Συζήτηση για τον Έβρο

0

Σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα κατέληξε η ημερίδα της ΚΕΔΚΕ που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Φέρες σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο. Το αντικείμενο που συζητήθηκε ήταν «Η προστασία της φύσης περίπτωση του Δέλτα του Έβρου, μοχλός ανάπτυξης ή τροχοπέδη».

Στο παραπάνω ερώτημα αναζητήθηκαν απαντήσεις από επιστήμονες – έλληνες αλλά και από τις γειτονικές χώρες – και αιρετούς.

«Είναι αλήθεια ότι όλοι μας, φορείς και πολίτες του Έβρου, τόνισε ο δήμαρχος Φερών Γιώργος Ούστογλου, είδαμε με προσδοκία τη σύσταση του φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, γιατί πιστέψαμε ότι επιτέλους θα υπάρχει ένας φορέας, που θα ασχοληθεί συστηματικά, ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα με τη διαχείριση του Δέλτα με ορθολογικό τρόπο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν από την αδυναμία του φορέα να λειτουργήσει και την ατολμία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ορίσει τα νέα μέλη της διοίκησης του φορέα».

Ο κ. Ούστογλου ζήτησε την άμεση λειτουργία του φορέα Διαχείρισης, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του φράγματος της Μανθείας, την άμεση εκτέλεση του έργου, τη διακρατική συνεργασία, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου τουριστικής προβολής της περιοχής σε συνδυασμό με το Δέλτα, το Δάσος της Δαδιάς, τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης, Διδυμοτείχου κ.λπ.

Κυρίαρχο πρόβλημα για το Δέλτα του Έβρου είναι η έλλειψη κοινού σχεδιασμού άρα η έλλειψη συνέπειας και συναίνεσης, τόνισε ο Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος επιστημονικός σύμβουλος της WWF HELLAS.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Έβρου, στην απέναντι πλευρά της Τουρκίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Hasan Hayri με κυριότερες τις απειλές που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη επέκταση των ρυζοκαλλιεργειών, την υπερβολική χρήση εδαφών για την κτηνοτροφία, την αστικοποίηση, την κατασκευή και λειτουργία βιομηχανιών επεξεργασίας ρυζιού, την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα νερά του ποταμού, που προέρχονται από την τουρκική ενδοχώρα.

Στις αρνητικές πλευρές της εγκατάστασης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, χημικός υγιεινολόγος μηχανικός, σημειώνοντας πως τα μέχρι τώρα αναφερόμενα οφέλη δεν φαίνεται να το καθιστούν μοχλό ανάπτυξης ή ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης για την περιοχή.

Τέλος, στη σημασία που δίνει η Ε.Ε. στη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τζαμπάζη. Σημείωσε ότι η βασική αρχή της διασυνοριακής συνεργασίας είναι η δημιουργία δεσμών και συμβατικών σχέσεων στις παραμεθόριες, έτσι ώστε να μπορούν να βρεθούν κοινές λύσεις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων