Απελευθερώσεις θηραμάτων από τον Κ.Σ. Ιστιαίας

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ’ ΚΟΣΕ
ΕΔΡΑ ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΤΚ 34200 ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τηλ-Fax: 22260 52224
E-mail: kynsylistiaias@mail.gr

Ιστιαία 25 Ιουλίου 2005

Αρ. Πρωτ.: 105

ΠΡΟΣ ΕΝΤΥΠΟ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Θέμα: «Απελευθερώσεις θηραμάτων Κ.Σ. Ιστιαίας»

Πριν μια πενταετία κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ο Κ.Σ. Ιστιαίας θα έφτανε στο σημείο μαζικής αναπαραγωγής & εκτροφής θηραμάτων. Η παραπάνω προσπάθεια δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός αλλά μια οργανωμένη κάθετη προσπάθεια τόσο από τα μέλη του Κ.Σ. Ιστιαίας όσο και από την Δ’ ΚΟΣΕ. Σε τοπικό επίπεδο οι αρμόδιες αρχές θήρας όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει στο ελάχιστο την προσπάθεια μας αλλά μας δημιουργούν και αρκετά προβλήματα.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Ήδη σε αρκετά σημεία υπάρχουν φασιανοί από απελευθερώσεις παλαιοτέρων ετών καθώς και μαρτυρίες για αναπαραγωγή των πουλιών μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα πούλια τα οποία επιβιώσαν διαβιούν σε σκληρό περιβάλλον (πυκνό), η συμπεριφορά τους είναι αρκετά καχύποπτη και δεν «δέχονται» την ανθρώπινη παρουσία.

Μέχρι σήμερα οι απελευθερώσεις γίνονταν «ψάχνοντας», δηλ. αλλού αφήναμε τους φασιανούς και αλλού τελικά εμφανίζονταν. Φέτος έχοντας την γνώση του παρελθόντος επιλέξαμε τις συγκεκριμένες περιοχές ως πυρήνες. Συνολικά έχουμε επιλέξει τρεις πυρήνες στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ευβοίας όπου απελευθερώνουμε τον κύριο όγκο θηραμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν δέχονται μεγάλη κυνηγετική πίεση και διαθέτουν αποθέματα νερού & τροφής όλο τον χρόνο. Εκτός πυρήνων απελευθερώνουμε έναν σημαντικό αριθμό πουλιών, ελπίζοντας ο κυνηγετικός κόσμος της περιοχής να σεβαστεί την παρουσία τους. Φέτος οι απελευθερώσεις πουλιών είναι σε μαζική κλίμακα και σε μεγάλους αριθμούς. Επίσης για πρώτη φορά καταγράφουμε τα θηράματα ποσοτικά ανά περιοχή έτσι ώστε μελλοντικά να διατηρούμε στατιστικά στοιχεία.

Τώρα όσον αφορά την διαδικασία απελευθέρωσης τα θηράματα σε ηλικία περίπου δυο με τριών μηνών μεταφέρονται σε κλουβούς προσαρμογής οι οποίοι υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Β. Ευβοίας, στην συνέχεια τα πουλιά αφού παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα μιας με δυο εβδομάδων εντός του κλουβού έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον στην συνέχεια αφήνονται ελεύθερα. Εμπειρικά με βάση την παρατηρήσεις μας, έχουμε διαπιστώσει ότι όταν απελευθερώνουμε πουλιά σε νεαρή ηλικία τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά οι πιθανότητες επιβίωσης είναι τριπλάσιες σε σχέση με την απελευθέρωση μεγάλων φασιανών. Εάν τα πουλιά επιβιώσουν τα πρώτα δυο εικοσιτετράωρα τότε δεν έχουμε λόγους ανησυχίας για το μέλλον τους. Επίσης έχουμε παρατηρήσει ότι τα νεαρά πουλιά το βράδυ «κουρνιάζουν» σε δέντρα γεγονός που αποτρέπει τους κίνδυνους που εγκυμονούν όπως αλεπούδες, κουνάβια κ.λ.π..

Πουλιά δική μας εκτροφής φέτος απελευθερώθηκαν σε πολλές περιοχές εκτός Β. Ευβοίας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή ως Σύλλογος δεν υιοθετούμε οποιαδήποτε μορφή προπαγάνδας από αυτή την στήλη δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε αριθμό θηραμάτων (εξάλλου οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους) καθώς και περιοχές απελευθέρωσης, ούτε και σε ποιους Συλλόγους και ποσά πουλιά δόθηκαν. Αυτό το ποιο επιζητούμε είναι η κατανόηση του κυνηγετικού κόσμου ειδικά της περιοχής της Β. Ευβοίας. Επιζητούμε την υπομονή τους γιατί για να φανούν αποτελέσματα χρειάζεται φροντίδα αγάπη και προστασία.

Καλούμε τον κυνηγετικό κόσμο να φανεί αρωγός στην προσπάθεια μας γιατί ελπίζουμε αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη διότι για μας οι απελευθερώσεις θηραμάτων δεν γίνονται για το «θεαθήναι» αλλά με στόχο τον εμπλουτισμό της ευρύτερης περιοχης.
Ο Κ.Σ. Ιστιαίας έχει μεγάλα όνειρα για το μέλλον καθώς και όρεξη για δουλειά, επιθυμούμε να καταστήσουμε την περιοχή μας κυνηγετικό παράδεισο για τι το αξίζει.

Για μας το κυνήγι δεν αποτελεί μια στείρα δραστηριότητα αλλά τρόπος ζωής.

Τέλος από αυτή την στήλη θέλω να ευχαριστήσω την Δ’ ΚΟΣΕ για την πολύτιμη ηθική, τεχνική, υλική και οικονομική βοήθεια την οποία μας παρέχει συνεχώς. Χωρίς την δική της συμπαράσταση οι προσπάθειες μας θα ήταν άκαρπες.

Διευκρίνιση:
Όσον αφορά τη φωτογραφία που δείχνει δυο λαγούς να τρέχουν είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε τα εξής:
1. Πουθενά στο κείμενο το οποίο δημοσιεύσαμε δεν αναφέρετε η λέξη λαγός.
2. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας δεν διέθετε κατά το παρελθόν ούτε διαθέτει εκτροφείο λαγών ή άλλων τριχωτών θηραμάτων.
3. Οι συγκεκριμένοι λαγοί πιάστηκαν από τον γεωργό κο Αγγελόπουλο Ιωάννη κάτοικο Αβγαριάς Ευβοίας σε ηλικία ολίγων ημερών από την γέννηση τους και παραδόθηκαν στον Κ.Σ. Ιστιαίας. Ο σύλλογος θεώρησε σωστό να τους μεγαλώσει και να τους απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον, διότι οποιαδήποτε άλλη πρακτική θα ήταν μη σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς με την δεοντολογία του Συλλόγου.

Εκ του Κυνηγετικού Συλλόγου
Συντάκτης:
Ο Κοσμήτωρ
Σκιαθίτης Ιωάννης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων