Ενέργειες του Κ.Σ. Καστοριάς και του Ωρίωνα

0

Από τον Θωμά Μπατσέλα

Η γνωστή “μη κερδοσκοπική” οργάνωση Αρκτούρος, εκπόνησε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και με χρηματοδότηση (φυσικά) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,μια ειδική Περιβαλλοντική μελέτη περιοχής Γράμμου και ΒΔ Βόιου, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, χρηματοδοτούμενη με εκατοντάδες εκατομμύρια ,για το πρόγραμμα αυτό.
Υποτίθεται ότι η μελέτη αφορά την προστασία της καφέ (?) αρκούδας στην περιοχή.
Οι γνωστοί ευαίσθητοι και επαγγελματίες προστάτες ,μη έχοντας επίγνωση των γενικότερων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και συνθηκών της περιοχής, αντιμετωπίζοντας την ύπαρξη των κατοίκων της περιοχής σαν ένα αναγκαίο κακό ,προχώρησαν στην “μελέτη” τους και στην πρόταση ίδρυσης ενός Εθνικού Πάρκου με πυρήνα το όρος Γράμμο ,αλλά συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν το 40% της έκτασης του νομού σε ζώνες προστασίας και απαγορεύσεων. Μέσα στις περιοχές “προστασίας ” τους συμπεριέλαβαν δεκάδες χωριά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επιχειρήσεις, δασικές εκτάσεις κλπ. Δεν χρειάζεται νομίζω αν σας αναφέρω ότι ένα μεγαλοπρεπές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ισχύει πρωτίστως για το
κυνήγι , χωρίς επεξήγηση, ή μελέτη ή οργάνωση ενός συστήματος διαχείρισης του κυνηγιού και των θηραμάτων. Ούτε ότι δεν έλαβαν υπόψη τα μόνιμα καταφύγια θηραμάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Οι γνωστές πάλι ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον των κυνηγών, και οι αυθαίρετες και προσωπικές υποθέσεις παρά εκτιμήσεις είναι σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο των προτάσεων τους. Οι προτάσεις τους για όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων της υπαίθρου, θα μπορούσαν να είναι ανεκδοτολογικό αντικείμενο, αν δεν ήταν δυστυχώς, η “σοβαρή” αντιμετώπιση αυτοπροσδιοριζόμενων ειδικών επι παντός επιστητού, πάνω στη οποία στηρίζονται νόμοι και διατάγματα που θα καθορίσουν το μέλλον της ζωής των ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια.
Το βασικό όμως μέλημα τους ήταν η πρότασης ενός φορέα διαχείρισης χωρίς σαφή αναφορά στα μέλη που θα απαρτίζεται ,ούτε δέσμευση για συμμετοχή των τοπικών φορέων, ΟΛΩΝ των δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται μελλοντικά στον “Εθνικό δρυμό η Πάρκο”, δηλαδή στον μισό νομό Καστοριάς, συμπεριλαμβανομένης όλης της ορεινής περιοχής. Αν υπολογίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο προετοιμάζουν για τις Πρέσπες – Φλώρινα, με τις δυό περιοχές να ενώνονται, αναλογίζεστε ότι ένας ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ θα μπορεί να ελέγχει την οικονομική δραστηριότητα μιάς τεράστιας περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος μαζί με τον Ωρίωνα, πρωτοστάτησε στην αντίδραση και κινήθηκε προς την οργάνωση της ενημέρωσης όλων των κατοίκων. Κείμενα διαμαρτυρίας με υπογραφές των κατοίκων της περιοχής για τις ρυθμίσεις που προτείνονται, στάλθηκαν σε όλους τους Δήμους και κοινότητες της περιοχές καθώς και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου τον μήνα Αύγουστο και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι υπεύθυνοι του Αρκτούρου θεώρησαν καλό να ζητήσουν την έγκριση των
προτάσεων τους. Ακόμη ως Κυνηγετικός Σύλλογος, με την δική μου συνεργασία ως μέλος του Ωρίωνα, ετοιμάσαμε ένα έγγραφο προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την θέση του Συλλόγου όπου μεταξύ των άλλων επισημάνθηκαν.

” Το κυνήγι για προστατευτικούς διαχειριστικούς σκοπούς, εκτός από το να θεωρείται αξιοσημείωτη οικονομικής σημασίας δραστηριότητα για πολλές αγροτικές περιοχές αλλά και για την εθνική οικονομία, μπορεί ακόμη να έχει ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, με τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ των ειδών άγριας πανίδας και με την παρεμπόδιση του υπερπληθυσμού διαφόρων ειδών, οδηγώντας στην εξάντληση, σε ασθένειες και σε καταστροφές της βλάστησης ευαίσθητων περιοχών.”

Οι κάθε λογής περιβαλλοντικές -οικολογικές οργανώσεις στην χώρα μας, αρνούνται να δεχτούν την λογική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιορίζονται κάθε φορά να προτείνουν απαγορεύσεις του κυνηγιού, σε όλα τα προτεινόμενα από αυτούς διαχειριστικά σχέδια και Μελέτες που αφορούν ευαίσθητες ή μη περιοχές της χώρας μας.
Σημειώνουμε εδώ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κυνήγι είναι συμβατή δραστηριότητα, και επιτρέπεται με σωστά μέτρα διαχείρισης, ακόμη και στις περιοχές υψηλής προστασίας της φύσης, όπως το δίκτυο NATURA.

Έχει έρθει υπόψη μας, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη περιοχής Γράμμου-ΒΔ Βοίου καθώς και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Γράμμου. Πέρα από τα απαράδεκτα, χωρίς στόχο και με προχειρότητα μέτρα που προτείνει στα άρθρα του προεδρικού Διατάγματος, τα οποία περισσότερο θα οδηγήσουν στην απομόνωση και εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους, αφού δυσκολεύουν αν δεν απαγορεύουν όλες τις δραστηριότητες τους στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού, διαφωνούμε και με τρόπο αντιμετώπισης μας, σαν πειραματόζωα μιας άγνωστης περιοχής στην οποία, διάφοροι “ειδικοί” μας παρακολουθούν από μακριά και αποφασίζουν για την δική μας ζωή και δραστηριότητα, προτείνοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς χωρίς να εξετάσουν τις επιπτώσεις όλων αυτών στην δική μας θέση και στο περιβάλλον του Νομού Καστοριάς. Προφανώς θέλουν να μας μετατρέψουν σε “έγκλειστους ” μέσα στην απομονωμένη και ερημωμένη περιοχή μας, όπως θα καταντήσει αν εφαρμοσθούν τα μέτρα τους, ώστε οι διάφοροι “οικολόγοι-περιηγητές” να μας περιεργάζονται στις τουριστικές επισκέψεις τους, όπως βλέπουν σήμερα τα ταλαίπωρα ζωάκια στα κλουβιά του Αρκτούρου, στην διπλανή περιοχή της Φλώρινας για να συντηρείται οικονομικά ο οικολογικός φορέας τους. Θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις για το κομμάτι της θηραματικής πολιτικής ,όπου σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου που αποτελεί περίπου το 40% της έκτασης του Νομού το μόνο που προτείνουν οι ειδικοί είναι “Απαγορεύεται το κυνήγι”. Κανένα μέτρο, καμία πρόταση για διαχείριση και ανάπτυξη του θηραματικού πληθυσμού, καμία αναφορά στα καταφύγια θηραμάτων, κανένα μέτρο ενίσχυσης για αναπαραγωγή ενδημικών θηραμάτων κλπ. Οι συντάκτες της μελέτης, από πληροφορίες πάντα, όπως επί λέξει αναφέρεται στην μελέτη τους, διαπιστώνουν την ύπαρξη σκαλιστικών στην περιοχή (αγριόκοτα) χωρίς να εξηγούν τον λόγο της τωρινής εξαφάνισης.
Διαπιστώνουν με πληροφορίες πάλι την μείωση του αριθμού των αγριοπερίστερων και την αποδίδουν στο κυνήγι.
Όταν βρίσκουν νεκρή αρκούδα σε προχωρημένη σήψη, διαπιστώνουν (πώς?) ότι ευθύνονται οι κυνηγοί “πιστεύετε ότι ήταν πυροβολημένη και απεβίωσε από το τραύμα.” αναφέρουν επι λέξη. Όταν βρέθηκε μια μικρή αρκούδα ζωντανή σε χωριό της περιοχής “το πιθανότερο είναι να σκοτώθηκε η μητέρα” αναφέρει ο συντάκτης. Όμως για να καταλήξεις σε σοβαρά επιστημονικά πορίσματα και προτάσεις για τους πληθυσμούς των θηραμάτων και των αγρίων ζώων, δεν αρκεί μόνο η πίστη και οι ασαφείς πληροφορίες από μυστηριώδεις πληροφοριοδότες, αλλά απαιτείται σοβαρή επιστημονική καταμέτρηση στο πεδίο, συμμετοχή ειδικών ανά περίπτωση καθώς και μελέτη των περιβαλλοντικών συνθηκών της συγκεκριμένης περιοχής. Οπωσδήποτε δε πρέπει να τεθεί συγκεκριμένος στόχος ανάπτυξης και διαχείρισης των θηραμάτων.

Ζητούμε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να επιστρέψει ως απαράδεκτη την πρόταση που υπέβαλλε ο Αρκτούρος, γιατί μας προσβάλει ως κατοίκους της περιοχής ο τρόπος που συντάχθηκε καθώς και το περιεχόμενο της. Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό να συντάσσεται σχέδιο προεδρικού διατάγματος βασισμένο σε στοιχεία και μελέτες, καταφανώς από άλλη περιοχή της Ελλάδος. Να μελετηθεί από την αρχή και με σοβαρότητα και με την συμμετοχή επιστημόνων της περιοχής, η πρόταση του Προεδρικού διατάγματος, αφού λάβει υπόψη της η μελετητική ομάδα όλες τις παραμέτρους και όχι μόνο τις ανάγκες των αρκούδων και των λύκων της περιοχής. Οι απόψεις των τοπικών Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και των φορέων της περιοχής να ληφθούν σοβαρά υπόψη, στον καθορισμό των στόχων και των μέτρων της πρότασης. Να συσταθεί φορέας διαχείρισης της περιοχής με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και των Δήμων του Νομού με την συμμετοχή και εκπροσώπων των κοινωνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Η ομάδα μελέτης θα πρέπει πρώτα να θέσει τους στόχους για την ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με γνώμονα πάντα την ύπαρξη και την δραστηριοποίηση των κατοίκων καθώς και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Θα πρέπει να εισακουσθούν οι αγωνιώδεις κραυγές των κατοίκων της περιοχής και να ληφθούν υπόψη στα προτεινόμενα μέτρα, οι καταστροφές που προξενούν τα άγρια προστατευόμενα είδη, στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των γεωργών και κτηνοτρόφων .

Γιατί εκτός από τα ζώα έχουν δικαίωμα και οι άνθρωποι της περιοχής να ζήσουν και να αναπτυχθούν.

Το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων, όπως συντάχθηκε, υπογράφηκε και υποβλήθηκε στους Δήμους και στο Νομαρχιακό συμβούλιο είναι το παρακάτω και δείχνει με λίγα λόγια την αντίδραση όλων των απασχολούμενων στην ευρύτερη περιοχή, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Αρκτούρου. .

Κύριε Δήμαρχε
Πληροφορηθήκαμε τελευταία ότι μια “περιβαλλοντική” οργάνωση, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ασχοληθεί με τον Νομό μας ,με σκοπό την σωτηρία μας, όσων βέβαια απομείνουμε αν υλοποιηθούν όσα προτείνονται στο σχέδιο της. Συγκεκριμένα με το πρόσχημα της σωτηρίας των αρκούδων της περιοχής προτείνει την δημιουργία μιας ειδικής περιοχής προστασίας η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το 40 % του Νομού Καστοριάς με απαγορεύσεις για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο Τα μέτρα που προτείνονται θα καταστήσουν αδύνατη την εγκατάσταση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο (θέτοντας ελάχιστο εμβαδόν 20 στρέμματα για την ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, ή για τουριστικά καταλύματα κλπ στην εκτός σχεδίου περιοχή),αγνοώντας την υφιστάμενη κατάσταση της μικροιδιοκτησίας για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής,όπου οι περισσότεροι κατέχουν κατακερματισμένα χωραφάκια που πολλές φορές δεν φτάνουν τα 20 στρέμματα σε σύνολο.
Προτείνεται η κήρυξη όλων των δημόσιων εκτάσεων ως αναδασωτέων στο μεγαλύτερο σχεδόν τμήμα της περιοχής, αντιγράφοντας τις απαγορεύσεις της Αθήνας για τα καταπατημένα και καμένα πρώην δάση της Πάρνηθας, χωρίς να εξηγεί την αιτία που προτείνονται τα μέτρα αυτά στη δική μας περιοχή, μην λαμβάνοντας υπόψη ότι η κτηνοτρόφοι της περιοχής μας θα πρέπει να μεταναστεύσουν με τα κοπάδια τους αφού θα απαγορευθεί η βόσκηση σε αναδασωτέες περιοχές. Προτείνεται η απαγόρευση της υλοτομίας,αγνοώντας ότι οι κάτοικοι όλων των χωριών χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση, τα οποία προέρχονται από νόμιμες υλοτομίες κατόπιν εγκρίσεως της δασικής υπηρεσίας. Μήπως γνωρίζουν οι οικολόγοι της Αθήνας με ποιο τρόπο θα προμηθευτούν οι κάτοικοι της περιοχής τα ξύλα του χειμώνα ή νομίζουν ότι υπάρχει μόνο πετρέλαιο για την θέρμανση ,όπως στα ζεστά γραφεία των Αθηνών. Προτείνεται η δημιουργία κάποιου φορέα διαχείρισης ό οποίος προφανώς θα αποτελείται από τους σωτήρες οικολόγους και οποίος θα έχει την αρμοδιότητα για οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή μας χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το πώς θα εκπροσωπούνται οι κάτοικοι της περιοχής και αν θα ασχολείται τελικά για την ανάπτυξη της περιοχής ή θα φροντίζει μόνο για τους λύκους. Δεν προτείνεται κανένα μέτρο για ενίσχυση των δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη της περιοχής. Αν και ήμαστε σε παραμεθόριο και υποβαθμισμένη περιοχή μόνο απαγορεύσεις προτείνουν οι ειδικοί οικολόγοι και κανένα μέτρο για την συγκράτηση ή την επιδότηση του πληθυσμού .Κανένα μέτρο για τις ζημιές και τις καταστροφές στα φυτά και τα ζώα από τους λύκους και τις αρκούδες. Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι αρκούδες και οι λύκοι να περιφέρονται στα άδεια χωριά μας, προς μεγάλη χαρά των οικολόγων που δείχνουν όλη την αγάπη και προστασία τους στα παραπάνω ζώα. Όλες οι προτάσεις αντί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζονται σε “ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ” κάθε είδους, αγνοώντας ότι στην περιοχή αυτή μένουν και άνθρωποι και όχι μόνο τα ζώα που θέλουν να προστατέψουν.

Κύριε Δήμαρχε
Ζητούμε την παρέμβαση σας, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στον τόπο μας, χωρίς να χρειάζεται να ζητούμε την άδεια από κάποιους “ευαίσθητους ” και μισθοδοτούμενους οικολόγους που αποφάσισαν να σώσουν την περιοχή μας. Επιτέλους μπορούμε και μόνοι μας να σώσουμε το περιβάλλον της περιοχής μας. Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα για τους μαθητευόμενους ειδικούς, ώστε να μας βλέπουν στο μέλλον οι επισκέπτες τους, στα ερημωμένα χωριά μας πληρώνοντας και το σχετικό εισιτήριο στον φορέα τους. Οι ειδικοί του Αρκτούρου, ας ασχοληθούν με τα κλουβιά, τις αρκούδες ,και τους λύκους που διατηρούν ώστε να επιζήσουν. Ζητούμε την παρέμβαση σας, ώστε να μην εγκριθεί το καταστροφικό για την περιοχή πρόγραμμα του Αρκτούρου και να αποσυρθούν οι προτάσεις τους. Αν θέλουν κάποιοι πραγματικά να ασχοληθούν με την περιοχή και το περιβάλλον της μπορούν να εγκατασταθούν εδώ μαζί μας, ώστε να μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τι εννοούμε.. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την λογική των οικολόγων που έρχονται από τα γραφεία της Αθήνας για να επιβάλλουν μέτρα και απαγορεύσεις στον τοπικό πληθυσμό, υποτίθεται για προστασία των λύκων και των αρκούδων της περιοχής και ζητούμε επιτέλους να ασχοληθούν πρώτα με τους ανθρώπους που ζουν στον ίδιο χώρο. Αν δεν μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν μέτρα που θα αναπτύξουν την περιοχή και συγχρόνως θα προστατέψουν το περιβάλλον, ας μας αφήσουν τουλάχιστον να αποφασίζουμε εμείς για το πώς θα ζήσουμε στον τόπο μας. Ζητούμε να απορριφθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή Γράμμου-ΒΔ Βοίου και τα μέτρα που προτείνει, και να επανασχεδιασθεί ολόκληρη η πρόταση από την αρχή, με νέα δεδομένα και άλλους στόχους και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περιοχή αυτή ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ο κυνηγετικός σύλλογος ήρθε σε συνεννόηση με την ΣΤ Ομοσπονδία η οποία με επικεφαλής επιστημονική ομάδα υπο τον Δρ Δασολόγο-Θηραματολόγο Περικλή Μπίρτσα.ετοίμασε μια εισήγηση για το Νομαρχιακό Συμβούλιο με παρατηρήσεις για την μελέτη του Αρκτούρου.
Συγχρόνως στις 19 Σεπτεμβρίου ,που έγινε αναλυτική παρουσίαση της μελέτης από τον υπεύθυνο του Αρκτούρου, παρευρέθηκε ο κος Μπίρτσας με δύο ακόμη στελέχη της Ομοσπονδίας, προς μεγάλη έκπληξη των “οικολόγων” Οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας ήταν καταλυτικές και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.
Περιττό να σας αναφέρω ότι οι “οικολόγοι” έφαγαν το κράξιμο της ζωής τους, από επισήμους και μη. Όλα τα μέλη του Ν.Σ. και όλοι οι πολίτες που παρακολουθούσαν τους αποδοκίμασαν και ζήτησαν την απόρριψη των προτάσεων τους Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στα χωριά της περιοχής από πριν, όσο και με την παρουσίαση όλων των γεγονότων από τα τοπικά μέσα, είναι φοβερά αρνητικό έως επιθετικό για τον Αρκτούρο και τις μεθοδεύσεις του.
Οι παρεμβάσεις μας, ως κυνηγοί, με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο, έφεραν τα αποτελέσματα που έπρεπε. Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψη σας ότι παρόμοιες προσπάθειες θα γίνουν και σε άλλες περιοχές από τους ίδιους ή άλλους “προστάτες” γιατί το χρήμα είναι αρκετό και η μεθόδευση των γνωστών “οικολογούντων” είναι πάντα η ίδια.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρόλες τις αντιδράσεις προχωρήσει στην θέσπιση νόμου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να αντιδράσουμε οργανωμένα, προσφεύγοντας στο συμβούλιο επικρατείας για ακύρωση του νόμου, όπως κάνουν τόσα χρόνια οι οικολόγοι, αφού δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική συμμετοχή και αποδοχή των κατοίκων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις και δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την θέσπιση των απαγορεύσεων που προτείνει.

Θα σας ενημερώσω προσεχώς για την πορεία της υπόθεσης και θα σας ζητήσω αν χρειασθεί να παρέμβουμε μαζικά όπου χρειασθεί. Να επισημάνω εδώ εκτός από την προσπάθεια του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Καστοριάς την επιτυχημένη αντίδραση και παρουσία της ΣΤ Ομοσπονδίας για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια από όλους μας. Όταν αντιδρούμε οργανωμένα και συστηματικά, μπορούμε να προλάβουμε και να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα στον χώρο του κυνηγιού και όχι μόνο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων