Γενετικά τροποποιημένος ιός

0

Θα το σκέφτονται στο εξής να ζευγαρώσουν οι λαγοί της Αυστραλίας…

Καμπέρα: Την ανάπτυξη ενός γενετικά τροποποιημένου ιού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταστήσει στείρους τους θηλυκούς λαγούς της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν επιστήμονες στην Καμπέρα, δίνοντας όπως υποστηρίζουν τη λύση στα προβλήματα που προκαλεί τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στην οικονομία της χώρας ο αυξημένος πληθυσμός των συμπαθών θηλαστικών.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο το επιστημονικό περιοδικό New Scientist, από τις γάτες έως τις καμήλες, τα άγρια θηλαστικά της Αυστραλίας κοστίζουν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χαμένη αγροτική παραγωγή και περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ παράλληλα οδηγούν σε εξαφάνιση μεγάλο αριθμό εγχώριων ζώων -δεδομένου ότι ο μεγάλος αριθμός των λαγών διαταράσσουν την τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Ζώων (PAC CRC) στην Καμπέρα, που ανέπτυξε έπειτα από προσπάθειες δέκα ετών τον γενετικά τροποποιημένο ιό, έχει καταθέσει ήδη αίτηση στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λάβει έγκριση για τη διεξαγωγή πειραμάτων χρησιμοποιώντας παρόμοιο ιό που χρησιμοποιείται στις χώρες της Ευρώπης για τη στείρωση των ποντικιών.

Υπέρμαχοι της σχετικής μεθόδου βιολογικού ελέγχου του πληθυσμού των ζώων υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιο “ανθρώπινη” από τις υπάρχουσες στρατηγικές της δηλητηρίασης ή της θανάτωσης ζώων δια πυροβολισμού.

Οι θηλυκοί λαγοί που μολύνονται από τον εν λόγω ιό παράγουν αντισώματα, τα οποία καταστρέφουν τα ίδια τους τα αυγά, εξηγούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος για την υγεία τους.

πηγή: news.in.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων