«Παραδοσιακές Κυνηγετικές Συνταγές»

0

1417-kinigi.jpg
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην Γ΄ Αποθήκη του Λιμανιού πραγματοποιείται η ετήσια έκθεση «Ο Χάρτης των Γεύσεων».
Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, στην οποία παρουσιάζονται κρασιά, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά φαγητά της Βορείου Ελλάδας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Παραδοσιακές Κυνηγετικές Συνταγές», με την υποστήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ).
Ομιλητές θα είναι :
Νικόλαος Μαϊλιάνης, Δικηγόρος, Οικονομολόγος, Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ με θέμα «Η απενοχοποίηση της κατανάλωσης θηραμάτων»

Φάνης Καραμπατζάκης, Δασολόγος, με θέμα «Η διαχείριση της άγριας πανίδας, ο ρόλος των κυνηγών και η «καλλιέργεια» των θηραμάτων».

Γιάννης Σουπιός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και Τεχνολόγων Τροφίμων, με θέμα «Η Διατροφική Αξία των Θηραμάτων».

Σχετικά με το βιβλίο

Η αναζήτηση υγιεινών και ωφέλιμων τροφών στρέφει καθημερινά όλο και περισσότερους έλληνες στην ανακάλυψη των θηραμάτων, μια πηγή νόστιμου και θρεπτικού κρέατος, με εξαιρετική γαστρονομική αξία.
Στις προθήκες των ποιοτικών κρεοπωλείων, αλλά και στους καταψύκτες των καταστημάτων ντελικατέσεν τα θηράματα απαντώνται όλο και συχνότερα, ενώ στα πολυτελή εστιατόρια ο κατάλογος πλέον περιέχει τρία και τέσσερα εκλεκτά πιάτα με κυνήγι, αφού η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση τα έχει αναγάγει σε εκλεκτά εδέσματα.
Κι ενώ στα ψυγεία των νοικοκυριών της περιφέρειας ο κόπος του κάθε κυνηγού περιμένει να γίνει ένα υπέροχο φαγητό, φτιαγμένο από τα χέρια της συζύγου ή και από τον ίδιο τον κυνηγό, στις πόλεις ο καταναλωτής δοκιμάζει νέες γαστριμαργικές εμπειρίες και ξεχύνεται στο κυνήγι των γεύσεων.
Η σχέση του κυνηγού με το θήραμα δεν είναι μόνον η “ευκαιρία” και το άλλοθι για την έξοδο στη φύση. Οι κυνηγοί, κρατώντας ζωντανές τις αρχέγονες μνήμες των ανθρώπινων κοινοτήτων, όταν το κυνήγι αποτελούσε το κλειδί της επιβίωσης, αγαπούν να μαγειρεύουν τα θηράματα που καρπώνονται.
Η σχέση του κυνηγού με το θήραμα, όταν αυτό μαγειρεύεται με οικογενειακές συνταγές, αποτελεί μια αντανάκλαση της πανάρχαιας αυτής δραστηριότητας, που συνταιριάζει -κάθε φορά- με τις γενικότερες γαστριμαργικές συνήθειες ενός τόπου και με τα συνοδευτικά προϊόντα της κάθε περιοχής.
Με αυτόν τον τρόπο, η καταγραφή των παραδοσιακών κυνηγετικών συνταγών της χώρας μας αποτελεί στοιχείο πολιτισμού.

Οι δημοσιογράφοι Τάσος Χατζηγεωργίου και Κατιάνα Ματζαρίδου ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό περισυνέλεξαν και κατέγραψαν συνταγές κυνηγίου, που θα σας αποκαλύψουν σε όλο τους το μεγαλείο ένα μοναδικό τερψιλαρύγγιο μονοπάτι, που οδηγεί σ’ ένα πραγματικό θησαυρό.
Τα πιάτα που περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου τους με τον τίτλο “Παραδοσιακές Συνταγές Κυνηγίου” είναι μοναδικά, τόσο επειδή αποτελούν ζωντανό κομμάτι της πολιτισμικής μας παράδοσης, αλλά ακόμη γιατί ακολουθούν σύγχρονες γαστριμαργικές τάσεις, που προτείνουν σεφ πολλών αστέρων.
Στην έκδοση αυτή συνυπάρχουν επάξια συνταγές απλών γυναικών της χώρας μας, γκουρμέ κυνηγών απ΄ όλη την Ελλάδα -αλλά και από άλλες χώρες-, απλών ταβερνιάρηδων, αλλά και διακεκριμένων επαγγελματιών της υψηλής γαστρονομίας.
Η εισαγωγή του βιβλίου περιλαμβάνει αναλυτικό οδηγό για την προετοιμασία του κάθε θηράματος, το σίτεμα και το μαρινάρισμα, ενώ υπάρχει εκτεταμένο κεφάλαιο για τα συνοδευτικά, που κάνουν τη διαφορά, όπως τα μπαχαρικά, οι ζωμοί από κυνήγι, τα μανιτάρια και τα κρασιά.
Ανάμεσα στις συνταγές υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις περιοχές, που έχουν επισκεφθεί οι συγγραφείς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον αναγνώστη για ένα σύνθετο οδοιπορικό στην ελληνική φύση, παράλληλα με το ταξίδι στη γεύση των θηραμάτων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων