Διαχειριστικό σχέδιο βελτίωσης βιοτόπων – Γ’ ΚΟΠ

0

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ. : 061 – 361671/72 ΦΑΞ : 346614
E-mail: kynomp@hol.gr Πάτρα 03 – 12 – 2004

ΘΕΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΒΙΟΤΟΠΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περιβαλλοντική ισορροπία αποτελεί προτεραιότητα της κυνηγετικής οικογένειας δεδομένου ότι οι μεταβολές στην φυσιογνωμία των βιοτόπων που αποτελούν τις περιοχές ενδημίας και χωροκράτιας των θηραματικών ειδών επηρεάζουν άμεσα την ύπαρξή τους στη φύση επομένως και το κυνήγι.
Βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση οποιουδήποτε είδους της άγριας πανίδας είτε είναι θηλαστικό είτε πτηνό, είναι η εξασφάλιση επαρκούς τροφής και νερού τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η επαρκής κάλυψη, για την προστασία τους από τους φυσικούς εχθρούς.
Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες(Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ κ.λ.π.) το γεγονός αυτό έγινε νωρίτερα αντιληπτό και οι Κυνηγετικοί φορείς κατάφεραν με δικές τους χρηματοδοτήσεις να αναβαθμίσουν με έργα τους βιοτόπους των θηραμάτων και να καρπωθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας τις αρχές της ορθολογικής διαχείρισης και της αειφορικής κάρπωσης του θηραματικού κεφαλαίου.
Στη χώρα μας έργα βελτίωσης βιοτόπων έχουν γίνει από μεμονωμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους και αυτά κάτω από πλημμελή επιστημονική στήριξη.
Με βάση τα ανωτέρω, η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος βελτίωσης των βιοτόπων του ενδημικού θηράματος(πέρδικα, φασιανό, λαγό, αγριόχοιρο) σε κατάλληλα επιλεγμένους βιοτόπους στη Πελοπόννησο ώστε να βελτιωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του θηράματος και κατ΄επέκταση η κυνηγετική κάρπωση.
Για να γίνει κατανοητός ο όρος βελτίωση του βιοτόπου για το θήραμα αναφέρουμε ότι αυτός αφορά όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εξασφάλιση των τριών βασικών προϋποθέσεων επιβίωσης και αναπαραγωγής του θηράματος δηλαδή το νερό, τη τροφή και τη κάλυψη. Αντιλαμβανόμενοι όλοι μας τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος και κινούμενοι στην κατεύθυνση της αύξησης του ενδημικού θηράματος με απλές τεχνικές που στηρίζονται στην δασολογική και γεωπονική επιστήμη, παραθέτουμε ορισμένες αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κατάλληλες θέσεις ανάλογα με το είδος που θέλουμε να βελτιώσουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα :
1. Επιλέγουμε τα είδη ή το είδος που ενδημεί στη περιοχή μας και θέλουμε να το υποστηρίξουμε.
2. Προσδιορίζουμε την εποχή που το συγκεκριμένο είδος αντιμετωπίζει έλλειψη τροφής και νερού
3. Επιλέγουμε τμήματα για καλλιέργεια που είναι σχετικά μικρά, 1- 5 στρέμματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν το 2-3% της συνολικής έκτασης. Αυτά πρέπει να βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο ώστε να λειτουργούν ως πυρήνες βιοποικιλότητας. Σε δασικές εκτάσεις επιλέγουμε διάκενα ανάμεσα σε θαμνώδη και δεντρώδη βλάστηση η΄ θέσεις κατά μήκος υδραυλάκων κ.α.
Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου η Ομοσπονδία μας να συντάξει διαχειριστικό σχέδιο βελτίωσης βιοτόπων για το ενδημικό θήραμα στη περιφέρεια της Πελοποννήσου, εξετάζει τις περιοχές που δύνανται να αξιοποιηθούν στην συγκεκριμένη κατεύθυνση με τη βοήθεια χαρτών της Γ.Υ.Σ., και των τεχνικών προδιαγραφών για αντίστοιχα διαχειριστικά μέτρα( στρεμματικές επιφάνειες, αριθμό ποτιστρών που απαιτούνται να κατασκευασθούν καθώς και λοιπές ενέργειες όπως φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων κ.λ.π.).
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει καθώς η σύνταξη ενός τέτοιου διαχειριστικού σχεδίου απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων, από το επιστημονικό προσωπικό της Γ΄Κ.Ο.Π.

– Ο Πρόεδρος – – Ο Γ. Γραμματέας –
α.α.

Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων