Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0

1449-022.jpg
Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου / ΑΠΕ

Την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή η Κομισιόν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος. Η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τρεις περιπτώσεις:
τη ρύπανση και την υποβάθμιση στη λίμνη Κορώνειας,
την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το όζον
και την παραβίαση της νομοθεσίας για την εμπορία εκπομπών ρύπων.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος, Σταύρος Δήμας, είπε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι υπερήφανοι για την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας και ανήσυχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βελτιώσει τις πρακτικές της και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Σε κίνδυνο η λίμνη Κορώνεια

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της λίμνης Κορώνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η λίμνη βλάπτεται από την άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της στάθμης της. Η λίμνη παρουσιάζει, επίσης, έντονη ρύπανση που οφείλεται στις απορρίψεις θρεπτικών υλών, βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων, από τις βιομηχανίες και τις κατοικημένες περιοχές, οι οποίες έχουν προκαλέσει ευτροφισμό, δηλαδή υπερεμπλουτισμό σε θρεπτικές ύλες, που οδηγεί σε εξάντληση του οξυγόνου των υδάτων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει και εφαρμόσει αποτελεσματικά κατάλληλο νομικό πλαίσιο προστασίας και διατήρησης της λίμνης και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της και τη διατάραξη της πανίδας και της χλωρίδας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα οφείλει να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλο νομικό καθεστώς, το οποίο θα αποσκοπεί στη διατήρηση της λίμνης και στον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλείται από επικίνδυνες ουσίες.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και να περιοριστούν οι επιβλαβείς επιδράσεις της εντατικής γεωργίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει συγκεκριμένα την οδηγία για τα άγρια πτηνά (79/409/ΕΟΚ), την οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και τη οδηγία για τη ρύπανση των υδάτων από επικίνδυνες ουσίες (76/464/ΕΟΚ). Οι πρώτες δύο οδηγίες προβλέπουν την προστασία σημαντικών φυσικών τόπων, όπως η λίμνη Κορώνειας, και των ενδιαιτημάτων, ειδών και πτηνών που διαβιούν σε αυτούς, ενώ η τρίτη επιβάλλει στα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται από βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Υπόλογη για όζον και εμπορία ρύπων η Ελλάδα

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την παράλειψη της Ελλάδας να θεσπίσει και να κοινοποιήσει τις αναγκαίες διατάξεις εθνικού δικαίου, προκειμένου να θέσει σε ισχύ την οδηγία για το όζον (2002/3/ΕΚ). Η προθεσμία για τη μεταφορά αυτής της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία έληξε στις 9/9/2003. Σημειώνεται ότι η οδηγία για το όζον επιβάλλει στα κράτη-μέλη τη υποχρέωση να ενημερώνουν το κοινό και να το προειδοποιούν να παραμένει σε κλειστούς χώρους και να μην ανοίγει τα παράθυρα, σε περίπτωση υπέρβασης καθορισμένων ορίων για τη συγκέντρωση τροποσφαιρικού όζοντος (αιθαλομίχλη) στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Απαιτεί, επίσης, από τα κράτη-μέλη να μελετήσουν μέτρα για τη μείωση των επιπέδων του όζοντος, π.χ. με τον περιορισμό της οδικής κυκλοφορίας. Η οδηγία ορίζει ακόμη μακροπρόθεσμους στόχους, όσον αφορά την προστασία της υγείας του ανθρώπου και της βλάστησης από το τροποσφαιρικό όζον.

Εμπορία εκπομπών ρύπων.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη περίπτωση, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χώρα μας, όπως και πολλά άλλα κράτη-μέλη, δεν έχει ακόμη θεσπίσει εθνικές εκτελεστικές διατάξεις για την εφαρμογή της οδηγίας με την οποία θεσπίστηκε σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ (2003/87/ΕΚ), που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2005 (“οδηγία για την εμπορία εκπομπών”). Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 31/12/2003.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων