Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα

0

1450-dimas_portrait.jpg
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
Επίτροπος Ε.Ε. για το Περιβάλλον

Η πολιτική του περιβάλλοντος, για την οποία έχω την ευ­θύνη στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αέρα που αναπνέουμε και τα τρό­φιμα που καταναλώνουμε ως και τη βιομηχανική ανάπτυξη και τα δημόσια έργα. Έχει επίσης σημαντική διεθνή διά­σταση, αφού τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ρύ­πανση δεν περιορίζονται από γεωγραφικά σύνορα.

Βασικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση του ήδη υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ευαισθητοποιημέ­νου ευρωπαίου πολίτη. Οι προκλή­σεις είναι μεγάλες σε πολλούς το­μείς, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η προστασία της βιοποικιλότητας και η διαχείριση των αποβλήτων. Όλα αυτά δεν είναι απόμακρα θέ­ματα υψηλής πολιτικής, αλλά ζη­τήματα που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητά μας.

Οι δυσκολίες χάραξης και εφαρμογής πολιτικής στον περιβαλλοντικό τομέα είναι πολλές. Υπάρχει όμως η πο­λιτική βούληση και η τεχνοκρατική εμπειρία για να ξεπερνώνται και ταυτόχρονα να ενισχύεται συνεχώς η ετοι­μότητά μας να αντιμετωπίζουμε, στην απευκταία περί­πτωση που θα χρειασθεί, οικολογικές καταστροφές.

Η αντίληψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αφορά εμάς, εδώ και σήμερα, αλλά είναι ιστορία ενός από­μακρου μέλλοντος, είναι εσφαλμένη. Η περιβαλλοντική πρόληψη πρέπει να αποτελεί καθημερινό στόχο. Η ευαι­σθητοποίηση όλων μας σε θέματα περιβάλλοντος είναι απαραίτητη και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει μέλημά μας. Αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊ­κής Ένωσης όσο και σε επίπε­δο κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει θιγεί όσο άλλες χώρες της Ευρώπης από βαριές βιομηχανικές δραστη­ριότητες. Αντιμετωπίζει όμως σημαντικές δυσχέρειες στη διαχείριση καθημερινών προ­βλημάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η διάθεση των αποβλήτων ή η προστασία της φύσης και της βιο­ποικιλότητας. Ως προς τον βαθμό συμμόρφωσής της στην κοινοτική νομοθεσία στον τομέα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη. Χρειάζεται να γίνει σοβαρή πρόοδος. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι η νέα χρονιά θα αποτελέσει αφετηρία για μια περιβαλλοντικά πιο αποτελε­σματική πολιτική.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2005.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων