Ασπίδα στις εισόδους για τον ιο

0

1752-kotes.jpg
Αυστηροί έλεγχοι, γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου, ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι έχουν γίνει από τον Οκτώβριο περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και υπάρχει το περιθώριο του νόμου να γίνουν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού από τις νομαρχίες όταν χρειαστεί.

Με απόφαση του νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους η διατήρηση πουλερικών, τα οποία πρέπει να περιοριστούν σε στεγασμένους και περιφραγμένους με προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείεται κάθε επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση κάθε είδους πουλερικών γιά εμπορία σε οικόσιτες εκτροφές, καθώς και η πώληση κάθε είδους ζώντων πουλερικών σε παζάρια. Οι παραβάτες, όπως αναφέρει η απόφαση, θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μολυβιάτη-Γκιουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε το απόγευμα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία με το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» και για τα θύματα που προκάλεσε.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια εάν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, και έμειναν σύμφωνοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία εάν αυτό απαιτηθεί.

Το ΠΑΣΟΚ

Υπάρχει έλλειμμα στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το ζήτημα της νόσου των πτηνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, αποδίδοντας ευθύνες για το έλλειμμα αυτό στην κυβέρνηση.

Δημιουργούνται, τόνισε, μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και αν η όλη προετοιμασία γίνεται σωστά. Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες και πειστικές απαντήσεις σε θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συγκληθεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης θεώρησε ανεπαρκή την ενημέρωση του κοινού μέσω μιας αφίσας και ενός φυλλαδίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Αρνητικός στη γρίπη των πτηνών ασθενής που νοσηλεύεται στο Βέλγιο

O υπουργός Υγείας του Βελγίου Ρούντι Ντεμότ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής που είχε επιστρέψει από την Τουρκία και ο οποίος νοσηλεύεται από χθες στο βράδυ στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ των Βρυξελλών, αποδείχθηκαν αρνητικές στον ιό της γρίπης των πτηνών.

Όπως δήλωσε ο Ρ. Ντεμότ στο βελγικό ραδιόφωνο RTBF, πρόκειται για έναν Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στην περιοχή Βαν της Τουρκίας, που έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε την Πέμπτη στο Βέλγιο με συμπτώματα γρίπης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών στην Τουρκία.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών που νοσηλεύονται στην επαρχία Βαν, στην ανατολική Τουρκία, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται.

Η 12χρονη Φατμά Οζτσάν βρίσκεται σε “κρίσιμη” κατάσταση και η αναπνοή της υποστηρίζεται τεχνητά, διευκρίνισε ο Χουσεγίν Αβνί Σαχίν.

Επιπλοκές υπάρχουν επίσης στην κατάσταση της υγείας του 5χρονου αδελφού της Μοχάμετ και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται πιο σοβαρή από αυτή των άλλων που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης των πτηνών, πρόσθεσε.

Ο ίδιος έκρινε ότι η εισαγωγή των δύο παιδιών στο νοσοκομείο έγινε αργά, δηλαδή έξι ημέρες μετά την παρουσίαση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων που έγιναν στα δύο παιδιά για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τη νόσο της γρίπης των πτηνών θα γίνουν γνωστά αύριο, Δευτέρα, κατέληξε ο ίδιος.

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Τουρκία από τη γρίπη των πτηνών και ένα νέο ύποπτο κρούσμα της νόσου διακομίστηκε χθες, Σάββατο, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων