Τα νεότερα του ιού. Το πρώτο εμβόλιο

0

Εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

Το πρώτο “ζωντανό” εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών και της νόσου Νιουκάσλ κατασκεύασαν Κινέζοι επιστήμονες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το εμβόλιο αυτό, που παρασκευάστηκε από το Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χάρμπιν, μπορεί να χορηγηθεί με ένεση, από το στόμα, από τη μύτη, ή σε μορφή σπρέι, ανέφερε ο επικεφαλής των κινεζικών κτηνιατρικών υπηρεσιών Ζια Γιουλίνκ, στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Κινέζος επιστήμονας εξήγησε ότι το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποντίκια και σε άλλα θηλαστικά απέναντι στη γρίπη των πτηνών και πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην παρασκευή ενός εμβολίου που θα προστατεύει και τον άνθρωπο από τη νόσο αυτή. Η μαζική παραγωγή του νέου εμβολίου εγκρίθηκε στην Κίνα στις 23 Δεκεμβρίου και οι φαρμακοβιομηχανίες σκοπεύουν να διαθέσουν περίπου 1 δισ. δόσεις του εμβολίου αυτού έως το τέλος του μήνα. Την περασμένη εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο.

Νέα εστία του ιού στην Τουρκία

Μια νέα εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Τουρκία στην αγροτική περιοχή Ιγκντίρ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας θανατώθηκαν περίπου 400 πουλερικά. Το στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε στα νεκρά πουλερικά είναι ο Η5, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, δείγματα εστάλησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερες εξετάσεις. “Έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα σε στενή συνεργασία με τις κεντρικές και τοπικές Αρχές. Επίσης έχει επιβληθεί καραντίνα στις περιοχές που εμφάνισαν κρούσματα ώστε δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

8χρονος το νέο θύμα του H5N1

Ένα 8χρονο παιδί από την Ινδονησία πέθανε από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, όπως διαπιστώνεται από τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εγχώρια εργαστήρια, τόνισε σήμερα επίσημη πηγή του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με υπεύθυνο του ειδικού γραφείου για την εξάλειψη της νόσου, παραμένει ακόμη άγνωστο εάν η νόσος μεταδόθηκε στο παιδάκι από άρρωστα κοτόπουλα. Ο μικρός υπέκυψε την περασμένη εβδομάδα στη Τζακάρτα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον θάνατο του παιδιού θα πρέπει να επιβεβαιωθούν κι από το ειδικευμένο εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο πρόσκειται στο δίκτυο ελέγχων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών, όλοι τους έχουν επιβεβαιωθεί κι από το εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλοι πέντε ασθενείς έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.

Eστίες του Η5 στη Ρουμανία

Τις 18 έφτασαν οι εστίες του ιού γρίπης των πουλερικών στη Ρουμανία, καθώς επιβεβαιώθηκε η παρουσία της νόσου σε πουλερικά στο Μαρσιλιένι, χωριό της Γιάλομιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας. “Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έγιναν ήταν θετικά και αρχίσαμε τη σφαγή των πουλερικών”, τόνισε ο Γκάμπριελ Πρεντόι, υπεύθυνος των κτηνιατρικών αρχών της χώρας.
Όπως πρόσθεσε υπάρχουν υποψίες για παρουσία της γρίπης των πτηνών και στο χωριό Τσιτσινέτου, στη Βραΐλα. Την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των υποψιών θα φέρουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που αναμένονται την Κυριακή. Στο μεταξύ, καθώς η νόσος “πλησιάζει” στο Βουκουρέστι, οι Αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας γύρω από την πρωτεύουσα, με την τοποθέτηση κυρίως σημείων ελέγχου και απολύμανσης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων