Ακριβαίνει το κυνήγι στο εξωτερικό

0

1740-mpekatsa.jpg
του Κ. Γκριτζάλα

Το κυνήγι στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ακριβαίνει .
H αλήθεια είναι ότι από τότε που έπεσαν τα τείχη με τα πρώην καθεστώτα πολλοί πήγαν για κυνήγι στις ανατολικές χώρες, βρίσκοντας κυνηγετικούς παραδείσους, μέρη με χαμηλή κυνηγετική πίεση, μέρη που ακόμα οι τύποι καλλιέργειας βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό την συντήρηση των θηραμάτων που εδώ οι εντατικές αγροτικές καλλιέργειες έχουν εξαφανίσει. Εκτός αυτών και μια θηραματική πολιτική που την προσαρμοσμένη στο να εισπράττουν συνάλλαγμα!

Μέχρι εδώ μπράβο τους. Οι πελάτες, κυρίως Ιταλοί, που έχουν αρκετά ψηλό εισόδημα σε σχέση με τους ανατολικούς (αλλά και με εμάς) και μερικοί Γερμανοί αλλά και αρκετοί Έλληνες πηγαίνανε και πάνε ακόμη για κυνήγι!

Είχα την τύχη και εγώ να κυνηγήσω τρυγόνια και πεδινές, με πραγματικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η γνωριμία μου με ένα Σέρβο, που έχουμε γίνει πραγματικά φίλοι, με βοήθησε να μην πέσω σε απατεώνες και να κυνηγήσω με ασφάλεια, γιατί όσο και να λένε ότι τα Βαλκανικά κράτη είναι ασφαλή, για ένα κυνηγό που πάει μόνος του είναι τελείως το αντίθετο !

Η μπεκάτσα είναι και θα είναι πάντα, για την πλειοψηφία των κυνηγών με σκύλο, το πιο περιζήτητο θήραμα (αν και εγώ δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί, σε σχέση με την πέρδικα) έτσι ένας πολύ καλός φίλος μας μου ζήτησε να μιλήσω με τον Σέρβο για να πάει για μπεκάτσα στην Βουλγαρία.

Εκεί, στις τιμές που ήταν πάντα γύρω στα 600 Ε οι 3 κυνηγετικές μέρες, και η μπεκάτσα χρεωνότανε έξτρα πριν μερικά χρόνια 4 €, τα δυο τελευταία χρόνια 12,5 € αλλά εχθές ενώ κλείσαμε για τους δυο φίλους με παίρνει ο Σέρβος και μου λέει ότι η Βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να πάει την τιμή σε 27,5 €, για την κάθε μπεκάτσα..!

Έλεος… 27,5 € η μπεκάτσα… δηλαδή να ντουφεκάς και να σε πιάνει η καρδιά σου… (στην Βουλγαρία πληρώνεις και τις τραυματισμένες – χαμένες)
Το ίδιο έγινε δε και σε άλλα κράτη με τον λαγό…
Σκόπια & Σερβία η τιμή του πλέον είναι 100 € ο κάθε θηρευμένος λαγός. Τώρα αυτό ίσως να έγινε επειδή οι λαγοί είναι όντως άφθονοι και ενώ κυνηγούσες πεδινές ή μπεκάτσες με κόστος 30 €, ντουφέκαγες και λαγούς, τώρα το σκέφτεσαι.!

Το θέμα είναι ότι, πλέον, το κυνήγι έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ακριβό. Τα όμορα μας κράτη έχουν καταλάβει την άξια του και έχοντας πλέον ένα «πελατολόγιο» από ξένους με υψηλό εισόδημα το πουλάνε ακριβά.
Η συγκεκριμένη πολιτική έχει γίνει με βάση την αξιολόγηση του κόστους κυνήγι-θήραμα, και πλέον το κυνήγι για μας στο εξωτερικό έχει αρχίσει να γίνεται απαγορευτικό ή πλεονέκτημα για λίγους.!
Ήδη αρκετά κυνηγετικά site που ασχολούνται με το κυνήγι μπεκάτσας στην Βουλγαρία έχουν ενημερώσει για τις αλλαγές στις τιμές μερικά αναφέρουν 25 € την μπεκάτσα, αλλά έχουν έξυπνα ανεβάσει το κόστος του «πακέτου» για να φαίνεται η μπεκάτσα στην τιμή των 25 € και όχι στα 27,5 €.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει παρά πολλές απαγορεύσεις. Οι κυνηγοί έχουν περιορισθεί σε κατά τόπους περιοχές. Τα θηράματα έχουν διαχωριστεί σε ανάλογες άδειες, έχουν ακριβύνει οι εκδώσεις άδειας, και τώρα κράτη υπό ένταξη όπως η Βουλγαρία ασκούν μια πολιτική που, ενώ εμείς αφήνουμε πλέον με νόμο τους ξένους να κυνηγάνε στην επικράτεια μας, ίσως είμαστε το φωτεινότερο παράδειγμα … «ασυδοσίας»! (γνωστό ότι όποιος υπήκοος ΕΕ θέλει, βγάζει γενική με κόστος ίδιο με το δικό μας) και στις ελεγχόμενες το κόστος της μπεκάτσας για ένα ξένο είναι 3 € (περίπου), αλλού κάνουν μια «μια διαχείριση» με αύξηση τιμών δημιουργώντας έτσι έναν κυνηγετικό τουρισμό για όποιον είναι αποφασισμένος να πληρώσει για να κυνηγήσει αλλά και συντηρώντας το κυνηγετικό τους κεφάλαιο με ένα τρόπο δυσάρεστο σε εμάς… ακριβαίνοντας το!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων