Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης αποδημητικών πουλιών στην Ελλάδα.

0

1736-k7.jpg
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755
http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

ΑΘΗΝΑ 23-12-2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών στην Ελλάδα.

Με την έλευση του νέου έτους και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου αρχίζουν οι παρατηρήσεις του προγράμματος για τη μετανάστευση των πτηνών, που υλοποιεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη δίνοντας μια τεράστια ώθηση στη μελέτη της φύσης, υλοποιούμενο από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και χρηματοδοτούμενο εξολοκλήρου από τους ίδιους τους κυνηγούς.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό την επιστημονική στέγη των πλέον εξειδικευμένων ιδρυμάτων, ευρωπαϊκών και ελληνικών, το οποίο θα δώσει απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη μετανάστευση των πτηνών στη χώρα.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών υγροβιότοπων, οι περισσότεροι που μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί ταυτόχρονα, θα παρακολουθείται από ένα εξίσου μεγάλο αριθμό ειδικών επιστημόνων, κατάλληλα εκπαιδευμένων σε συχνότητα που αγγίζει το απόλυτο, για τέτοιου είδους μελέτες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ένα από τα δύο επιστημονικά ιδρύματα που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, το OMPO, δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική παρακολουθώντας τα μεταναστευτικά πουλιά, έχοντας αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο που εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια σε 70 κράτη, τροφοδοτώντας με στοιχεία όλες τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οργανώσεις. Από το δίκτυο αυτό απουσίαζε δυστυχώς μέχρι τώρα η Ελλάδα, παρά τον τεράστιο ορνιθολογικό πλούτο που διαθέτει και παρότι αποτελεί μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία τον ένα από τους τρεις κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους ολόκληρης της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα στους μέχρι τώρα αυτοαποκαλούμενους «προστάτες» και «διαχειριστές» της φύσης και των πτηνών να λειτουργούν με στοιχεία που εξυπηρετούσαν στην πραγματικότητα ίδιους σκοπούς και στόχους.

Είναι προφανής λοιπόν η σημασία που έχει για όλη την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αναμενόμενο το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τα ξένα ιδρύματα για τη συμμετοχή τους.

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η τελευταία ενημερωτική συνάντηση των παρατηρητών στους ταμιευτήρες της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Εξοπλισμένοι με το απαραίτητο υλικό ακριβείας παρατήρησης, 38 επιστήμονες, γνώστες του αντικειμένου, πτυχιούχοι και διδάκτορες των σχολών που έχουν σαν αντικείμενο την άγρια πανίδα καθόρισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες και αντάλλαξαν απόψεις σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις στο πεδίο, ώστε να είναι όλα έτοιμα και διευκρινισμένα για την 7η Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης των παρατηρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Από την ημέρα αυτή και έπειτα ο μεγαλύτερος αριθμός έως τώρα ειδικά εκπαιδευμένων παρατηρητών θα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε κάθε μεγάλο ή μικρότερο, σημαντικό για τα πουλιά βιότοπο, σε όλη την Ελλάδα, παρατηρώντας και καταγράφοντας πληθώρα στοιχείων ώστε να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη και καθορισμένη σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ, βιβλιοθήκη πληροφοριών που θα βοηθήσουν τις ειδικές ομάδες επεξεργασίας στη συνέχεια, να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το πότε μεταναστεύουν προς και από τη χώρα μας τα θηρεύσιμα πτηνά.

Το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί καλύπτει όλους τους άξονες μετανάστευσης, όλες τις περιοχές της χώρας, όλα τα θηρεύσιμα και σπάνια μεταναστευτικά είδη και επεκτείνεται σε δέκα μήνες συστηματικών καταγραφών και μετρήσεων, εμπλουτισμένο με στοιχεία μετεωρολογικά, κατάστασης και βλάστησης των υγροτόπων, έντασης όχλησης ή όχι της περιοχής και ένα μεγάλο πλήθος λοιπών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού κόστους 600.000 €, εκτός από την παρακολούθηση των υδροβίων πτηνών περιλαμβάνει αντίστοιχο πλήρως οργανωμένο, από τα εξειδικευμένα ιδρύματα, σύστημα προσδιορισμού της μετανάστευσης και των υπόλοιπων μεταναστευτικών ειδών, όπως των τσιχλών, της φάσσας και της μπεκάτσας. Για την παρακολούθηση αυτών των ειδών έχει στηθεί το δίκτυο με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, όπως είναι οι βιοακουστικοί σταθμοί καταγραφής των φωνών των πουλιών και οργανώνονται οι ομάδες που θα οργώνουν στην κυριολεξία τα βουνά και τους βιοτόπους των ειδών αυτών για να εντοπίζεται και να καταγράφεται η παρουσία αυτών των πουλιών.

Συμπερασματικά, προκύπτει με σαφήνεια, ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει και γίνονται πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο υστερούν κατά πολύ σε πληρότητα και αρτιότητα δικτύου πληροφόρησης, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία βαθμίδα από πλευράς αξιοπιστίας των στοιχείων αυτών. Το πρόγραμμα που ξεκινά, όχι μόνο υπερκαλύπτει αυτό το κενό αλλά φιλοδοξεί να ενταχθεί στην κατηγορία των μεγαλύτερων και πληρέστερων σχετικών προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

k1.JPG

k2.JPG

k4.JPG

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων