“Καυτά σημεία” για την βιοποικιλότητα

0

Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

Ακόμα εννέα σημεία του πλανήτη που φιλοξενούν τα περισσότερα απειλούμενα είδη φυτών και ζώων αποκάλυψε παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 400 επιστημόνων. Στις περιοχές αυτές, που καλύπτουν το 2,3% της επιφάνειας της Γης, ζει το 75% των θηλαστικών, πτηνών και αμφίβιων τα οποία απειλούνται ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κάποτε οι περιοχές αυτές κάλυπταν περίπου το 16% του πλανήτη, μέγεθος σαν τη Ρωσία και την Αυστραλία μαζί, γεγονός που αναδεικνύει τη βλάβη από την καταπάτηση εδαφών και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. “Τα “καυτά σημεία” βιοποικιλότητας είναι η εντατική του περιβάλλοντος”, τόνισε ο Ράσελ Μιτερμάγιερ, πρόεδρος της οργάνωσης Conservation International, που βοήθησε στη διεξαγωγή της έρευνας.

Ανάγκη για άμεση δράση

Με τα νέα σημεία οι απειλούμενες περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας φτάνουν τις 34. Ένα από αυτά διασχίζει τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, ένα βρίσκεται στη νότια Αφρική και ένα περικλείει όλη την Ιαπωνία.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τα σημεία αυτά: η μεγάλη συγκέντρωση ενδημικών ειδών (είδη που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού) και ο υψηλός βαθμός κινδύνου. Ενδεικτικά, στις κρίσιμες περιοχές της Μαδαγασκάρης και των νησιών του Ινδικού Ωκεανού υπάρχουν 24 οικογένειες φυτών και σπονδυλωτών που δεν απαντώνται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.

“Αυτές οι περιοχές διατηρούν τη μοναδικότητα της ζωής στη Γη”, επεσήμανε ο κ. Μιτερμάγιερ, τονίζοντας την ανάγκη για αποφασιστική δράση, “ώστε να μην χάσουμε αυτά τα αναντικατάστατα καταφύγια”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων