Πρόγραμμα σεμιναρίου ΟΚΑ

0

1579-oka.jpg

ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΝΟΦΙΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (O.K.A)
Τ.Θ. 34 004 ΑΘΗΝΑ 100 29 ΕΛΛΑΣ
Tηλ./fax: 010 5227388

(Γραφεία: οδός Mενάνδρου 54, Ομόνοια, 3ος όροφος.)
e-mail: okathens@hotmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Κ.Α
28 – 29 ΜΑΪΟΥ 2005

Ο Όμιλος Κυνοφίλων Αθηνών διοργανώνει ένα ΔΙΠΛΟ κυνολογικό σεμινάριο-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με θέματα:
ΓΕΝΕΤΙΚΗ – ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ – ΕΚΤΡΟΦΗ και ομιλητή τον παγκοσμίου κύρους γενετιστή επιστήμονα Δρ. Malcolm B. Willis .
Ο Δρ. Willis (Σκωτία) είναι αυθεντία σε θέματα γενετικής, κληρονομικότητας και των προβλημάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή (κληρονομικές παθήσεις και αποφυγή τους, συστήματα αναπαραγωγής, τρόποι ελέγχου και πρόληψης γενετικών παθήσεων), όπως και η ισχιακή δυσπλασία.
Συγγραφέας των πιο πολυδιαβασμένων βιβλίων γενετικής που απευθύνονται σε εκτροφείς (Practical Genetics for Dog Breeders) και ειδικών έργων για τον Γερμανικό Ποιμενικό.(A Genetic History of the German Shepherd Dog) εκτροφέας Γερμανικών Ποιμενικών και μέλος του SV (Γερμανία), δίνει διαλέξεις και επιστημονικές ανακοινώσεις γύρω από θέματα κυνοτεχνίας στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στο Ινστιτούτο Κυνολογικών Σπουδών της Βρεττανίας επί σειρά ετών.
Το σεμινάριο του Ο.Κ.Α είναι μοναδική ευκαιρία για τους εκτροφείς, κριτές και κτηνιάτρους της χώρας μας να ενημερωθούν από τον κορυφαίο γενετιστή της εποχής μας για την εφαρμογή των κανόνων της κληρονομικότητας στην επιλεκτική αναπαραγωγή καθαρόαιμων σκύλων, την σημασία της γενετικής για την μορφολογία, τον χαρακτήρα και τις επιδόσεις των σκύλων εργασίας και συντροφιάς, το ποιά χαρακτηριστικά οφείλονται σε κληρονομικά μοτίβα και ποιά είναι αυτά (ανάλυση γενεαλογικού χάρτη, υπολογισμός κληρονομισημότητας και χρήση του γενεαλογίου στην εκτροφή) καθώς και για το τί γίνεται σήμερα σχετικά με την επιστημονική τεχνολογία αιχμής όπως η χαρτογράφηση του DNA και η αναγνώριση παθολογικών γονιδίων.
Ο Δρ. Willis (κριτής Γερμανικών Ποιμενικών και Ποιμενικών της Βέρνης, Ελεγτής Αναπαραγωγής του Ομίλου Γερμανικών Ποιμενικών της Βρεττανίας που ακολουθεί τους κανόνες του SV, ειδικός σύμβουλος Γενετικής του Βρετττανικού Κ.Ο. και γενετικός επόπτης του συστήματος ελέγχου ισχιακής δυσπλασίας) θα μιλήσει επίσης για την μορφολογική αξιολόγηση και την αιτιολόγηση των ελαττωμάτων ανατομικής – κληρονομικής φύσεως, καθώς και την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών και των πληροφοριών που εξάγονται από το γενεαλόγιο του σκύλου στην εκτροφή και την επιλογή του καλύτερου συνδυασμού γεννητόρων.

Απαραίτητο για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου, εκτροφέα, κριτή αλλά και τον σοβαρό «χομπίστα» κυνόφιλο, το σεμινάριο του Ο.Κ.Α θα δώσει την ευκαιρία σε όσους το παρακολουθήσουν να απευθύνουν ερωτήσεις στον Δρ. Willis και θα συνοδευτεί με πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Αντίτιμο συμμετοχής: 40 ευρώ το άτομο (και για τις δύο ημέρες).
Xώρος: Kraft Hill

Πληροφορίες στα τηλ. 6932061902 και 6977336691.

1η ΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Μαίου

10.00 π.μ.: Eισαγωγή – Παρουσίαση από την Πρόεδρο του Ο.Κ.Α
10.15 π.μ. Εξέλιξη του Σκύλου
Δομή του Χρωμοσώματος του σκύλου
Η Συμπεριφορά του σκύλου και πώς κληρονομείται
Αναπαραγωγή και αριθμός Απογόνων
Παράγοντες θνησιμότητας & διάρκεια ζωής
13.00 μ.μ. Διάλλειμα 30 λεπτών για φαγητό και αναψυκτικά
13.30 μ.μ. Απλή Μεντελιανή Γενετική, χαρτογράφηση του γονιδιώματος (DNA)
Χαρακτηριστικά συνδεδεμένα με το φύλο
Χαρακτηριστικά περιορισμένα από το φύλο
Κληρονομικότητα του χρώματος
17.00 μ.μ. Διάλλειμα 10 λεπτών
17.10 μ.μ. Ώρα Ερωτήσεων
18.10 μ.μ. Λήξη εργασιών πρώτης μέρας

2η ΗΜΕΡΑ
Κυριακή 29 Μαίου

10.00 π.μ. Εισαγωγή
10.30 π.μ. Πολυγονιδιακά Χαρακτηριστικά
Ισχιακή Δυσπλασία
Δυσπλασία του Αγκώνα
Επιληψία
Συστήματα αναπαραγωγής (ενδογαμική, γραμμική, εξωγαμική, διασταύρωση),
υπολογισμός & συνέπειες της ενδογαμίας (αιμομιξίας), χρήση του γενεαλογικού χάρτη (πεντιγκρί)
13.00 μ.μ. Διάλλειμα 30 λεπτών
13.30 μ.μ. Η Κληρονομικότητα της Μορφολογίας
Επιλεκτική Εκτροφή, μορφολογική ανάλυση & επιλογή γεννητόρων (επιθυμητά και ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά)
Προγράμματα αναπαραγωγικού ελέγχου
17.00 μ.μ. Διάλλειμα 10 λεπτών
17.10 μ.μ. Ώρα Ερωτήσεων
18.10 μ.μ. Επίλογος – λήξη σεμιναρίου – χορήγηση πιστοποιητικών παρακολούθησης.

Προσοχή: απαγορεύεται αυστηρά η ιδιωτική μαγνητοφώνηση ή μαγνητοσκόπηση του σεμιναρίου. Οι ομιλίες θα μαγνητοσκοπηθούν από τον Ο.Κ.Α και η βιντεοταινία θα διατεθεί από τον διοργανωτή για ενίσχυση του ομίλου, κατόπιν αποκλειστικής άδειας του Ομιλητή, ο οποίος και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα των ομιλιών του. Ερασιτεχνικές αναμνηστικές φωτογραφίες θα υπάρξει δυνατότητα να ληφθούν μόνον μετά το πέρας των ομιλιών και μόνο με την άδεια του Ομιλητή.

Στον χώρο θα υπάρχει προς διάθεση πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά. Αυτά ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο αντίτιμο του σεμιναρίου.

Μετάφραση: Mαρία Γκινάλα

Σημείωση: Oι συμμετέχοντες που έχουν βιβλία του Dr. Willis μπορούν να τα προσκομίσουν για να τα υπογράψει ο ίδιος μετά το πέρας των εργασιών του σεμιναρίου. Δυστυχώς το έργο του Δρ. Ουίλλις «Practical Genetics for Dog Breeders», το κατ’ εξοχήν εγχειρίδιο του σύγχρονου εκτροφέα παγκοσμίως, έχει εξαντληθεί (αναμένεται ανατύπωση του από τον εκδοτικό οίκο).

Yπενθύμιση: Eρωτήσεις θα υποβληθούν μόνο στην προκαθορισμένη ώρα. Προβλέψτε να έχετε μαζί σας γραφική ύλη για να καταγράφετε τις ερωτήσεις και τυχόν σημειώσεις σας. Παρακαλούμε οι ερωτήσεις να είναι συνοπτικές για να υπάρξει η χρονική δυνατότητα σε όλους να υποβάλλουν ερωτήσεις!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων