Καταγγέλουν τη δασική πολιτική οι δασολόγοι

0

1723-elatodasos.jpg

Οι Δασολόγοι καταγγέλλουν την δασική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας

Δεν επιτρέπεται ο ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας των δασών, με την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε όλοι στο φυσικό – δασικό περιβάλλον, να είναι ο φτωχός και μακρινός συγγενής των επιδοτήσεων του γεωργικού τομέα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια της συνδικαλιστικής της λειτουργίας έχει θέσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ηγεσία το θέμα του επαναπροσδιορισμού των στόχων της δασικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΔΔΥ τονίζει τα εξής:
«Είμαστε υποχρεωμένοι δυστυχώς για μια ακόμη φορά να επανέλθουμε και να καταγγείλουμε την εφαρμοζόμενη καταστροφική πολιτική για τα δάση.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση για πολλά χρόνια εφάρμοσε αντιδασική πολιτική αποδυναμώνοντας και περιθωριοποιώντας τον τομέα των δασών. Η σημερινή Κυβέρνηση, δυστυχώς βαδίζει στα ίδια ίχνη και εφαρμόζει αυτά που ή ίδια κατήγγειλε ως αντιπολίτευση.
Η ανάγκη για αναθεώρηση της ασκούμενης δασικής πολιτικής έχει προκύψει τα πλαίσια της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής όπου συζητήθηκαν θέματα του δασικού τομέα και έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 1998 για τη δασική ευρωπαϊκή στρατηγική στην οποία αναγνωρίστηκε, ως κύριος στόχος μιας σύγχρονης δασικής πολιτικής η μεγιστοποίηση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και η διεύρυνση της έννοιας της «αειφορικής διαχείρισης», ώστε α περιλάβει και άλλες, πέραν της ξυλοπαραγωγής προσφορές και λειτουργίες του δάσους.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τόσο στον τομέα παραγωγής υλικών και περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και στους τομείς της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, της αντιδιαβρωτικής προστασίας, της ανάπτυξης της ιδιωτικής δασοπονίας, της προστασίας της δασικής περιουσίας του δημοσίου, των χρήσεων γης στο δασικό χώρο, των αναδασώσεων, της δασικής έρευνας, των εφαρμογών και της εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω, προϋποθέσεις παραμένουν δυστυχώς και με την παρούσα Κυβέρνηση ανέφικτες. Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (δελτίου τύπου 19/3/2004 για την παγκόσμια ημέρα της δασοπονίας) και τα μέτρα που προτάχθηκαν ως προτεραιότητες της «νέας διακυβέρνησης» αποτελούν και σήμερα κενό γράμμα.
Από την εποχή του πολυσυζητημένου πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τα δάση και την επιζητούμενη αυτόνομη χρηματοδότηση του Τομέα, με ορισμένο ποσοστό επί του προϋπολογισμού του κράτους το οποίο θα διατίθετο για την ανάπτυξη, την προστασία και την αειφορική διαχείριση των δασών, βρεθήκαμε στην σημερινή κατάσταση που όχι μόνο δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής αλλά ο δασικός τομέας, κατακερματίζεται σε ότι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων, περιθωριοποιείται ως προς την πρόβλεψη χρηματοδότησής του από τα επιχειρησιακά προγράμματα σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, αποδυναμώνεται λόγω της σημαντικής μείωσης του υπηρετούντος υλωρικού προσωπικού και γίνεται βορρά στα μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που εποφθαλμιούν οφέλη από τα δασικά οικοσυστήματα.
Η έλλειψη στόχων δασικής πολιτικής από την Κυβέρνηση και η διοικητική και η χρηματοδοτική ένδεια που τη συνοδεύουν, έχουν οδηγήσει τον τομέα μας στα έσχατα όρια του και το δασικό περιβάλλον στην πλήρη εγκατάλειψη.
Καταγγέλλουμε την πρακτική που ακολουθείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος παρά το ότι γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του Τομέα:

* Αποδυνάμωσε σκόπιμα τη δημόσια δασική διοίκηση, υποκαθιστώντας με τους συμβούλους του γραφείου του τη λειτουργία και το ρόλο της και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της εγκυκλίου για το νόμο 3208/2003.
* Δεν εφαρμόζει εδώ και πολλούς μήνες τη διάταξη του άρθρου 8 του Ν.3208/2003 για τη χρηματοδότηση δασικών έργων και δραστηριοτήτων από το Φορέα Δασών του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στη δασική ανάπτυξη.
* Υπαναχώρησε σε «συντεχνιακές πιέσεις κ.λ.π.» και προώθησε, παρά τη δέσμευσή του για το αντίθετο, σε νομοθετική ρύθμιση για τη διάθεση των εσόδων από τα δάση σε διάφορους σκοπούς του γεωργικού τομέα.
* Δεν παρεμβαίνει πολιτικά στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εκτέλεση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων τρέχοντος έτους και κυρίως την εκτέλεση του ορίου πληρωμών της ΣΑΕ 084 που αφορά τη χρηματοδότηση μικρών δασικών έργων από εθνικούς πόρους (αναδασώσεις – φυτώρια, συντήρηση δασικού δικτύου κλπ). Αποτέλεσμα αυτής της παθητικής στάσης είναι να μην καταβάλλονται οι δαπάνες εκτέλεσης των μικρών δασοτεχνικών έργων που εκτελέστηκαν φέτος και να μεταφέρεται η υποχρέωση αυτή για το επόμενο οικονομικό έτος. Αυτή η προοπτική, με δεδομένη τη μείωση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων, θα προκαλέσει ουσιαστικά τη ματαίωση των μικρών έργων του δασικού τομέα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.
* Δεν υποστήριξε αιτήματα του τομέα για ενίσχυση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού Εξόδων, που παραμένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα και είναι ανεπαρκείς για τον προγραμματισμό σημαντικών μέτρων για τη δασοπροστασία.
* Δεν έδωσε μέχρι σήμερα το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης για τα δασικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο 4ο Κ.Π.Σ, το βαθμό αποκέντρωσης τους σε Περιφερειακό Επίπεδο (Π.Ε.Π) και το ποσοστό των δασικών έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα προς όλες τις κατευθύνσεις, την ανάγκη να οριστεί από την Κυβέρνηση πολιτικά υπεύθυνος για τα δάση, ο οποίος να ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά με τα προβλήματα του Τομέα.
Ζητάμε την προώθηση αναπτυξιακών δασικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Κ.Π.Σ και την πρόβλεψη σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, για επαρκή χρηματοδότηση των δασικών έργων και δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη, την προστασία και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Τα αναπτυξιακά προγράμματα που έχει ανάγκη η δασοπονία απορρέουν από τις κατευθύνσεις και στόχους που εκτέθηκαν παραπάνω, οι οποίοι συνδέονται άμεσα και με την πανευρωπαική στρατηγική για την ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου και την εξασφάλιση της δυνατότητας εναλλακτικής απασχόλησης των κατοίκων της ορεινής και ημιορεινής χώρας.
Δεν επιτρέπεται ο ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας των δασών, με την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε όλοι στο φυσικό – δασικό περιβάλλον, να είναι ο φτωχός και μακρινός συγγενής των επιδοτήσεων του γεωργικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να στηρίξει έμπρακτα τα δασικά προγράμματα και τους στόχους δασικής πολιτικής που προαναφέραμε».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων