Διήμερο Συνέδριο. Κυνήγι και Οικολογική διαχείριση της Μάνης

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο διήμερο Οικο-αναπτυξιακό Συνέδριο της Μάνης από 28-29 Σεπτεμβρίου 2002, στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου του νομού Λακωνίας. Με σύμβολο την πολιτιστική και θηρευτική κληρονομιά της Μάνης, οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με παρουσιάσεις επιστημονικών στοιχείων για το Ορτύκι που αποτελεί θηρευτικό σύμβολο της Μάνης και ιστορικών στοιχείων με παραδόσεις έθιμα, δραστηριότητες και μνήμες από το παρελθόν.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Νομάρχης Λακωνίας κος Αποστολάκος, ο Δήμαρχος Γυθείου κος Ανδρεάκος, ο Δ/ντης Δασών του νομού Λακωνίας κ.κ. Παπαϊωάννου, ο Δ/ντης Δασών του νομού Μεσσηνίας κος Μπαζίγος, ο Δασάρχης Γυθείου κος Λαδικός, ο Δασάρχης Καλαμάτας κος Γεωργιλάς, εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Πελοποννήσου καθώς και οι κυνηγοί της περιοχής. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, του Κυνηγετικού Συλλόγου Γυθείου και του Οργανισμού Ανάπτυξης του νομού Λακωνίας.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Γεωργίας κος Δρυς Γεώργιος, ο Υφυπουργός Γεωργίας κος Χατζημιχάλης Φώτης, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κος Παπαδόδημας Νικόλαος και οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σκανδαλάκης Παναγιώτης και Δαβάκης Αθανάσιος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου συντόνισε ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος Κων/νος, ο οποίος χαιρετίζοντας τους συνέδρους αναφέρθηκε στην συμβατή και διεθνώς αναγνωρισμένη χρήση του κυνηγίου και τον διαχειριστικό του ρόλο στο Φυσικό Περιβάλλον. Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι “το κυνήγι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη χώρα ασκείται με τους αυστηρότερους νόμους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η λειτουργία του στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, τα οποία συλλέγονται από τις κυνηγετικές Οργανώσεις με την βοήθεια αναγνωρισμένων επιστημόνων-συνεργατών. Επομένως αποτελεί μια απολύτως συμβατή με το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητα και κάλεσε τις δήθεν οικολογικά ευαίσθητες οργανώσεις να εγκαταλείψουν τις στείρες αντιλήψεις για το κυνήγι, να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητά του και να συστρατευθούν με τις κυνηγετικές οργανώσεις στην κοινή προσπάθεια περιορισμού των πραγματικών αιτιών υποβάθμισης του περιβάλλοντος”.

Τα βασικά θέματα του Συνεδρίου περιελάμβαναν:
1) Παρουσίαση των φυσικών οικοσυστημάτων της Μάνης (φυτοκοινωνικά και θηραματοπονικά είδη) καθώς και την εξέλιξη αυτών στο πέρασμα του χρόνου.
2) Ιστορική εξέλιξη του κυνηγίου από τους παλαιολιθικούς χρόνους έως σήμερα, τους τρόπους άσκησης θήρας, τα μέσα άσκησης θήρας, τη διαφοροποίηση στο πέρασμα των αιώνων, τα ήθη και τα έθιμα και την σύγχρονη εξέλιξη αυτών στις μέρες μας.
3) Επίδραση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην άγρια πανίδα, τρόποι ορθολογικής εκμετάλλευσης της υπαίθρου προς όφελος της θηραματοπανίδας και της κτηνοτροφίας και προτάσεις μέτρων συνετής χρήσης της γεωργικής γης και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με στόχο την βελτίωση του θηραματικού κεφαλαίου της χώρας.
4) Καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση της θηραματικής αφθονίας και κάρπωσης του ορτυκιού στην περιοχή της Μάνης όπως καταγράφεται στην ηλεκτρονική τράπεζα της Κ.Σ.Ε. μέσα από τα στοιχεία πεδίου (πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ) καθώς η Μάνη αποτελεί τον βασικότερο μεταναστευτικό διάδρομο αποδημίας των πουλιών από και προς την βόρεια Ευρώπη.
5) Παρουσίαση παραδοσιακών δραστηριοτήτων της Μάνης, ιστορικά στοιχεία, αρχιτεκτονική δόμηση των παραδοσιακών κτισμάτων και ιστορικά στοιχεία από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη Ελλάδα.
6) Παρουσίαση της προετοιμασίας διεξαγωγής κυνηγετικής εξόρμησης ορτυκιού στην Μάνη, ανάλυση εθιμοτυπικών χαρακτηριστικών στο πέρασμα του αιώνα, προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από τους παλιούς κυνηγούς της περιοχής. Η Οικονομική συμβολή του κυνηγίου στην τοπική κοινωνία και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της υπαίθρου.
7) Ανάδειξη του κυνηγίου μέσα από τις ωφέλειες που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου, την βελτίωση της σωματικής του ικανότητας και την διατήρησή της σε άριστη κατάσταση.
8) Αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών συνθηκών για το περιβάλλον (Natura 200, Ramsar) ανάλυση αιτιών υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αξιολόγηση κυνηγετικής δραστηριότητας και του βαθμού επίδρασης στην θηραματοπανίδα και κατάθεση προτάσεων, ορθολογικού σχεδιασμού διαχείρισης των οικοσυστημάτων μέσα από την συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος.
9) Τέλος διαβάστηκε η γραπτή τοποθέτηση από το προεδρείο του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας, στην οποία αναφέρθηκαν οι κοινοί στόχοι προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την διηνεκή και ορθή εκμετάλλευσή του.

Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της πανίδας που πραγματοποιείται από τις Κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας μας. Το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που ίδρυσαν οι κυνηγοί με δικά τους χρήματα λειτουργεί για Τρίτη συνεχή χρονιά και έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτα αποτελέσματα καθώς η παρουσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων σε 24ώρη βάση λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε επίδοξο που έχει ως στόχο την υποβάθμιση του θηράματος και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Τέλος ο κος Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνετής χρήσης των φυσικών οικοσυστημάτων από τον σύγχρονο άνθρωπο προκειμένου όλες οι επόμενες γενιές να χαρούν τις ομορφιές που προσφέρει η Ελληνική ύπαιθρος.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29/9/2002 με την διεξαγωγή κυνηγετικής εξόρμησης στους φιλόξενους τόπους της ανατολικής και μέσα Μάνης και με ξενάγηση που έγινε στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του σπηλαίου Δυρού.

Από την εφημερίδα του Κ. Σ. Καλαμάτας “Κυνηγετική Φωνή”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων