Έναρξη των έργων προστασίας της Κορώνειας αναγγέλει ο Π. Ψωμιάδης

0

1453-untitled-42.jpg

Τα γένια του ευλόγησε πάλι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, χωρίς να αναφέρει τίποτα στις δηλώσεις που ακολουθούν για τις προσπάθειες των εθελοντών κυνηγών στη συλλογή και καύση των νεκρών πουλιών, τη στιγμή μάλιστα που είχε εκδοθεί “απαγορευτικό” για τους κατοίκους. Αλλά τίποτα δεν αναφέρει και για τις άοκνες προσπάθειες της ΚΟΜΑΘ για την ανάδειξη του προβλήματος.

Εντύπωση προκαλεί και η φράση “…τα αποτελέσματά αυτών (των ελέγχων) έδειξαν ότι οι θάνατοι των πτηνών οφειλόταν σε αλλαντική τοξίνη τύπου C και δεν οφειλόταν στις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες”. Δηλαδή αθώα τα βαφεία και οι αποχετεύσεις που καταλήγουν στη λίμνη; Δεν επηρρεάζει τη λίμνη η αλόγιστη άντληση για γεωργική χρήση;

Μήπως τελικά κ. Νομάρχη δε θέλετε να βάλετε το χέρι επί τον τύπο των ύλων ;

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λίμνη Κορώνεια και τα οποία οδήγησαν στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αιτιολογία την υποβάθμιση της λίμνης και του περιβάλλοντος χώρου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε πως “η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, έσπευσε άμεσα να λάβει μια σειρά από μέτρα όπως την απαγόρευση της αλιείας στη λίμνη, την απομάκρυνση των πτηνών με ειδικές συσκευές κρότου (κανονάκια), αλλά και τη διεξαγωγή συνεχών ελέγχων στα απόβλητα των βιομηχανιών – βαφείων”.

“Οι δειγματοληψίες νερού και αίματος που πήραμε από τα πτηνά που βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη”, επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης, “απεστάλησαν σε κρατικά εργαστήρια και στο εξωτερικό για τους απαραίτητους ελέγχους, τα δε αποτελέσματά αυτών έδειξαν ότι οι θάνατοι των πτηνών οφειλόταν σε αλλαντική τοξίνη τύπου C και δεν οφειλόταν στις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες. Με συνεχείς ελέγχους ημέρα και νύχτα οι Δ/νσεις της Νομαρχίας Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής αλλά και το τμήμα Αλιείας του Επαρχείου προσπαθούν ώστε να μην ξανακάνει την εμφάνισή του το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που παρουσιάστηκε”.

Ο κ. Ψωμιάδης διευκρίνισε πως “η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στο αναθεωρημένο σχέδιο που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια πρότεινε σειρά μέτρων για τις βιομηχανίες – βαφεία της περιοχής, ενώ παράλληλα ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την επιπλέον χρηματοδότηση των βιομηχανιών – βαφείων με ειδικό μέτρο στον νέο αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζεται.

Ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση και τις προτεινόμενες επεμβάσεις μας για τη λίμνη Κορώνεια από το Ταμείο Συνοχής, προβλέπονται και συμπληρωματικές παρεμβάσεις στη Γεωργία για την εξοικονόμηση νερού αλλά και για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα”.

“Πρότασή μας είναι”, είπε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, “η αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με το Αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παράλληλα η επιδότηση με ειδικό μέτρο του τρόπου άρδευσης των καλλιεργειών μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημαντικότατη παρέμβαση αποτελεί η πρόθεσή μας να έχουμε μέσω του Οργανισμού Πιστοποίησης (ΟΠΕΓΕΠ), ISO για τη μέθοδο καλλιέργειας, το είδος καλλιέργειας και την πιστοποίηση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ώστε ο τελικός αποδέκτης που είναι ο καταναλωτής να έχει ένα πιστοποιημένο προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα πλήρες δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας για τη λίμνη Κορώνεια αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά”.

ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ – ΒΟΛΒΗΣ

Με στόχο τη συγκέντρωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των βιοτικών παραμέτρων στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, η νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα χρήσης τηλεπισκοπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», το κόστος του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου, της διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος και της νομαρχιακής επιχείρησης της ΝΑΘ, υπολογίζεται σε 35.000 ευρώ, ποσό που η νομαρχία θα διαθέσει από ιδίους πόρους.

Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τους υγρότοπους Κορώνειας και Βόλβης, αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της διατήρησης του υγροτόπου καθώς και για την ορθή διαχείρισή του.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Την έναρξη του έργου για την προστασία της λίμνης Κορώνεια, ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά.

Όπως επισήμανε ο νομάρχης, “εξασφαλίσαμε την έναρξη του έργου, ξεκινώντας με το ποσό των 10.000.000€ για το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Λαγκαδά, ποσό που μας δόθηκε από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, χάρη στις ενέργειες του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Φώλια”.

“Και αυτή”, συνέχισε, “δεν ήταν η μόνη μας πρωτοβουλία. Το Νοέμβριο του 2004, προχωρήσαμε στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, εξασφαλίζοντας την παρακολούθηση, με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής της λεκάνης Μυγδονίας. Παράλληλα κατορθώσαμε να πετύχουμε την έγκριση ενός προγράμματος στα πλαίσια του Interreg ΙΙΙ 800.000,00 € για την οικοτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής”.

Ο κ. Ψωμιάδης υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο του 2004 η ΝΑΘ κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Ταμείο Συνοχής το αναθεωρημένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο και εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεστάλη για χρηματοδότηση στη Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής (Ταμείο Συνοχής)».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων