Αλλάζει το καθεστώς για την απόκτηση όπλου.

0

«Μεταρρύθμιση» και στα κουμπούρια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
24/07/2005

Μια απέραντη οπλαποθήκη, και μάλιστα χωρίς αποθηκάριο και οπλονόμο είναι η χώρα, αφού οι αρμόδιες κρατικές αρχές αδυνατούν όχι μόνο να ελέγξουν το λαθρεμπόριο των όπλων, αλλά και να καταγράψουν τη διάθεση του νόμιμου οπλισμού.

Ενας από τους τους στόχους του Γ. Βουλγαράκη είναι και η αντιμετώπιση της άσκοπης οπλοχρησίας στην Κρήτη.

* Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα καταγεγραμμένα κυνηγετικά όπλα που βρίσκονται στην κατοχή πολιτών, που δεν είναι απαραιτήτως κυνηγοί. Υπολογίζεται ότι άλλο ένα εκατομμύριο κυνηγετικά βρίσκονται στην κατοχή πολιτών χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

* Σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα ραβδωτού τύπου (πιστόλια, περίστροφα), το λαθρεμπόριο οργιάζει με αστείρευτες πηγές προέλευσης χώρες της βαλκανικής, και ειδικώς την Αλβανία και την Βουλγαρία. Τα όπλα που βρίσκονται στα χέρια πολιτών με νόμιμες άδειες και χρησιμοποιούνται για προσωπική ασφάλεια ανέρχονται σε 3.490.

Νόμιμοι και παράνομοι

Εδώ και πολλά χρόνια ο αριθμός αυτών των όπλων παραμένει σταθερά μεταξύ 3-3,5 χιλιάδων εξαιτίας της φειδωλής χορήγησης των σχετικών αδειών. Υπολογίζεται, όμως, πως την ίδια στιγμή υπάρχουν και παράνομα 300.000 πυροβόλα (πιστόλια, περίστροφα ακόμα και αυτόματα).

Στους νομίμως κατέχοντες όπλα ανήκουν διάφορες «εκλεκτές» κατηγορίες πολιτών, όπως επιχειρηματίες, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, μητροπολίτες κ.λπ.

**Οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας στην Ελλάδα ανέρχονται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες, αλλά απορρίπτονται σε ποσοστό 95%. Πώς, άλλωστε, να δοθεί άδεια π.χ. σε ένα άτομο που δηλώνει «επιχειρηματίας» αλλά το ετήσιο δηλωμένο εισόδημά του είναι μόλις 15 χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» αξιωματικοί.

* Από τις νόμιμες άδειες 2.413 έχουν δοθεί στην Αττική, 180 στο Νομό Ηρακλείου, 150 στο Νομό Χανίων, 153 στη Θεσσαλονίκη και 111 στο Ρέθυμνο. Αυτές είναι οι πρώτες περιφέρειες στη νόμιμη οπλοκατοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας ο αριθμός των αδειών είναι από 35 και κάτω. Αξιοσημείωτο: Ενώ η Κρήτη πρωταγωνιστεί στη νόμιμη και παράνομη οπλοφορία, ο Νομός Λαθισίου είναι ο μοναδικός στη χώρα όπου δεν έχει δοθεί καμία άδεια!

**Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου δύο χιλιάδες όπλα βρίσκονται στη νόμιμη διάθεση των σκοπευτικών συλλόγων. Μόνο στην Κρήτη λειτουργούν 17 τέτοιοι σύλλογοι με 178 δηλωμένα όπλα.

Αλλάζει το καθεστώς

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την όλη κατάσταση το υπουργείο Δ. Τάξης σε συνεργασία με έξι συναρμόδια υπουργεία (Αμύνης, Εξωτερικών, Οικονομίας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Γεωργίας) αναδιαρθρώνει εκ θεμελίων το νομικό πλαίσιο από του 1993.

Λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ντοκουμέντα του ΟΗΕ, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εθνικές νομοθεσίες των χωρών-μελών που πρέπει να συγκλίνουν. (Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για παράδειγμα διώκεται ένας κάτοχος χαρτοκόπτη που θεωρείται όπλο και όχι… ο κάτοχος ενός άρματος μάχης!)

* Αυστηρότερες θα γίνουν οι διατάξεις για την απόκτηση κυνηγετικών όπλων.

* Τα αναισθητικά σπρέι θα νομιμοποιηθούν για τους αστυνομικούς και ίσως για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

* Διάφορα είδη καθημερινής χρήσης, όπως ένας απλός χαρτοκόπτης ή μαχαιρίδια κ.λπ. θα νομιμοποιηθούν.

* Θα επιτραπεί η χρήση ραβδωτών όπλων (πολεμικού τύπου) στο κυνήγι.

* Οι κάτοχοι όπλων-κειμηλίων θα προστατεύονται και ήδη θα τους δοθεί η δυνατότητα να τα δηλώσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2006.

* Οι κάτοχοι κυνηγετικών πρέπει να τα δηλώσουν ή να ανανεώσουν τις σχετικές άδειες μέχρι το τέλος του 2005.

Τα κυνηγετικά

Τα κυνηγετικά όπλα αποκτώνται σήμερα και από μη κυνηγούς για οικογενειακή ασφάλεια. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς η προμήθειά τους μέχρι τώρα είναι πανεύκολη. Δεν προαπαιτείται ούτε πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Είναι κάτι που θα αλλάζει με το νέο νόμο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων