Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Λευκίμμης Σουφλίου

0

Εθνικό Πάρκο χαρακτηρίζεται το δασικό σύμπλεγμα Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία το δασικό σύμπλεγμα Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου».

Το Εθνικό Πάρκο έχει συνολική έκταση 430.000 στρεμμάτων περίπου. Καλύπτει το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου και εκτείνεται μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουφλίου και Τυχερού Νομού Έβρου, (δυτικά της πόλης του Σουφλίου) και των περιοχών Δαδιάς, Λυκόφης, Λευκίμμης, Προβατώνα.

Ο χαρακτηρισμός ως Εθνικού Πάρκου γίνεται με βάση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που συντάχθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σύμφωνα με αυτήν, στην περιοχή εντοπίζονται 229 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πτηνών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επίσης απαντούν πολλά είδη θηλαστικών, που απειλούνται με εξαφάνιση (ζαρκάδι, αγριόχοιρος, ασβός, νυχτερίδα, αρκούδα, αγριόγατα, τσακάλι κλπ). Επιπλέον επιβεβαιώνεται η παρουσία 35 ειδών ερπετών και αμφιβίων, που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η περιοχή παρουσιάζει έντονη βλάστηση με πευκοδάση, δρυοδάση, αείφυλλα πλατύφυλλα δέντρα κλπ. Το 18% της έκτασης είναι καλλιεργήσιμη.

Σκοπός – βασικά σημεία της ΚΥΑ
Σκοπός της ΚΥΑ είναι ο καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου στο συγκεκριμένο δασικό σύμπλεγμα, ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Επιδιώκεται, επίσης, η προστασία και διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και των προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων βιώσιμου οικοτουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:

-Οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο.
-Επιβάλλεται σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου η υποχρεωτική διατήρηση του χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης και του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων.
-Διατηρείται και προστατεύεται η αυτοφυής βλάστηση στις παραρρεμάτιες περιοχές. Επιτρέπεται η έρευνα και παρακολούθηση φυσικών χαρακτηριστικών και των συνιστωσών της βιοποικιλότητας.
-Απαγορεύεται η κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α., ο καθορισμός ζωνών λατομείων, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κλπ.
-Μέσα στο δασικό σύμπλεγμα καθορίζονται δύο περιοχές. Κάθε μία από αυτές χωρίζεται σε ζώνες. Σε κάθε ζώνη καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Το Εθνικό Πάρκο διοικείται από Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με Κανονισμούς Λειτουργίας και Διαχείρισης. Η διαδικασία έκδοσής τους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μέχρι την έγκριση του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας, αρμόδια για τη φύλαξη και επόπτευση της περιοχής είναι τα αρμόδια όργανα των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων