Δράσεις για την αντιμετώπιση της “βαμβακάδας” στα πεύκα

0

1589-merhell.jpg
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31/05/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της «βαμβακάδας», που καταστρέφει τα τελευταία χρόνια πευκόφυτες περιοχές της Αττικής, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρεία του Υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Θωμάς Αληφακιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων περιοχής Πεντελικού κ. Δημ. Στεργίου, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος, ο Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας κ. Δημ. Μπουρίκας, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νικ. Χιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Στεφάνου κ. Αθ. Κρητικός, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Κων. Χωραφόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δροσιάς κ. Νικητόπουλος.

Μετείχαν, ακόμη, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αττικής κ. Γιώργος Μάλλιος, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κερατέας κ. Σταμάτης Σίνης, εκπρόσωποι του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε., του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου , του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά η έκταση του προβλήματος και αποφασίστηκε ομόφωνα να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα για την αντιμετώπιση του:

1.Άμεση υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ψεκασμών, με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, για την καταπολέμηση της ασθένειας, στις παρακάτω τοποθεσίες:

i. Στο περιαστικό Άλσος του Δήμου Μελισσίων στη θέση «πρώην αλσύλλιο Νοσοκομείου ΝΑΤ»

ii. Στο περιαστικό άλσος του Δήμου Κηφισιάς, στη θέση «Κοκκιναρά»

iii. Στο περιαστικό άλσος του Δήμου Νέας Ερυθραίας

iv. Στο περιαστικό άλσος του Δήμου Αγίου Στεφάνου στη θέση «ΟΣΕ – Λεωφόρος Μαραθώνος»

Η εφαρμογή του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Καθ΄ όλη τη διάρκειά τους θα αναληφθούν, με ευθύνη των Δήμων, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων στις περιοχές αυτές.

2. Την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του αναλαμβάνει ομάδα εργασίας επιστημόνων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.

Η ομάδα εργασίας θα συντάξει και θα υποβάλλει έκθεση για τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα των πειραματικών εφαρμογών στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος είναι θετικά ως προς την καταπολέμηση της «βαμβακάδας», θα ακολουθήσει γενική εφαρμογή του σε όλες τις πληγείσες από την ασθένεια περιοχές.

4. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, η οποία προβλέπει την απαγόρευση του εμβολιασμού των πευκοδένδρων, μεμονωμένων ή στα δάση του νομού Αττικής, με το έντομο «Marchalina Hellenika», που εφαρμόζονται από το 1996.

Ο Υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε για το θέμα:

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα ως μείζονος σημασίας για την Αττική και τους κατοίκους της, τους οποίους διαβεβαιώνουμε ότι θα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες για την επίτευξη άμεσης και οριστικής λύσης.

Έχουμε χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, παρακολουθούμε στενά την πορεία του και κινούμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαιτέρως την επιστημονική κοινότητα, που καθοδηγεί τις προσπάθειές μας».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων