SOS από τα αμφίβια

0

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι σχεδόν το εν τρίτο των αμφίβιων πλασμάτων του πλανήτη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών και καταστροφών. Ειδικότερα το 32% από τα συνολικά 5.743 γνωστά αμφίβια του ζωικού βασιλείου απειλούνται με εξάλειψη, αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Science. Τουλάχιστον εννέα αμφίβια είδη ζωής έχουν εξαφανισθεί από το 1980, όταν άρχισαν οι πιο δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Άλλα 113 είδη δεν έχουν εντοπισθεί στο φυσικό τους περιβάλλον εδώ και χρόνια και εκτιμάται ότι μπορεί επίσης να έχουν εξαφανιστεί.

Δείκτες μόλυνσης τα αμφίβια, λένε οι επιστήμονες

Στην παγκόσμια μελέτη συμμετείχαν πάνω από 500 επιστήμονες από 60 χώρες. Οι εκτιμήσεις τους θεωρούνται ως μια πιθανή προειδοποίηση για μια επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Τα αμφίβια είδη, με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος και τη μόλυνση. Κάθε περιβαλλοντική αλλαγή τα επηρεάζει πρώτα. Συγκριτικά, μόνο το 12% όλων των ειδών πτηνών και το 23% των θηλαστικών θεωρείται ότι κινδυνεύουν.

Ο Ράσελ Μιτερμάιερ, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International, με έδρα την Ουάσινγκτον, ο οποίος ήταν εκ των διευθυνόντων της έρευνας, δήλωσε ότι τα αμφίβια όντα “είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της φύσης για τη συνολική υγεία του περιβάλλοντος. Η καταστροφική μείωσή τους αποτελεί μια προειδοποίηση για το ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο σοβαρής περιβαλλοντικής επιδείνωσης”.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 43% όλων των αμφίβιων ειδών του πλανήτη μειώνονται αριθμητικά, ενώ το 27% παραμένει σταθερό. Λιγότερο από το 1% των αμφίβιων ειδών παρουσιάζει αύξηση, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων ειδών είναι άγνωστη.

Ο ερευνητής Σάιμον Στούαρτ δηλώνει ότι “καθώς τα περισσότερα αμφίβια εξαρτώνται από το καθαρό νερό και αισθάνονται τις συνέπειες της μόλυνσης πολύ πριν από ό,τι οι άλλες μορφές ζωής, περιλαμβανομένων των ανθρώπων, η ραγδαία μείωσή τους μας λέει ότι ένα από τα πιο κρίσιμα συστήματα υποστήριξης ζωής στη Γη καταρρέει”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων