“Απειλούμενα” τα φυτά της Ευρώπης

0

1582-sferdoukli.jpg
Βιβή Παπαστεφάνου/nature.ert.gr

Σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα της Ευρώπης διαβλέπουν οι επιστήμονες από τις κλιματικές αλλαγές που υφίσταται το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), περισσότερα από τα μισά φυτά της Ευρώπης ενδέχεται να χαρακτηρισθούν “ευαίσθητα”, ή “απειλούμενα” λόγω των κλιματικών αλλαγών που εγκυμονούνται σε έναν χρονικό ορίζοντα που φθάνει μέχρι το 2080.

Ο Γάλλος ερευνητής Ουΐλφριντ Τιγιέ, που εργάζεται στο Νοτιοαφρικανικό Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας (SANBI) και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν ορισμένα μοντέλα για τη μετακίνηση 1.350 φυτικών ειδών της Ευρώπης μέχρι το 2080, σε σχέση με το παρόν κλίμα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν σημειωθεί μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 1,8 και 3,6 βαθμών Κελσίου, μεταξύ του 2000 και του 2080, το 27% έως το 42% των φυτικών ειδών ενδέχεται να εξαφανιστούν από μία συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τοποθεσία λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Μεταξύ της εξαφάνισης ορισμένων φυτών και την επανεμφάνιση άλλων ειδών που θα μεταναστεύσουν προς Βορρά, ο ρυθμός της ανανέωσης της ευρωπαϊκής χλωρίδας μπορεί να φθάσει το 42% έως το 63%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων