Απάντηση της Γ’ ΚΟΠ στο ΔΣ Μεγαλόπολης

0

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ. : 061 – 361671/72 ΦΑΞ : 346614
E-mail: kynomp@hol.gr Πάτρα 09-11 -2004

ΘΕΜΑ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΄΄ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΄΄

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως προϊόν μιας λανθάνουσας προστασιολογίας του αγριόχοιρου και της τοπικής κοινωνίας ΄΄από τις ορδές των βαρβάρων της πόλης΄΄, θα χαρακτηρίζαμε την αναιτιολόγητη αλλά και αντιφατική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο τοπικό τύπο της Καλαμάτας.
Φαίνεται ότι το ατυχές περιστατικό θανάτου μεταξύ συντοπιτών κατά την διάρκεια κυνηγίου αγριόχοιρου σε δασικά οικοσυστήματα της Μεγαλόπολης υπήρξε η αφορμή για να τεθεί ο σχεδιασμός της κυνηγετικής κάρπωσης του είδους στην περιοχή, ως θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης.
Με απλά λόγια ένα μεμονωμένο περιστατικό που χρήζει διερεύνησης έφερε στο φως πρακτικές που δυστυχώς εξακολουθούν στις μέρες μας να υπάρχουν και να εφαρμόζονται από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θέλουν να συντηρούν κλίμα αρνητισμού, καχυποψίας και αυτοκυριαρχίας στις περιοχές τους.
Ε λοιπόν κύριοι των τοπικών φορέων σας απαγορεύουμε ρητά και κατηγορηματικά να καταρτίζετε σχέδια θηραματικής κάρπωσης κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας παρακάμπτοντας προκλητικά τις κυνηγετικές οργανώσεις που αποτελούν τις μόνες ομάδες χρηστών στη φύση που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος το θήραμα και τις ιδιαιτερότητες του. Σας απαγορεύουμε κάθετα να προβάλλετε το προφίλ του Έλληνα κυνηγού με τρόπο τέτοιο που παραπέμπει τη κοινή γνώμη στις σκοταδιστικές περιόδους του μεσαίωνα, παρομοιάζοντάς τους ως κατσαπλιάγκες και λεηλατητές. Μπορεί βεβαίως να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά παράνομης και ασυνείδητης συμπεριφοράς μερίδας κυνηγών τους οποίους και εμείς καταδικάζουμε για τις άνανδρες πράξεις τους πλην όμως δεν νομιμοποιείστε να εξομοιώνετε την πλειοψηφία των νομίμων Ελλήνων κυνηγών με ασυνείδητους οπλοφόρους, οι οποίοι εν τέλει αποτελούν ξένο σώμα για όλους τους υπόλοιπους νόμιμους κυνηγούς.
Όσον αφορά τη πρωτοβουλία σας να προβείτε αβασάνιστα σε μια σειρά από προτάσεις μέτρων για το συγκεκριμένο θέμα, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτή βασίζεται σε απόψεις ελαχίστων που με τον τρόπο αυτό όχι μόνο επηρεάζουν αντίστροφα αποφάσεις που δεν ευνοούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευμάρεια του τόπου σας αλλά παράλληλα δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις εκείνες για επιτυχή και ουσιαστική προστασία της φύσης, του θηράματος και της αγροτικής οικονομίας.
Ειδικότερα από το δημοσίευμά σας στην εφημερίδα Ελευθερία αλλά και δικές μας πηγές διαπιστώσαμε ότι :
1. Το ατυχές περιστατικό θανάτου του γουρουνοκυνηγού στη Μεγαλόπολη προήλθε από συντοπίτη του που ασκούσε παράλληλη παράνομη κυνηγετική δραστηριότητα, σε μέρα μη επιτρεπόμενη. Επιπλέον ο πιθανός ισχυρισμός ότι ο συνωστισμός η΄ η άγνοια της φυσιογνωμίας της περιοχής οδήγησε σε θανατηφόρο περιστατικό καταρρίπτεται πλήρως καθώς και οι δυο παράνομοι κυνηγοί της περιοχής προέρχονταν από την Μεγαλόπολη και γνώριζαν εξ΄ απαλών ονύχων τα συγκεκριμένα δασικά συμπλέγματα.
2. Ποια λογική και ποια τοπικά συμφέροντα εξυπηρετεί άραγε η πρόταση του Δημοτικού σας Συμβουλίου να περιοριστεί το κυνήγι του αγριόχοιρου σε επίπεδο νομού και όχι περιφέρειας η΄ επικράτειας με την αιτιολογία να περιοριστεί η κυνηγετική πίεση που δέχεται η περιοχή και το είδος, όταν οι οικολογικές παράμετροι των δασικών συμπλεγμάτων της Μεγαλόπολης, διατηρούν το πληθυσμιακό δυναμικό του αγριόχοιρου σε υψηλά επίπεδα; Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που προξενούν σημαντικές ζημιές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες μάλιστα εσείς οι ίδιοι προτείνετε και αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών.
3. Μήπως η πρότασή σας να απαγορευθεί πλήρως το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Μεγαλόπολη, η οποία έρχεται σε αντίφαση με την προηγούμενη απόφαση η΄ να περιορισθεί η κυνηγετική του κάρπωση σε μια ημέρα την εβδομάδα την Κυριακή (το κυνήγι του αγριόχοιρου ασκείται Τετάρτη και Σαββατοκύριακο) προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά περιστατικά τραυματισμού αγροτών κατά την περίοδο συγκομιδής των ελαιοκάρπων, στερείται κάθε επιστημονικής λογικής; Ο αγριόχοιρος ως γνωστόν είναι δασόβιο είδος και επιλέγει θέσεις κάλυψης και απόκρυψης σε συμπαγή δασογενή περιβάλλοντα καλυπτόμενα με δρυς, πουρνάρι, ελάτη και αείφυλλα-πλατύφυλλα φθάνοντας μέχρι τα δασοόρια και σε καμία περίπτωση οι βιότοποι αυτοί δεν σχετίζονται με τις χαμηλά καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις, τις οποίες ούτως η΄ άλλως αποφεύγει να προσεγγίζει εξαιτίας της έντονης ανθρώπινης παρουσίας και όχλησης.

Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεγαλόπολης, το να προχωράτε στην ψήφιση προτάσεων μείωσης της θηρευτικής κάρπωσης θηραματικών ειδών στο βωμό της εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων αποτελεί τροχοπέδη στην αποκέντρωση της υπαίθρου αλλά και στις ουσιαστικές προτάσεις προστασίας των θηρευσίμων ειδών και των βιοτόπων τους. Επιπλέον οι αποφάσεις που καθορίζουν τον τρόπο και χρόνο άσκησης της θήρας των επιτρεπόμενων ειδών διαμορφώνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και σε καμία περίπτωση από τις τοπικές κοινωνίες που ούτε γνώση του αντικειμένου διαθέτουν αλλά ούτε και επιστημονικά στοιχεία της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών και των οικοτόπων τους διαθέτουν. Καλά θα κάνετε λοιπόν στο μέλλον να είστε περισσότερο προσεκτικοί και να αποφεύγετε να λαμβάνετε αποφάσεις για θέματα που δεν γνωρίζετε διότι αποφάσεις αναλόγου περιεχομένου, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

– Ο Πρόεδρος – – Ο Γ. Γραμματέας –

Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων