Πεθαίνουν οι υδροβιότοποι

0

1468-pelekan.jpg
Πνίγονται απροστάτευτοι από σκουπίδια και φυτοφάρμακα

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται οι υδροβιότοποι της Βόρειας Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, είναι απροστάτευτοι και όλος ο σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους παραμένει στα χαρτιά.

Είναι ενδεικτικό πως τρεις στους δέκα κατοίκους του Έβρου δηλώνουν ότι επιθυμούν την αποξήρανση του υδροβιοτόπου στο Δέλτα, ενώ σε μεγάλο ποσοστό δεν τηρούν τους ισχύοντες περιορισμούς για το κυνήγι ή το ψάρεμα. Όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του TEI Καβάλας που κατέγραψαν τα προβλήματα των υδροβιοτόπων όπως τα βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, οι περισσότεροι αγνοούν την περιβαλλοντική σημασία τους ή ακόμη τις δυνατότητες που υπάρχουν για τουριστική ανάπτυξη γύρω από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η άγνοια και η έλλειψη προστασίας απειλούν με υποβάθμιση, ακόμα και με καταστροφή, τους υδροβιοτόπους του Έβρου, του Νέστου, της λίμνης Μητρικού αλλά και της Κορώνειας, που τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.

«Δεν υπάρχει καμία προστασία στον υδροβιότοπο του Έβρου. Έναν χρόνο που λειτούργησε ο φορέας διαχείρισης δεν μας έδωσαν ούτε προσωπικό ούτε πιστώσεις», σημειώνει ο απερχόμενος πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του υδροβιοτόπου και αντινομάρχης Έβρου κ. Ιορδάνης Ντόλας. Και συνεχίζει: «Πρόκειται για μία τεράστια έκταση 200.000 στρεμμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται σχεδιασμός για να καταλήξουμε στη χρήση της έκτασης αλλά και διάλογος με όλους τους χρήστες που είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, επισκέπτες».

Θέλουν να την αποξηράνουν

Ενδεικτικό της άγνοιας των κατοίκων του Έβρου για την περιβαλλοντική σημασία του υδροβιοτόπου είναι ότι 3 στους 10 επιθυμούν την αποξήρανσή του! Αυτό δείχνουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι κάτοικοι στους ερευνητές (στην επίκουρη καθηγήτρια Ανάπτυξης και Προστασίας Αγροτικού και Ορεινού Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Όλγα Χριστοπούλου και στον καθηγητή του TEI Καβάλας Ευστάθιο Τσαχαλίδη). Πρόβλημα υπάρχει στον υδροβιότοπο και εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού.

«Στο Δέλτα του Έβρου συμβαίνουν πολλές παρανομίες. Ανάμεσά τους είναι οι αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν στον υδροβιότοπο, τα σκουπίδια, το παράνομο κυνήγι», λέει από την πλευρά της η κ. Θεοδότα Νάντσου από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Ο λόγος, όπως προσθέτει, είναι ότι ο φορέας διαχείρισης του υδροβιοτόπου έχει αφεθεί στη μοίρα του.

EPEYNA ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ KAI ΤΟΥ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανεπανόρθωτη ζημιά από τα λύματα στην Κορώνεια

Οι θάνατοι 30.000 πουλιών στην Κορώνεια από αλλαντίαση οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση της λίμνης από τα λύματα τοπικών βιομηχανιών

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ κατοίκους από την περιοχή της λίμνης Κορώνειας απάντησαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του TEI Καβάλας ότι το καθεστώς προστασίας του υδροβιοτόπου είναι ανεπαρκές. Μάλιστα και στις τέσσερις περιοχές οι περισσότεροι πολίτες αναφέρουν ότι δύο από τις σημαντικότερες ανεπάρκειες των υδροβιοτόπων είναι η έλλειψη φροντίδας από την Πολιτεία, αλλά και η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Οι πρόσφατοι θάνατοι περίπου 30.000 πουλιών στην Κορώνεια από αλλαντίαση (βακτήριο που προκαλεί αρχικά παράλυση και στη συνέχεια επιφέρει τον θάνατο) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση της λίμνης από τα λύματα τοπικών βιομηχανιών, όπως τονίζουν οικολογικές οργανώσεις, ενώ έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, για τη ρύπανση της λίμνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει την προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το φαινόμενο της υποβάθμισης πάντως δεν είναι τοπικό, σημειώνουν οι επιστήμονες. «Ελλείψεις και προβλήματα είναι παρόμοια και σε άλλους υδροτόπους της χώρας», λέει στα «NEA» η επίκουρη καθηγήτρια ανάπτυξης και προστασίας αγροτικού και ορεινού χώρου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Όλγα Χριστοπούλου, που πραγματοποίησε την έρευνα με τον καθηγητή από το TEI Καβάλας κ. Ευστάθιο Τσαχαλίδη.

Οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, όπως είναι οι παραπάνω υδρότοποι, είναι απροστάτευτες, συμπληρώνει η υπεύθυνη προστατευόμενων περιοχών από την Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας κ. Σταυρούλα Παπούλια. «Όχι μόνο δεν αναδεικνύονται και δεν προστατεύονται, αλλά υποβαθμίζονται δεχόμενες έντονες οικιστικές πιέσεις. Κι αυτό διότι αν και έχουν θεσπιστεί οι 27 προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα δεν λειτουργούν οι φορείς προστασίας τους».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων