«Ιχνηλάτες» για τη σωτηρία άγριων αλόγων του Σουλίου

0

Tου Γιωργου Λιαλιου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τη διαδρομή των άγριων αλόγων στα ορεινά του Σουλίου παρακολουθούν επιστήμονες και τοπικοί φορείς, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τις περιοχές στις οποίες καταφεύγουν όταν έρχεται δριμύ ψύχος. Στόχος, η επιλογή της καταλληλότερης τοποθεσίας για τη δημιουργία καταφυγίου, με δεδομένο ότι πολλά άλογα αποδεκατίστηκαν πέρυσι από τον βαρύ χειμώνα.

Τα κοπάδια της περιοχής δημιουργήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες, από ήμερα άλογα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν στο βουνό. Σταδιακά τα άλογα σχημάτισαν κοπάδια και πολλαπλασιάστηκαν, κινούμενα στα ορεινά του Σουλίου, από τη Σκάλα Παραμυθιάς έως το Παλαιοχώρι Μπότσαρη. «Σήμερα στην περιοχή διαβιούν περίπου πενήντα άλογα, τα οποία κινούνται στο βουνό κατά ομάδες, των έξι, οκτώ ή δέκα», εξηγεί στη «Κ» κ. Νίκος Στρατής, επικεφαλής της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με έδρα την περιοχή. «Μάλιστα φέτος είδαμε και τρία πουλάρια, γεγονός που μας έδωσε μεγάλη χαρά». Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πέρυσι τα άγρια άλογα του Σουλίου αποδεκατίστηκαν: οι απότομες και παρατεταμένες χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τα άλογα (που συνήθως κατεβαίνουν στα πεδινά όταν χαλάει ο καιρός) σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς τροφή ή καταφύγιο. Την άνοιξη, όταν τα χιόνια έλιωσαν, ντόπιοι κτηνοτρόφοι βρήκαν περίπου 50 νεκρά άλογα διάσπαρτα στα ορεινά της περιοχής.

«Φαίνεται ότι δεν είχαν ξαναζήσει τέτοια κακοκαιρία και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δημ. Μπαλτογιάννης. «Για να διασώσουμε όσα άλογα απέμειναν, αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη να κατασκευάσουμε στέγαστρα, στα οποία τα άλογα θα μπορούν να βρουν τον χειμώνα καταφύγιο, νερό και τροφή. Oι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και σήμερα παρακολουθούμε τη διαδρομή των αλόγων στα ορεινά. Σκοπός μας, να καταλάβουμε σε ποια σημεία καταφεύγουν όταν χαλάσει ο καιρός, προκειμένου να αποφασίσουμε πού θα χτιστούν τα στέγαστρα».

Τη σωτηρία των αλόγων υποστηρίζουν και οι τοπικοί φορείς, όχι μόνο από αγάπη προς τα όμορφα ζωντανά αλλά και εξαιτίας του ενδιαφέροντος που προκαλούν στους επισκέπτες της περιοχής. Oπως ανέφεραν στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας Σουλίου κ. Χρήστος Παππάς και ο δήμαρχος Λάκκας Σουλίου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, έχουν συγκροτηθεί ομάδες οι οποίες σε περίπτωση κακοκαιρίας θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τα άλογα στο βουνό και να τα οδηγήσουν σε ασφαλές μέρος. Οι μόνοι που δεν… καλοβλέπουν την προσπάθεια προστασίας των αλόγων είναι ορισμένοι από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, επειδή θεωρούν ότι περιορίζεται η νομή των προβάτων τους. «Oμως κανείς τους δεν έχει πειράξει ποτέ άλογο», λέει ο κ. Στρατής. «Εξάλλου, τους εξηγούμε ότι στα ίδια στέγαστρα θα προστατευθούν και τα πρόβατά τους».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων