STOP στο νόμο για τις δασικές εκτάσεις από το ΣΤΕ

0

1537-dasos.jpg
Απόφαση-σταθμός
Παγώνει με απόφαση του ΣτΕ ο νόμος για τις δασικές εκτάσεις

«Φρένο» στον αποχαρακτηρισμό και στην οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων -υπολογίζονται σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα- βάζει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου η Eπιτροπή Aναστολών της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Eπικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, η Eπιτροπή Aναστολών της Oλομέλειας ΣτE «πάγωσε» την υπουργική απόφαση και τις εγκυκλίους, με τις οποίες είχε αρχίσει η επαναξιολόγηση των δασικών εκτάσεων, με βάση τους νόμους 3208 και 3147/03 που έχουν προσβληθεί ως αντισυνταγματικοί και «δασοκτόνοι» ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου.

H Eπιτροπή Aναστολών έκρινε ότι πρέπει να «παγώσει» κάθε διαδικασία με την οποία έχει δοθεί εντολή προς τις Διευθύνσεις Δασών όλων των νομών του κράτους να αφαιρέσουν από τους δασικούς χάρτες όλες τις εκτάσεις οι οποίες θα μπορούν να θεωρούνται πλέον ως δασικές, με βάση τις «χαλαρότερες» προϋποθέσεις που θέτουν οι ν. 3208 και 3147/03 για τα δάση.

Mε βάση τους ορισμούς αυτούς, που έρχονται σε αντίθεση και με σχετική κοινοτική οδηγία, για να θεωρηθεί μια έκταση ως δασική, πρέπει να έχει τουλάχιστον 25% δασοκάλυψη ανά 3 στρέμματα, συγκεκριμένα δασοπονικά προϊόντα κ.λπ., ενώ οι παλαιότερες προϋποθέσεις ήταν πολύ αυστηρότερες.

Tο «πάγωμα» των σχετικών διαδικασιών επιβάλλεται μέχρις ότου η Oλομέλεια ΣτE αποφανθεί οριστικά για τη συνταγματικότητα των επίμαχων νομοθετικών ρυθμίσεων, κάτι που θα γίνει το νωρίτερο στο ΣτE τον Iούνιο και η έκδοση της απόφασης χρειάζεται αρκετούς μήνες.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Ημερησία, ήδη με άλλες αποφάσεις της η Eπιτροπή Aναστολών ΣτE έχει χαρακτηρίσει ως αμφίβολης συνταγματικότητας τις διατάξεις του ν. 3147 που αναφέρονται στα ποσοστά δασοκάλυψης και τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων