«Πνίγονται» στα χημικά τα ποτάμια

0

«Nεκρός» ο Πηνειός, στο κόκκινο ο Aξιός, κινδυνεύουν Στρυμόνας, Σπερχειός και Nέστος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
ta-nea.dolnet.gr

Τα βιομηχανικά απόβλητα επιστρέφουν απειλώντας και πάλι τα ελληνικά ποτάμια. Στον Κηφισό, τον Αξιό, τον Αλιάκμονα και τον Πηνειό οι υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων χημικών ουσιών «νεκρώνουν» τα οικοσυστήματά τους.

H αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και η εξάπλωση των χημικών βιομηχανιών επιβάρυναν περιβαλλοντικά τα ποτάμια. Οι οικολόγοι μάλιστα προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να «νεκρώσουν» και πάλι από ζωή, ύστερα από μια σημαντική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η βιοποικιλότητά τους είχε σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πρώτο και μεγάλο θύμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, είναι ο Πηνειός, ο οποίος πλέον θεωρείται «νεκρός». Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υδροενέργειας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ποταμός αυτός είναι ο πιο μολυσμένος στην Ελλάδα και ο δεύτερος στην Ευρώπη μετά τον Πάδο. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και νικελίου ήταν από 4% έως και 18% αυξημένες ανά κυβικό μέτρο νερού, σε σύγκριση με αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια. «H νιτρορύπανση στον Θεσσαλικό Κάμπο και η ολοένα αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων αποτελούν απάντηση στην ερώτηση γιατί “κάθε χρόνο και χειρότερα”», λένε οι οικολόγοι.

Ο Αξιός, ο δεύτερος σε μέγεθος μετά τον Έβρο ποταμός της Βαλκανικής, με συνολικό μήκος 380 χιλιομέτρων, βρίσκεται σύμφωνα με την Greenpeace στο… κόκκινο όσον αφορά την ποιότητα των νερών του. Τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και τα χημικά απόβλητα δύο εργοστασίων στις περιοχές Κοστιβάρ και Τιτοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ευθύνονται για τα «μοβ και… καφέ» νερά στο ποτάμι.

Βιομηχανικά απόβλητα

«Σαν να μην έφθανε αυτό, στο ελληνικό έδαφος ο Αξιός ρυπαίνεται επίσης από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και γεωργικά φάρμακα», αναφέρουν στα «NEA» ερευνητές του Τομέα Υδάτινων Πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, οι οποίοι επίσης κατά καιρούς πραγματοποιούν μετρήσεις. Ψευδάργυρος, μαγγάνιο και νικέλιο είναι οι επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες που ανίχνευσαν επιστήμονες σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα νερά του. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι σε ορισμένα σημεία ο ποταμός ήταν έως και κατά 15% «επιβαρημένος» σε σχέση με το 2002. H επιβάρυνση αποδίδεται στη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη του γειτονικού κράτους.

Επίσης, στις όχθες του Κηφισού και του Αλιάκμονα παρατηρήθηκε ανάσχεση της ανάπτυξης των φυτών, επιβράδυνση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, δηλητηριάσεις βατράχων και άλλων αμφιβίων. Τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα και οι τοξικές χημικές ουσίες «νεκρώνουν» αργά αλλά σταθερά τις όχθες των ποταμών αυτών.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΥΣΙΕΣ
Κατάμαυρο φθάνει το νερό στις εκβολές

ΣΤΟΝ ΣΤΡΥΜΟΝΑ, τον Σπερχειό, τον Νέστο και τον Αχελώο ανιχνεύθηκαν αζωτούχες και φωσφορικές ενώσεις που προέρχονται από λιπάσματα, απορρυπαντικά και κοπριές – σε επικίνδυνες για τον άνθρωπο συγκεντρώσεις. Ειδικά ο Σπερχειός, κάθε χρόνο με την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής και της λειτουργίας των ελαιοτριβείων, δέχεται τόνους ανεπεξέργαστων ή ελλιπώς επεξεργασμένων αποβλήτων τους. «Στις εκβολές του Σπερχειού το νερό φθάνει κατάμαυρο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», προειδοποιούν οι οικολόγοι. «Τα ποτάμια της Ελλάδας εκπέμπουν SOS. Κάθε ώρα που περνάει ο κίνδυνος μεγαλώνει. H αυστηρότερη τήρηση των νόμων δεν αρκεί. Ίσως ήρθε η ώρα για την ενίσχυση του νομοθετικού μας οπλοστασίου», συμπληρώνουν.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων