Κίνδυνος για την παγκόσμια βιοποικιλότητα

0

Το 65% των εδαφών της Γης που οργώνονται έχει ήδη χάσει μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά. Στο 60% των τόπων αλιείας παρατηρείται υπερβολική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, το 27% των κοραλλιογενών υφάλων πιστεύεται πως έχει ήδη εξαφανιστεί και το 32% όσων υφάλων απομένουν βρίσκονται υπό άμεση απειλή εξαφάνισης.

Επιπλέον, το 1 2% των πτηνών και το 25% των θηλαστικών αποτελούν απειλούμενα είδη και, δυστυχώς, το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 26/08 μέχρι τις 04/09 πιθανότατα δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχυρίζεται, τουλάχιστον, ο κορυφαίος αναλυτής περιβαλλοντικών θεμάτων, σερ Κρίσπιν Τίκελ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC ο σερ Κρίσπιν, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, οι άνθρωποι προκαλούν μεταβολές στη Γη ποικιλοτρόπως: Μέσω της υποβάθμισης του εδάφους και της συσσώρευσης αποβλήτων, επιβαρύνοντας με βλαπτικές ουσίες τη σύνθεση του αέρα και καταστρέφοντας τα υπόλοιπα είδη ζωής. Ειδικότερα η καταστροφή των άλλων ειδών έχει “σε τέτοιο επίπεδο, ώστε μπορεί να συγκριθεί με τις καταστροφές από πτώσεις μετεωριτών που σημειώνονταν στο απώτερο παρελθόν”.

Ανθεκτικά τα βακτήρια

Σύμφωνα με τον σερ Κρίσπιν, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων τα βακτήρια και οι ιοί έχουν αναπτύξει τρομακτικές αντοχές απέναντι στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Όπως είχε επισημάνει κάποτε ο καθηγητής Τζέιμς Λόβλοκ, οι άνθρωποι είναι εξίσου ικανοί να γίνουν καλοί μάνατζερ (πλανήτη μας) όσο και οι κατσίκες να γίνουν καλοί κηπουροί.

Δεν υπάρχει, τότε, κανένας τρόπος διαφυγής από αυτή την καταστροφική πορεία; “να σημειωθεί κάποια αλλαγή, πρέπει να εκπληρωθεί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: καλή ηγεσία από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, πίεση από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ή κάποια συγκλονιστική καταστροφή”. Ίδωμεν λοιπόν, τί μέλλει γενέσθαι.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων