Μεσογείου. Θρασύτατη λοιπόν παραβίαση των απαγορεύσεων που μπορεί να εξηγηθεί μονάχα με την έλλειψη ελέγχου του φαινομένου.

Δυστυχώς κανένας φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν παρευρέθη στην περιοχή την ώρα του συμβάντος, παρά τις προσπάθειες των συνεργατών της Ε.Ο.Ε. Στο τέλος ανταποκρίθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας, αφού το αρμόδιο Δασαρχείο Πατρών ήταν κλειστό! Η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους λαθροθήρες, και τώρα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. «Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα παρατηρήθηκε η ίδια οργανωμένη τεχνική στην επίσης απαγορευμένη στο κυνήγι λιμνοθάλασσα Κοτυχίου» (νομού Ηλείας), λέει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ε.Ο.Ε. «Καλούμε όλους τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, να καταδικάσουν το θλιβερό αυτό γεγονός, και να αναγνωρίσουν την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.»

Τα γεγονότα είναι ενδεικτικά του φαινομένου της λαθροθηρίας στην Ελλάδα, που δεν συνιστάται μόνο σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα “μέρα-μεσημέρι”, με την ανοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αδυνατούν να καταγγείλουν την μειοψηφία που περιφρονεί κανόνες και δεν σέβεται την ανάγκη των υπολοίπων να χαίρονται ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων