Οικολογικό πάρκο με δεκατέσσερα νησιά

0

1424-egretta-garzetta.jpg
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γ. ΚΙΟΥΣΗΣ – Ν. ΚΕΧΑΓΙΑΣ

Ενα μόνιμο καταφύγιο για σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας σε μια περιοχή που περικλείεται από δεκατέσσερα νησιά και νησίδες με χλωρίδα ιδιαίτερης βιοποικιλότητας δημιουργήθηκε πρόσφατα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αρκιών, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Εκεί, βόρεια των Λειψών και ανατολικά της Πάτμου, σχεδιάζεται το Οικολογικό Πάρκο, το οποίο αναμένεται όχι μόνο να αναβαθμίσει τα νησιά της άγονης γραμμής οικολογικά αλλά και να τα ενισχύσει αφού σε αυτό θα στηριχθεί μιας ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη.

Η περιοχή αποτελεί ιδανικό χώρο αναπαραγωγής για πολλά προστατευόμενα είδη ενδημικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, η αετογερακίνα, ο Ππετρίτης, ο κορμοράνος και ο αιγαιόγλαρος, όσο και μεταναστευτικών, όπως μαυροπετρίτης, το κιρκινέζι, φιδαετός, θαλασσαετός κ.ά.

Παράλληλα, οι οικότοποι της παράκτιας ζώνης, στηρίζουν μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας, εκτάσεις από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, ιδιαίτερης σημασίας για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των ιχθυαποθεμάτων, καθώς και σπάνια προστατευόμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών, όπως τέσσερα είδη δελφινιών, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

Αυτόν τον καιρό, ολοκληρώνεται η επιστημονική καταγραφή και προεργασία από την ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους (www.archipelago.gr) τηλ. 22750-71503, 22470-34051, η οποία βρίσκεται τα τελευταία 4 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύνολο των κατοίκων, οι οποίοι συμφώνησαν και συνυπέγραψαν για την ίδρυσή του, και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής, καθώς επίσης και με τα αρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Αιγαίου).

Η έρευνα έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικών δράσεων διαχείρισης για την αειφορική προστασία και ανάδειξη αυτών των περιοχών ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας. Υστερα από την επιτυχή εφαρμογή των δράσεων διαχείρισης, στόχος είναι η εξάπλωση της εφαρμογής τους και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες περιβαλλοντικές απειλές.

Στο πλαίσιο του Καταφυγίου Αγριας Ζωής στην περιοχή των νησιών Αρκιοί, Μαράθι και των 10 γύρω νησίδων, καθώς και στις βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της Πάτμου) απαγορεύονται επ’ αόριστον: το κυνήγι και η σύλληψη κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας, η αμμοληψία και η ρύπανση των υδάτινων πόρων, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η ένταξη έκτασης του Καταφυγίου Αγριας Ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων