Έλεγχος στην Κύπρο για τ’ αμπελοπούλια

0

Διμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέπτεται την Κύπρο για να εξετάσει κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς της Κοινότητας αναφορικά με την άγρια ζωή. Η αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις καταγγελίες ότι στην Κύπρο οργιάζει το κυνήγι των αμπελοπουλιών, (SYLVIA ATRICAPILLA) το οποίο αρχίζει από το Σεπτέμβριο και λήγει το Νοέμβριο.

Οπως είναι γνωστό, τα αμπελοπούλια είναι το αγαπημένο έδεσμα χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, και όταν υπάρχουν στην Κύπρο εκλογές, οι υποψήφιοι υπόσχονται στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ότι θα αγωνιστούν ποικιλοτρόπως ώστε να μην καταργηθεί το κυνήγι τους. Μπορεί οι υποψήφιοι να δίνουν άφθονες υποσχέσεις, αλλά η Ε.Ε. είναι ανένδοτη στο θέμα των αμπελοπουλιών. Γι’ αυτό και η διμελής αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Κύπρο για να επιβλέπει την κατάσταση επί τρεις μήνες.

Το κυνήγι του αμπελοπουλιού στην Κύπρο αποτελούσε προσοδοφόρα απασχόληση καταγεγραμμένη 500 χρόνια τουλάχιστον. Τον Αύγουστο του 1553 έφτασε στην Κύπρο ο Τζων Λοκ ο οποίος αφού δίνει μια σύντομη περιγραφή για τα πουλιά και αναφέροντας και πόσο παχιά είναι, λεει ότι αυτά συλλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες και αφού ριχτούν σε δυνατό ξύδι και με την προσθήκη αλατιού τοποθετούνται σε δοχεία και στέλνονται στη Βενετία καθώς και σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Στέλνονται μέχρι και 1200 τέτοια δοχεία. Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του γνωστού Ιταλού συγγραφέα, ποιητή, γεωγράφου, γενεαλόγου κλπ. Τομμάσο Πορκάτσι ο οποίος έγραφε το 1576: “εκτιμούνται ιδιαίτερα αυτά που δεν μπορεί κάποιος να βρει πουθενά αλλού, κάποια μικρά πουλιά τα οποία αποκαλούνται πουλιά των αμπελιών και τα οποία τρέφονται με σταφύλια και γίνονται πολύ παχιά. Αιχμαλωτίζονται σε μεγάλους αριθμούς και αφού τοποθετηθούν σε ξύδι εξάγονται για να τιμήσουν τα τραπέζια των καλοφαγάδων.” Η Α. Brassey αναφέρει ότι όταν έφτασαν κοντά στη Λάρνακα έφαγαν για δείπνο αμπελοπούλια τα οποία είναι “εύγεστες, παχουλές, μικρές μπουκιές” και ότι αυτά αποτελούν σημαντικό εμπορεύσιμο είδος που εξάγεται σε πολλές χώρες. Μας δίνει ακόμα μια πληροφορία σχετικά με την περίοδο των Σταυροφοριών. Λεει ότι κατά την περίοδο των Σταυροφοριών είχαν μεγάλη αξία, η οποία οφειλόταν στο γεγονός ότι διατηρούντα σε πολύ καλή κατάσταση σε κρασί κουμανταρίας που παραγόταν από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Η Magda O. Richter λεει μεταξύ άλλων ότι τα αμπελοπούλια στέλνονταν και συνεχίζουν να στέλνονται κατά χιλιάδες στη Βενετία μέσα σε μπουκάλια με ξύδι. Ένας καπετάνιος την πληροφόρησε ότι μια φορά μετάφερε στην Ιταλία 80,000 !! κομμάτια.

Μήπως οι ευρωπαίοι τελικά έχουν παει για να γευτούν κι αυτοί τα αμπελοπούλια, είτε βραστά είτε ξιδάτα είτε με πιλάφι πλιγούρι… και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες;

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων