SOS από τη Μικρή Πρέσπα

0

1585-mprespa.jpg
Χώμα και λάσπη που κατεβάζει ο ποταμός Ντέβολι έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του αλβανικού τμήματος της λίμνης Μικρής Πρέσπας. Τα νερά στη Μικρή Πρέσπα είναι λασπώδη και θολά με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αξιοποιείται για διακοπές από κατοίκους της Μπίλιστας και της Κορυτσάς, όπως παλαιότερα, καθώς δεν παρέχει πλέον τις κατάλληλες συνθήκες για δραστηριότητες αναψυχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με την πάροδο των ετών, τα φερτά υλικά του ποταμού έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του αλβανικού τμήματος της Μικρής Πρέσπας με αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικο – οικονομικές συνέπειες για την περιοχή. Παράλληλα, η αρδευτική χρησιμότητα του συστήματος έχει πάψει να υφίσταται, αφού η άντληση νερών έχει καταστεί πλέον αδύνατη λόγω της εκτεταμένης χερσοποίησης της λίμνης.

Η έντονη διακύμανση της λίμνης συνδυαζόμενη με εξαιρετική ανομβρία όπως συνέβη τα έτη 1990 και 2001 οδηγεί σε ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη της λίμνης φαινόμενο το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην οικονομία της περιοχής.

Χρήσιμο “εργαλείο” για τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Μικρή Πρέσπα θα αποτελέσει το πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας για τη μελέτη της λίμνης, που μοιράζονται η Ελλάδα και η Αλβανία, εκπονείται από τις αρχές του 2005 στην περιοχή των Πρεσπών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας – πΓΔΜ για το διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών.

Η μελέτη αφορά την καλύτερη κατανόηση της υδρολογίας της περιοχής και της αλληλεπίδρασης των υδατικών συστημάτων του ποταμού Ντέβολι και της λίμνης Μικρής Πρέσπας, τα οποία συνδέθηκαν τεχνητά στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η σύνδεση των δύο συστημάτων – που πραγματοποιήθηκε με την εκτροπή του Ντέβολι στο αλβανικό τμήμα της λίμνης με κύριο σκοπό την άρδευση της πεδιάδας της Κορυτσάς – αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα των Πρεσπών.

Η μελέτη θα συλλέξει πληροφορίες για την κατάσταση της περιοχής, να εντοπίσει τις επιπτώσεις της εκτροπής του ποταμού Ντέβολι στη Μικρή Πρέσπα και να δει ποιες είναι οι υδατικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Κορυτσάς. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει άλλωστε απαραίτητο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της λεκάνης των Πρεσπών, θέμα προτεραιότητας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αλβανία στο πλαίσιο του διασυνοριακού πάρκου Πρεσπών.

Το πρόγραμμα εκπονείται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) σε συνεργασία με την αλβανική περιβαλλοντική οργάνωση ΡΡΝΕΑ με συγχρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η λίμνη Μικρή Πρέσπα έχει τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο του σπάνιου είδους Αργυροπελεκάνου αλλά και αναπαραγωγικές αποικίες άλλων σπάνιων υδρόβιων πουλιών, όπως η λαγγόνα και πολλά άλλα είδη ερωδιών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων