Ξεκίνησε το πρόγραμμα προσδιορισμού μετανάστευσης των πτηνών

0

 1636-039.jpg

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755
http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

ΑΘΗΝΑ 5-8-2005
Αριθ. Πρωτ. 725

ΠΡΟΣ:

Κυνηγετικό Τύπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Έναρξη προγράμματος της Κ.Σ.Ε. για τον προσδιορισμό της μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα

Το Σάββατο 30 Ιουλίου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το εκτεταμένο πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τον «Προσδιορισμό της Μετανάστευσης των θηρεύσιμων Πτηνών στην Ελλάδα».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από ακαδημαϊκούς δασκάλους, διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς στη διαχείριση της άγριας ζωής κάθε ειδικότητας, η ηγεσία της Κ.Σ.Ε. σήμανε την έναρξη μιας μεγαλεπήβολης προσπάθειας που φιλοδοξεί να προσφέρει ένα «οπλοστάσιο» γνώσεων, επιχειρημάτων και εφαρμογών, πολύτιμων τόσο για την κυνηγετική κοινότητα της χώρας όσο και για την άγρια ζωή γενικότερα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων παρέστησαν:

* Παπαγεωργίου Νικόλαος, Καθηγητής Α.Π.Θ.
* Βλάχος Χρήστος, Αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.
* Παραλυκίδης Νικόλαος, Δασολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας
* Μπίρτσας Περικλής, Δρ. Θηραματολογίας
* Ναζιρίδης Θεόδωρος, Δρ. Θηραματολογίας
* Μπακαλούδης Δημήτρης, Δρ. Θηραματολογίας
* Χατζηνίκος Ευάγγελος, MSc Θηραματολογίας, Υποψήφιος Διδάκτορας
* Μάνιος Νικόλαος, Δρ. Θηραματολογίας
* Αλεξίου Βασίλειος, MSc Θηραματολογίας
* Γιαπής Αλέξανδρος – Ιωάννης, Δρ. Βιοοικολογίας
* Φωτίου Καλλιρρόη, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ
* Τασούλας Ευάγγελος, MSc Δασολογίας
καθώς επίσης και πολλοί Δασολόγοι και Τεχνολόγοι Δασοπονίας.

Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν τα διεθνή ιδρύματα: Institut Méditerranéen du Patrimoine Cynégétique et Faunistique ένα ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται εκτός άλλων εξειδικευμένοι δημόσιοι οργανισμοί όπως το INRA, το CNRS, η Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης, Πανεπιστήμια της Γαλλίας κ.α. και το Oiseaux Migrateurs du Palearctique Occidental (O.M.P.O.), οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται στη διατήρηση των μεταναστευτικών πτηνών της Παλαιαρκτικής, καθώς και των ενδιαιτημάτων τους, φέρνοντας σε επαφή νομικές οντότητες καθώς και μεμονωμένα άτομα από 70 περίπου ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες.

Η ένταξη τόσο διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των επιστημών στο πρόγραμμα της Κ.Σ.Ε., όχι μόνο εξασφαλίζει εκ των προτέρων την εγκυρότητά του, αλλά επιβεβαιώνει και το βαθμό εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις σε έναν απαιτητικό κύκλο επιστημόνων που διατηρούν πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογών και συνεργασιών.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης, η οποία αφορούσε κυρίως το τμήμα του προγράμματος σχετικό με τη μετανάστευση των υδροβίων πτηνών, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους καθηγητές του Α.Π.Θ. κ. Ν. Παπαγεωργίου και Χ. Βλάχο, πάνω στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος και δόθηκαν οι βασικές αρχές τις οποίες κλήθηκαν οι παρατηρητές να ακολουθήσουν κατά τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει αρχικά το πρόγραμμα. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των υδροβίων ειδών στα οποία θα επικεντρωθεί η μελέτη της μετανάστευσής τους, από τους έγκριτους επιστήμονες στην αναγνώριση και παρατήρησή τους κ. Θ. Ναζιρίδη, Ν. Παραλικίδη και Π. Μπίρτσα.

Αναφερόμενος στους στόχους και τη φιλοσοφία του προγράμματος ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νικ. Παπαδόδημας τόνισε πως: «η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ενός τόσο μεγάλου προγράμματος, του πρώτου που υλοποιείται στη χώρα μας με εκτεταμένη εμπλοκή τόσο από άποψη αριθμού παρατηρητών και αριθμού βιοτόπων, όσο και από άποψη συμμετοχής Ερευνητικών Ιδρυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας, προέκυψε από την απραξία επί σειρά ετών των αρμοδίων φορέων της πολιτείας να προμηθεύσουν τις υπηρεσίες της Ευρώπης με αξιόπιστα στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση των πτηνών στην Ελλάδα. Την αναγκαιότητα αυτή την αναγνώρισαν με μεγάλη υπευθυνότητα οι Έλληνες κυνηγοί και δέχθηκαν αγόγγυστα την αύξηση των εισφορών κατά την περυσινή χρονιά με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα αναγκαία ποσά για την υλοποίηση αυτού αλλά και άλλων πρωτοπόρων προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν».

Κατά τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης, όπου από επιλεγμένα σημεία είχαν την ευκαιρία όλοι οι παρατηρητές να εφαρμόσουν στην πράξη την συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα και ο σκοπός του μπορεί συνοπτικά να προσδιοριστούν από τα ακόλουθα:

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα, δεν έχει επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο, εκτός από τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που πραγματοποιούνται από τις οικολογικές οργανώσεις, με αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελέσματα λόγω της περιορισμένης έκτασης της έρευνας σε χρόνο και σε περιοχές. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν ακριβή αποτελέσματα για τη φαινολογία της μετανάστευσης, ενώ τα ήδη υπάρχοντα έχουν ήδη αμφισβητηθεί κατά καιρούς. Είναι πολύ οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται να υπάρχουν οι πλέον αποτελεσματικές μετρήσεις, που καθορίζονται από μια πληρέστατη μεθοδολογία, από την οποία θα προκύψουν οι ακριβείς ημερομηνίες μετανάστευσης από και προς τους βιότοπους αναπαραγωγής των ειδών αυτών και οι οποίες θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων ασχολούνται με τη διαχείριση της άγριας πανίδας της χώρας. Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Κ.Σ.Ε. στην απόφαση εκπόνησης του συγκεκριμένου προγράμματος με τον τίτλο: «Προσδιορισμός της φαινολογίας της μετανάστευσης των θηρευσίμων πτηνών στην Ελλάδα».

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες μετανάστευσης όλων των μεταναστευτικών πτηνών που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 79/409 από και προς τις περιοχές αναπαραγωγής των ειδών αυτών, που διαχειμάζουν ή σταθμεύουν στη χώρα μας. Από τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν θα προκύψουν πληθυσμιακές εκτιμήσεις των υπό μελέτη ειδών, μια και αυτές αποτελούν αντικείμενο ενός άλλου προγράμματος που ξεκινά η υλοποίησή του τους επόμενους μήνες το με τίτλο «Προσδιορισμός της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας».

Το πρόγραμμα του προσδιορισμού της μετανάστευσης πραγματοποιείται, με εργοδότη την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, από Γραφείο Συμβούλων, το οποίο αναλαμβάνει όλη την οργάνωση και την εκτέλεση του έργου. Παράλληλα, μέσω των επιστημονικών συνεργατών που διαθέτει η Κ.Σ.Ε. αλλά και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας θα γίνεται η παρακολούθηση σε μόνιμη βάση της έκβασης του προγράμματος, και θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης της έρευνας σε βάθος χρόνου.

Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και έχει προκύψει από συνεργασία των παραπάνω ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων δίνει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στον αριθμό των θέσεων και στις περιοχές παρατήρησης, ώστε τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων να είναι αξιόπιστα. Παράλληλα με τα υδρόβια, θα μελετηθεί η φαινολογία της μετανάστευσης των τσιχλοειδών με τη χρήση δικτύου βιοακουστικών σταθμών, η μετανάστευση της μπεκάτσας με παρατηρήσεις πεδίου και του ορτυκιού με τη χρήση των στοιχείων του προγράμματος ΑΤΡΕΜΙΣ και την απαραίτητη βιβλιογραφική υποστήριξη. Σημαντική μέριμνα επίσης δίνεται, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος, στην πλήρη και επαρκή για την εξαγωγή ορθών αποτελεσμάτων κάλυψη όλης της επικράτειας.

Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

* Τη χωροθέτηση των σταθμών παρατήρησης
* Την παρακολούθηση, εξέταση και τον προσδιορισμός της εσωτερικής μετανάστευσης
* Την παρακολούθηση όλων των «εν δυνάμει» από την Οδηγία 79/409 θηρεύσιμων ειδών και όχι μόνο αυτών που τα τελευταία χρόνια θηρεύονται με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής με δυνατότητα χρονικής επέκτασης κατά την κρίση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και ο εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός του είναι 200.000 €.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και η χρήση τους, τα οποία ανήκουν σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία, θα παρουσιαστούν σε ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν, θα αποσταλούν για παρουσίαση και δημοσίευση σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και κυρίως θα χρησιμοποιηθούν για τις διαχειριστικές προτάσεις αλλά και δράσεις που θα προωθήσουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις στο μέλλον.

Με το πρόγραμμα αυτό του οποίου οι μετρήσεις αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο αλλά και των άλλων προγραμμάτων που ξεκινούν παράλληλα, η Κ.Σ.Ε. θωρακίζει τις κυνηγετικές οργανώσεις και τους Έλληνες κυνηγούς με τα επιστημονικά στοιχεία που ποτέ δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, προκειμένου να μην μπορούν πλέον να αμφισβητηθούν ούτε τα είδη που θηρεύονται, ούτε οι κυνηγετικές περίοδοι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

006small.jpg

018small.jpg

039small.jpg

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων