Σκυλιά στην Πέρδικα

0

Πόιντερ
Ότι καλύτερο υπάρχει στο κυνήγι της πέρδικας είναι ένα εκπαιδευμένο πόιντερ. Μεγάλη έρευνα τρομερή μύτη, ακούραστο, υπάκουο, σταθερή μακρινή φέρμα, άψογο στυλ, κίνηση αέρινη άριστος χαρακτήρας και ψυχάρα στο βουνό. Διαφωνώ κάθετα ότι δεν μπαίνει στο πυκνό. Πόιντερ που θα αντιληφθεί θήραμα στο πυκνό θα το διαπεράσει κυριολεκτικά και ας σκιστεί και ας τραυματιστεί. Το μεγαλύτερο κυνηγετικό πάθος και μανία ίσως την έχει το πόιντερ. Είναι η Φεράρι η φόρμουλα 1 στα σκυλιά και η Φεράρι φίλοι κυνηγοί θέλει για οδηγό Σουμάχερ αλλιώς είσαι χαμένος από χέρι. Τώρα όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
– Αλλά και ότι χειρότερο υπάρχει από όλες τις ράτσες σκύλων είναι το ανυπάκουο ανεκπαίδευτο πόιντερ. Πραγματική καταστροφή.. Είναι με την πέρδικα και όχι με τον κυνηγό.

Σέτερ
Αγγλικό και όχι Λάβερακ όπως πολλοί το λένε. Ισχύουν σχεδόν τα ίδια με το πόιντερ ίσως αντέχει λιγότερο στη ζέστη έχει όμως καλή παρακολούθηση του θηράματος και καλύτερο έμφυτο απόρτ. Το Ιρλανδικό είναι πιο ορμητικό θέλει λίγο πιο αυστηρή εκπαίδευση. Σίγουρα όμως θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Έχω δει δύο σέτερ και μάλιστα Ιρλανδικά να κάνουν κόντρα φέρμα. Το Γκόρντον δεν αποδίδει πολύ με ζεστό καιρό είναι πιο αργό αλλά πιο μεθοδικό από τα άλλα. Αξεπέραστο στην προσέγγιση και παρακολούθηση του θηράματος ιδικά της Μπεκάτσας. Τα σέτερ μπορούν να κυνηγήσουν με επιτυχία όλα τα θηράματα σε όλα τα εδάφη και φυσικά μαζί με το πόιντερ αποτελούν τα κατ΄ εξοχήν περδικόσκυλα.

Επανιέλ
Ακούραστος εργάτης, διαβολεμένο τρυπώνει παντού, μεθοδικό ψάξιμο, έμφυτη υπεροχή στο πυκνό πιο κοντινές φέρμες πιο μικρή ακτίνα έρευνας από το σέτερ και πόιντερ πολύ καλό απόρτ.
Μεγάλο προσόν το μικρό μέγεθος ο καλός χαρακτήρας καθαρό, εύκολο στις μεταφορές ταιριάζει πολύ στον κυνηγό που μένει σε μεγάλη πόλη. Αποδίδει πολύ καλά και στην πέρδικα δεν είναι όμως Πόιντερ ούτε Σέτερ και δεν θα μου άρεσε προσωπικά αν ήταν.

Κούρτσχααρ
Τι να πει κανείς γι΄αυτό το σκυλί. Το μουλάρι της κοινολογίας κάνει τα πάντα. Πυκνό, δάσος, πουρνάρι, βάλτο, βουνό, κυνηγάει όλα τα θηράματα και το λαγό. Έχει έμφυτο η ράτσα πολύ καλό απόρτ. Αντέχει στη ζέστη. Μεγαλόσωμο δυνατό σκυλί. Λίγο προσοχή θέλει στο σφίξιμο του θηράματος, γαβγίζει αρκετά και δεν είναι εύκολη η συνύπαρξη καμιά φορά με άλλα σκυλιά ιδικά τα αρσενικά. Στην πέρδικα είναι πάρα πολύ καλός μεθοδικός με αποθέματα δυνάμεων. Τον βοηθάει και το κοντό τρίχωμα. Κάνει οικονομία δυνάμεων. Το κούρτσχάαρ με το ήρεμο ψάξιμο και μέτρια μπορεί να κυνηγάει την πέρδικα όλη μέρα.

Ντράχτχααρ
Μεγαλόσωμο σκύλος φέρμας κυνηγάει τα πάντα είναι φτιαγμένος να κυνηγάει στην πατρίδα του τη Γερμανία Ζαρκάδι, Ελάφι, Αγριογούρουνο, Λαγό γενικά εκτός από τα πουλιά και όλα τα τριχωτά. Για το λόγο αυτό παρουσιάζει η ράτσα ζώα με σκληρό δόντι. Προσοχή από κουτάβι σε πρόβατα, γίδια κοκόρια, γαϊδούρια. Είχα μία Ντράχτχααρ και κυνηγούσα το 1986. Την έβαλα κουτάβα 6 μηνών για 5 βράδια σε τακτά χρονικά διαστήματα σε στάνη με πρόβατα. Το ίδιο έγινε και με τις κότες αλλά σε ηλικία 3 μηνών. Δεν ξαναπείραξε ποτέ κότες έβλεπε τα πρόβατα και κοίταγε αλλού. Αυτή η σκύλα υπήρξε το πιο αποδοτικό σκυλί πού είχα ποτέ στη μπεκάτσα. Την πέρδικα μπορούσε να την ιχνηλατήσει 500 μέτρα και φερμάριζε κανονικά όταν πλησίαζε. Καλά για απόρτ δεν συζητάμε τέλειο. Είναι σκληρό πραγματικό κυνηγόσκυλο για πραγματικό κυνηγό στο κυνήγι το παρομοιάζω με οδοστρωτήρα. Είναι και πολύ καλός φύλακας όπως και το κούρτσχααρ.

Βισλα
Ένα πανέμορφο σκυλί φέρμας το ουγγρικό μπράκ φτιαγμένο για ανοιχτά τερέν με άριστο απόρτ (και από το νερό) αποδίδει στο δάσος στο κυνήγι της μπεκάτσας αλλά και στο ορτύκι και στην πέρδικα δεδομένου ότι αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν το προτιμούν οι κυνηγοί. Έχει άριστο χαρακτήρα. Δεν γαβγίζει δεν δαγκώνει δεν απομακρύνεται από τον κυνηγό είναι μέτριας έρευνας ελέγχεται εύκολα, δεν σφίγγει τα θηράματα και λόγω του κοντού τριχώματος δεν χρειάζεται καθαρισμό. Ένα σκυλί με μαλακό χαρακτήρα για όλες τις δουλειές. ¨Έχω ακούσει από κυνηγούς (γιατί δεν είχα ποτέ δικό μου Βίσλα αλλά έχω κυνηγήσει με φίλους) ότι πολλά κουτάβια δεν “βγαίνουν” ίσως από έλλειψη επαρκούς κυνηγετικού ενστίκτου και φέρμας. Θέλει προσοχή στην επιλογή του κουταβιού να είναι από αποδεδειγμένα κυνηγετική οικογένεια. Πάντως όσοι έχουν κυνηγήσει με Βίσλα δεν το αλλάζουν.

Κόκερ, Σπρίγκελ, Λαμπραντόρ
Ουσιαστικά τα σκυλιά αυτά είναι ιχνηλάτες. Είναι πολύ χρήσιμοι βοηθοί του κυνηγού στο βουνό στο δάσος αλλά κυρίως στα καρτέρια. Η κύρια δουλειά τους είναι ο εντοπισμός και το απόρτ του πληγωμένου η σκοτωμένου θηράματος. Στο κυνήγι θα πρέπει να μην απομακρύνονται πάνω από 20 μέτρα γιατί δεν φερμάρουν . Είναι δύσκολο έως μαζοχιστικό να κυνηγήσεις πέρδικα με αυτά τα σκυλιά γιατί θα πρέπει να περπατήσεις όλο το βουνό επειδή ακριβώς δεν ανοίγονται από τη φύση τους και μόνο. Επίσης είναι απαγορευτικό να κυνηγήσουν αυτά τα σκυλιά μαζί με φερμόσκυλα. Μπεκάτσα ορτύκι και φασιανό μπορεί ένα εκπαιδευμένο κόκερ, σπρίγκελ η λαμπραντόρ να κυνηγήσει με αρκετά καλά αποτελέσματα. Μην περιμένετε όμως να έχετε τα ίδια αποτελέσματα όπως με ένα φερμόσκυλο. Κυνηγώντας με ένα κόκερ απολαμβάνεις και θηρεύεις ότι βρεθεί και ότι πεταχτεί μπροστά σου. Τσίχλες φάσες, μπεκάτσες, μπεκατσίνια, υδρόβια, παπιά, λαγό, όταν δε έρθει η ώρα του απόρτ θα σου φέρουν το θήραμα ας έχει πέσει και στο πηγάδι. Ο κυνηγός της πόλης που κυνηγάει περιστασιακά όλα τα θηράματα θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο σκύλο οπωσδήποτε.

Εληνικός Ιχνηλάτης
Θα με συγχωρήσετε που βάζω και αυτό το σκυλί στο κυνήγι της πέρδικας αλλά στα χωριά κυνηγάνε τα πάντα και την πέρδικα με τον Ελληνικό ιχνηλάτη. Δεν υπάρχει βέβαια απόρτ και φέρμα αλλά έχω δει τους κυνηγούς να κάθονται στη ρίζα του βουνού και να τουφεκάνε τα πουλιά που κατεβαίνουνε με χίλια από το βουνό. Tα σκυλιά ανοίγονται υπερβολικά, χάνονται. Κυνηγάνε όλη την μέρα. Ξεκολλάνε ακόμα και την τελευταία πέρδικα από το βουνό. Πολλές φορές ο κυνηγός που κυνηγάει μ΄ αυτόν τον τρόπο είναι διπλά τυχερός και γιατί τα πουλιά πιάνουνε δίπλα του αλλά και γιατί δεν περπατάει δεν κουράζεται πολύ. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση δεν συγκρίνεται ούτε και αρέσει πιστεύω αυτός ο τρόπος κυνηγίου στον αθλητή μερακλή κυνηγό πού όταν φερμάρει το πόιντερ μπροστά του ανατριχιάζει. Είναι όμως και αυτό ένας τρόπος κυνηγίου.

ΤΙ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Τελικά αν ξεφύγουμε λίγο από τα στενά όρια, στάνταρ και πρέπει, που μερικοί έχουν βάλει όχι άδικα βέβαια και αν ο βασικός σκοπός μας είναι να βγούμε στο βουνό να απολαύσουμε το γλυκοχάραμα βλέπουμε ότι με όλες σχεδόν τις ράτσες σκύλων μπορούμε να κάνουμε το κέφι μας και στο κυνήγι της πέρδικας. Να αποδεχτούμε ότι ο σκύλος δεν είναι κομπιούτερ αλλά ο πιο πιστός σύντροφός μας. Αλλά υπάρχει εδώ μία ένσταση. Όταν έρθει η στιγμή να πάρουμε ένα κουτάβι η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με κάποια κριτήρια για να μην κάνουμε ζώα δυστυχισμένα η σκυλιά που προσπαθούμε να αλλάξουμε τα ιδιαίτερα κυνηγετικά χαρακτηριστικά της ράτσας. Με λίγα λόγια αυτό που κουβαλάνε στα γονίδιά τους και πού έχουνε γι΄ αυτό δουλέψει και σταντάρει χιλιάδες γνώστες κυνοτρόφοι και δεκάδες χρόνια πριν.
Τι θήραμα κυνηγάω κυρίως και πόσα κυνήγια στο συγκεκριμένο θήραμα. Σε τι τερέν κυνηγάω κυρίως. Δάσος βουνό, κάμπο, έλατο, βάλτο; Μου αρέσει να κυνηγάω με τον σκύλο κοντά μου η να με σκύλο ανοιχτής έρευνας. Πιο σκυλί είναι πιο αποδοτικό και μου ταιριάζει; Μένω σε πολυκατοικία; Κάνω ταξίδια μακρινά για κυνήγι; Έχω χώρο; Όμως λειτουργούμε πολλές φορές συναισθηματικά η επειδή γέννησε η σκύλα του φίλου μας ας πάρουμε ένα κουτάβι. Προσωπικά είμαι μπεκατσοκυνηγός άρρωστος. Έχω καταλήξει στις ηπειρωτικές ράτσες μεσαίας έρευνας αλλά κάπου μέσα μου περιμένει ένα Ιρλανδικό Σέτερ. Είναι το σκυλί που κυνήγησα στα πρώτα μου κυνηγετικά βήματα και έχει βάλει στάμπα στην ψυχή μου. Είναι όμως σκυλί πού με λίγο “μάζεμα” στη μπεκάτσα δεν παίζεται. (Αν καταλάβατε μου αρέσουν τα σκυλιά που τα βλέπω στο κυνήγι και αντιπαθώ τα μπίπερ). Κάποια στιγμή θα αποχτήσω ένα Ιρλανδέ από καλή κυνηγετική οικογένεια.

Και μία συμβουλή αν μου επιτρέπετε. Όταν πρόκειται να αγοράσετε σκύλο μη συμβουλευτείτε μόνο.
• Φανατικό υποστηρικτή μίας ράτσας.
• Κυνηγό που δεν έχει σκυλιά.
• Κυνηγό που έχει κυνηγήσει μόνο με μία ράτσα σκύλων.
• Κυνηγό που κυνηγάει μόνο ένα θήραμα.
• Έμπορα με μαγαζί που δεν είναι κυνηγός.
• Κυνηγό που απορρίπτει σκυλιά που δεν έχουν χαρτιά.
• Εγωιστή κυνηγό απόλυτο και πολύξερο.

Μπάμπης Γκαβάς
Φθινόπωρο 2002

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων