Χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας από το ΕΠΠΕΡ

0

1527-castillosembals.jpg
της Χριστιάνας Γραμματικούδη

Περισσότεροι από πενήντα Κανονισμοί λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, που δεν υπήρχαν, εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότησή τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (ΕΠΠΕΡ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δύο από τους Κανονισμούς αυτούς αφορούσαν το Πάρκο Ζακύνθου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, επίσης προωθήθηκαν προς θεσμοθέτηση, το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου – το μεγαλύτερο Πάρκο της χώρας – οι λίμνες Καστοριάς και Κάρλας και ο υγρότοπος Ψαλιδίου της Κω.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαδικασία θεσμοθέτησης των υγροτόπων του Αμβρακικού, των εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, του δέλτα Νέστου και των λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, του Πάρνωνα. Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, τα τελευταία χρόνια, έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 1.360.000 ευρώ, εκ των οποίων 860.000 ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα υπόλοιπα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα χρήματα αυτά, ο Φορέας όφειλε να έχει τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έκανε, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να χρηματοδοτηθεί σήμερα από κοινοτικά Προγράμματα. Συγκεκριμένα ο Φορέας αδυνατεί να εκταμιεύσει ποσό 1,6 εκ. ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από το ΕΠΠΕΡ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον»).

Το ΕΠΠΕΡ είναι το μόνο Πρόγραμμα από το οποίο ενισχύονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας

Το ΕΠΠΕΡ, συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε, είναι το μόνο Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ από το οποίο ενισχύονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η ουσιαστική ανάδειξη και στήριξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του Πάρκου Ζακύνθου.
Ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέβαλε ποσό 90.000 ευρώ για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές του Φορέα. Επιπλέον, το Υπουργείο απέστειλε κλιμάκιο στελεχών του στο νησί, προκειμένου να εκτιμηθεί από κοντά η υφιστάμενη κατάσταση και από πολεοδομικής σκοπιάς, να εξετασθούν οι καταγγελίες που υπάρχουν και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις.
Παράλληλα το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την χρηματοδότηση όλων των Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών της χώρας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον”. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ. Εναπόκειται στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης να αξιοποιήσουν τα κονδύλια που τους παρέχονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να προστατεύσουν αποτελεσματικά και να αναδείξουν τις περιοχές αυτές».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων