Δράσεις της Κ. Ο. Πελοποννήσου

0

1418-999-gkoplogo.gif

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ: 2610 361671-72 FAX: 2610 346614
www.kynomp.gr e-mail: kynomp@hol.gr ΠΑΤΡΑ 16 – 11 – 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο ζενίθ η δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής

Άγρυπνοι φρουροί της υπαίθρου οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, έχουν πραγματοποιήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου περισσότερους από 3.475 ελέγχους σε όλη την Πελοπόννησο και στα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ έχουν διαπιστωθεί 39 παραβιάσεις του δασικού κώδικα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση στην Αρκαδία που ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Ξυδιάς Εμμανουήλ στις 18/10/04 με το θηροφύλακα του κυνηγετικού συλλόγου Άστρους Παναγιωτόπουλο Δ. ασκώντας περιπολία στην περιφέρεια του Δ.Δ. Άνω Δερβένων εντόπισαν τους Μ.Η. και Μ.Δ. να ασκούν παράνομη θήρα με χρήση προβολέα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι οι λαθροθήρες δεν είχαν άδεια θήρας και το όπλο τους έφερε 5 φυσίγγια. Οι θηροφύλακες κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους καθώς και για την ακεραιότητα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου από τον λαθροθήρα Μ. Η. εάν θα έκαναν μήνυση εναντίον τους, ενώ οι λαθροκυνηγοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα πειστήρια (όπλο και προβολέα).
Επίσης στις 3/10/04 στη περιοχή της Κορινθίας ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Κομνηνός Αντώνης εκτελώντας περιπολία στο Σοφικό στην περιοχή Ξέστη εντόπισε μηχανή με δύο επιβαίνοντες να ασκεί παράνομη θήρα λαγού τη νύχτα χρησιμοποιώντας τα φώτα της μηχανής. Στον έλεγχο που ακολούθησε ο θηροφύλακας δέχτηκε απειλές από τους λαθροκυνηγούς για τη ζωή του και όπως προέκυψε στη συνέχεια επρόκειτο για δύο άτομα αλβανικής καταγωγής.
Συχνό είναι το φαινόμενο στις μέρες μας άτομα αλλοδαπής καταγωγής να μισθώνονται από αγροκτηνοτρόφους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δόλια σχέδιά τους άνανδρα και καταστροφικά σε βάρος του φυσικού μας πλούτου. Σε αυτές τις απαράδεκτες και κατακριτέες από όλους τους νόμιμους κυνηγούς ενέργειες οι θηροφύλακες των ομοσπονδιών και των κυνηγετικών συλλόγων είναι αμείλικτοι και θα πατάσσουν κάθε παράνομη ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γ’ ΚΟΠ στο 4ο Λιβαδοπονικό Συνέδριο

Το 4ο Λιβαδοπονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Βόλο από 10-12 Νοεμβρίου 2004. Μεταξύ του μεγάλου αριθμού συνέδρων που παρακολούθησαν τις εργασίες του ήταν και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ.κ. Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης, Δασολόγος και Παπανικολάου Χρήστος, Δασοπόνος.
Το Συνέδριο αυτό που διοργανώθηκε από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία και αφορούσε τα λιβάδια των πεδινών και ημιορεινών περιοχών και τον τρόπο διαχείρισής τους. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονταν αντικείμενα που σχετίζονταν με τις κατηγορίες ενδιαιτημάτων που επηρεάζουν άμεσα την οικολογία της άγριας πανίδας και της θηραματοπανίδας. Ειδικότερα οι θεματικές ενότητες που σχετίζονταν με την άγρια πανίδα περιελάμβαναν :
1. Την συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας.
2. Την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διάνοιξη λιβαδικών δρόμων.
3. Την βοτανική σύνθεση της τροφής του λαγού στη Θεσσαλία.
4. Την λιβαδοπονική και θηραματική ανάπτυξη του όρους Καλλίδρομο.
5. Την κατανομή στρουθιόμορφων ειδών σε λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα.
6. Την συμβολή της ποώδους βλάστησης στο διαιτολόγιο των εδαφόβιων πτηνών.
7. Την σωματική κατάσταση του λαγού σε λιβάδια της Μακεδονίας.
8. Την δίαιτα του λαγού το καλοκαίρι σε αλπικό λιβαδικό οικοσύστημα των Αγράφων.
9. Τον σχεδιασμό της διαχείρισης των πληθυσμών και των ενδιαιτημάτων του Αγριόγιδου.
10. Την χρήση βιότοπου από το τσακάλι σε αγρολίβαδα στη Νότια Ελλάδα.
11. Την σχέση κτηνοτροφίας και άγριας πανίδας σε ημιορεινές περιοχές της Ροδόπης.
Όλες οι ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν απόρροια πολύμηνων και κοπιαστικών ερευνών πεδίου από άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα της χώρας (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α.), δίνοντας αποτελέσματα που καθίστανται εξαιρετικά χρήσιμα και για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις που εφαρμόζουν προγράμματα βελτίωσης βιοτόπων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση και εντέλει την επαύξηση του πληθυσμιακού δυναμικού της θηραματοπανίδας στη χώρα μας.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αδίστακτοι φολάδες στην Πελοπόννησο

Παρατηρείται δυστυχώς και φέτος, το εγκληματικό φαινόμενο της εξόντωσης κυνηγετικών σκύλων με φόλες στην περιφέρεια της Πελοποννήσου από ορισμένους αδίστακτους δολοφόνους.
Δυστυχώς οι κυνηγοί για μια ακόμα φορά βρίσκονται στο στόχαστρο τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, οι συνέπειες των οποίων έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους κυνηγετικούς σκύλους που τους συνοδεύουν σε κάθε τους εξόρμηση αλλά και στην οικόσιτη και στην άγρια πανίδα που αποτελεί βασικό στοιχείο της βιοκοινότητας ενός φυσικού οικοσυστήματος.
Επειδή η σκληρότητα τέτοιων ενεργειών δεν θα πρέπει να μένει απαρατήρητη και ατιμώρητη και οι δράστες τέτοιων άνανδρων ενεργειών πρέπει άμεσα να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προσφέρει το ποσό των 3.000 ευρώ για κάθε βάσιμη και ουσιώδη πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.
Η παράνομη αυτή αλητεία που προκαλεί απερίφραστα το δημόσιο αίσθημα, πρέπει να σταματήσει άμεσα και στην προσπάθειά μας αυτή ζητούμε την ουσιαστική συνεργασία και προσφορά όλων των νομοταγών πολιτών, για την εξάλειψη ανάλογων συμπεριφορών.

– Ο Πρόεδρος – – Ο Γ. Γραμματέας –
Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων