Οι κυνηγοί είναι οι ορθολογικοί διαχειριστές του περιβάλλοντος

0

H σημερινή ημέρα βρίσκει τους περισσότερους κυνηγούς στα καρτέρια, καθώς η 20ή Αυγούστου είναι η ημέρα έναρξης της κυνηγετικής περιόδου. Χθες, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία του Συλλόγου, εξήγησε ότι οι κυνηγοί είναι οι κύριοι ορθολογικοί διαχειριστές του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, τους παρότρυνε και τους παρακάλεσε να αποδεικνύουν καθημερινά σε όλους ότι είναι οι ορθολογικοί διαχειριστές και ότι επάξια κατέχουν την ιδιότητα του κυνηγού. Τους συνέστησε να τηρούν τους γραφτούς και τους άγραφους νόμους, καθώς και τις απαγορεύσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το κυνήγι, να σέβονται τους συναδέλφους τους, να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους τους κυνηγούς “καλές κυνηγετικές επιτυχίες”.

Όπως δήλωσε, ο κ. Αποστολίδης δε θέλησε να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όμως παρατήρησε ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι κυνηγοί να επιδεικνύουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τις επισημάνσεις του κ. Αποστολίδη προς τους κυνηγούς, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των κυνηγών στα κελεύσματα και τις παροτρύνσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν ήταν η αναμενόμενη. Επανέλαβε πως η κυνηγετική κοινότητα θεωρεί τα μέλη της κύριους διαχειριστές του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι κυνηγοί με τη σειρά τους να φροντίζουν το δάσος, την αειφορία της φύσης, να μη “χτυπούν” θηλυκά και μικρά θηράματα, ούτε αλόγιστα τα αποδημητικά θηράματα, να δίνουν στα πουλιά τη δυνατότητα να αντιδράσουν, κ.ά.

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ασκούν τη νόμιμη δραστηριότητά τους έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορία της φύσης και να μην υπάρχει έλλειψη των θηραμάτων, η οποία αγγίζει πρωτίστως τους ίδιους τους κυνηγούς.

Να εμπνέουν εμπιστοσύνη
Η γενική κατεύθυνση της Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι η εκπόνηση ορισμένων μελετών για τον έλεγχο του αριθμού των θηραμάτων. Όπως έχει διαπιστωθεί – σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας – εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, δε θα υπάρχει από τον κόσμο ούτε αποδοχή των κυνηγών ούτε αξιοπιστία σε αυτούς.

Ήδη, για την ενίσχυση των βιοτόπων και την εκπόνηση ορισμένων προγραμμάτων, μετά από αίτημα και συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων με το υπουργείο Γεωργίας για πρώτη φορά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο -κυνηγετικά- προγράμματα επιδοτούμενα από την Ε.Ε.

Επιθυμία των κυνηγετικών οργανώσεων και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης, είναι αυτή η βελτίωση των βιοτόπων (ένα εκ των προγραμμάτων) να μην περιοριστεί μόνο στους ορεινούς βιότοπους, αλλά να επεκταθεί και στους υγροβιότοπους και στις πεδινές περιοχές. Εκεί, θα αποδειχθεί κατά πόσο οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι φερέγγυες και έτοιμες να φέρουν σε πέρας αυτόν τον σκοπό.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα περιφρούρησης σημείωσε ότι ανεξάρτητα από τον πόλεμο που δέχεται το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, ο θεσμός αυτός θα προχωρήσει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν ορισμένοι, διότι αυτό συμφέρει το περιβάλλον. “Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει προκηρύξει την πρόσληψη δύο θέσεων ομοσπονδιακών θηροφυλάκων με 6άμηνη σύμβαση” είπε ο κ. Αποστολίδης και παρακάλεσε όλους τους κυνηγούς να μην ξεκινήσουν για κυνήγι, εάν δεν είναι εφοδιασμένοι με την άδεια της θήρας τους. Τόνισε πως οι έλεγχοι φέτος, βάσει των κατευθύνσεων των κυνηγετικών οργανώσεων, θα είναι πολύ αυστηροί.

Απελευθέρωση θηραμάτων
Σε ό,τι αφορά στις απελευθερώσεις πουλιών και λαγών τόνισε ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας απαγορεύεται πλέον η απελευθέρωσή τους από ιδιωτικά εκτροφεία. Επίσης, απαγορεύεται η απελευθέρωση της πεδινής πέρδικας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα εκτός της περιοχής της Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου.

Ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Καλαμάτας, διατέθηκαν 600 φασιανοί για απελευθέρωση από κρατικό εκτροφείο. Η προμήθεια των 600 φασιανών, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία, δεδομένου ότι τα μέλη του Συλλόγου για αυτή την ανταποδοτικότητα καταβάλλουν στο υπουργείο Γεωργίας περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές ετησίως και αντ’ αυτού ο Σύλλογος προμηθεύτηκε με 600 φασιανούς αξίας περίπου 1,8 εκατομμυρίων δραχμών. Ήδη έχει απελευθερώσει με άδεια του Δασαρχείου Καλαμάτας περίπου 250 πουλιά από την περιοχή του “Βάλτου” Αγίου Φλώρου έως τις εκβολές του Παμίσου, ενώ σύντομα ο Σύλλογος προγραμματίζει να απελευθερώσει 350 θηράματα στο καταφύγιο του Λαδά Καρβελίου. Ακόμα από το εκθετήριο της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς θα απελευθερωθούν και αρκετοί δακτυλιωμένοι λαγοί. Σκοπός είναι να μελετηθεί επιστημονικά η συμπεριφορά των απελευθερωμένων θηραμάτων από τον δασοπόνο του Συλλόγου Στέλιο Χιώτη, που, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Γ’ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και το Δασαρχείο, θα συντάξει ειδική μελέτη.

Τέλος, το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός των επιβλαβών (αλεπούδες, πετροκούναβα, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να περιοριστούν, για να υπάρξει ισορροπία της φύσης. Αυτά έχουν αυξηθεί τόσο, που – όπως είπε ο κ. Αποστολίδης – εκτός από το κυνήγι τους, πρέπει να βρεθεί και άλλος τρόπος αντιμετώπισης του πληθυσμού τους.

από την εφημερίδα “Σημαία”

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων